Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland dreigt met uitzetting journalist of nieuwsmedium VS

Rusland dreigt met uitzetting journalist of nieuwsmedium VS

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dreigt met uitzetting van een journalist of een nieuwsmedium uit de Verenigde Staten als YouTube nog een persconferentie van het ministerie blokkeert. Een waarschuwing hierover is gestuurd naar het Amerikaanse videoplatform.

Zegsvrouw Maria Zakharova zei dat een aantal van haar wekelijkse briefings is geblokkeerd door YouTube. Op die persmomenten deelt ze informatie over onder meer de oorlog in Oekraïne, die door de Russische autoriteiten zelf wordt omschreven als een 'speciale militaire operatie'.

Volgens het Russische persbureau TASS was Zakharova stellig in haar bewoordingen: "Als er weer een briefing wordt geblokkeerd, gaat een journalist of Amerikaans medium naar huis."

YouTube

De woordvoerster richtte zich ook tegen Poolse media. Zakharova claimt dat "alles wordt gecontroleerd door een vrouw met een Poolse nationaliteit", verwijzend naar de afkomst van YouTube-topvrouw Susan Wojcicki. "Gezien de positie van Polen mogen we niet stoppen bij de Verenigde Staten." Net als de Amerikanen, is ook Polen fel tegen de Russische invasie in Oekraïne.

YouTube heeft sinds het begin van de Russische inval meerdere accounts van pro-Russische media verwijderd. Ook westerse landen hebben stappen genomen tegen Russische media. Zo zijn zenders als RT en Sputnik in sommige landen niet meer te zien.

"Onvriendelijke acties"

De uitlatingen van Zakharova volgen op een recente wetswijziging die aanklagers het recht geeft kantoren van buitenlandse media te sluiten als een westers land "onvriendelijk" is geweest in de richting van Russische media, zoals RT en Sputnik.

Volgens Zakharova wordt gewerkt aan maatregelen tegen Engelstalige media inzake zulke "onvriendelijke acties". Ze trad hierover niet verder in detail.

Meer uit Buitenland

Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

1 uur geleden
Populistische Smer-SD aan kop in verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD gaat aan kop in de parlementsverkiezingen in Slowakije. Na het tellen van de stemmen in ruim 75 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,73 procent. HLAS is goed voor 15,57 procent en de liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls is aangewezen als winnaar, staat op 14,87 procent.

4 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen.

5 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

6 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

7 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

8 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

9 uur geleden