Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland dreigt met uitzetting journalist of nieuwsmedium VS

Rusland dreigt met uitzetting journalist of nieuwsmedium VS

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dreigt met uitzetting van een journalist of een nieuwsmedium uit de Verenigde Staten als YouTube nog een persconferentie van het ministerie blokkeert. Een waarschuwing hierover is gestuurd naar het Amerikaanse videoplatform.

Zegsvrouw Maria Zakharova zei dat een aantal van haar wekelijkse briefings is geblokkeerd door YouTube. Op die persmomenten deelt ze informatie over onder meer de oorlog in Oekraïne, die door de Russische autoriteiten zelf wordt omschreven als een 'speciale militaire operatie'.

Volgens het Russische persbureau TASS was Zakharova stellig in haar bewoordingen: "Als er weer een briefing wordt geblokkeerd, gaat een journalist of Amerikaans medium naar huis."

YouTube

De woordvoerster richtte zich ook tegen Poolse media. Zakharova claimt dat "alles wordt gecontroleerd door een vrouw met een Poolse nationaliteit", verwijzend naar de afkomst van YouTube-topvrouw Susan Wojcicki. "Gezien de positie van Polen mogen we niet stoppen bij de Verenigde Staten." Net als de Amerikanen, is ook Polen fel tegen de Russische invasie in Oekraïne.

YouTube heeft sinds het begin van de Russische inval meerdere accounts van pro-Russische media verwijderd. Ook westerse landen hebben stappen genomen tegen Russische media. Zo zijn zenders als RT en Sputnik in sommige landen niet meer te zien.

"Onvriendelijke acties"

De uitlatingen van Zakharova volgen op een recente wetswijziging die aanklagers het recht geeft kantoren van buitenlandse media te sluiten als een westers land "onvriendelijk" is geweest in de richting van Russische media, zoals RT en Sputnik.

Volgens Zakharova wordt gewerkt aan maatregelen tegen Engelstalige media inzake zulke "onvriendelijke acties". Ze trad hierover niet verder in detail.

Meer uit Buitenland

Biden tegen aanhangers in Michigan: we gaan winnen

DETROIT (ANP) - Tijdens een bijeenkomst vrijdag in de stad Detroit heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn aanhangers verzekerd dat hij Donald Trump gaat verslaan in de verkiezingen in november. Hij noemde de beoogde Republikeinse presidentskandidaat een "bedreiging voor de natie".

45 minuten geleden
Elon Musk doneert aan groep die Trump in het Witte Huis wil

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gedoneerd aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de herverkiezing van Donald Trump. Dat zeggen bronnen aan persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
Rechter verwerpt aanklacht tegen Alec Baldwin rond schietincident

SANTA FE (ANP/RTR/AFP) - Een rechter in New Mexico heeft de aanklacht tegen acteur Alec Baldwin rond het dodelijk schietincident op de set van de film Rust verworpen. Volgens Amerikaanse media eindigt de zaak tegen Baldwin hiermee. Er zou bewijs zijn achtergehouden dat ontlastend zou zijn voor de acteur.

4 uur geleden
Beperkingen voor Trump op Facebook en Instagram verdwijnen

WASHINGTON (ANP) - De beperkingen voor de Instagram- en Facebookaccounts van voormalig president Donald Trump worden binnenkort ingetrokken. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op de eigenaar van deze sociale media, het bedrijf Meta.

6 uur geleden
Rechtszaken tegen Giuliani, ex-advocaat Trump, kunnen doorgaan

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een einde gemaakt aan het bankroet van Rudy Giuliani, een voormalig advocaat van ex-president Donald Trump. Daardoor kunnen rechtszaken voor smaad en seksuele intimidatie en andere claims tegen Giuliani worden voortgezet.

7 uur geleden
Vertrekhal luchthaven Charleroi ontruimd om verdachte koffer

CHARLEROI (ANP) - Een terminal van de internationale luchthaven van Charleroi is vrijdagavond ontruimd omdat er een verdachte koffer was aangetroffen. Het bleek loos alarm. Volgens de baas van de ook bij Nederlanders geliefde luchthaven, Philippe Verdonck, waren er geen grote problemen. De evacuatie verliep rustig. Passagiers moesten buiten wachten.

9 uur geleden
Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

12 uur geleden