Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland draagt lichamen uit Azovstal-fabriek over aan Oekraïne

Rusland draagt lichamen uit Azovstal-fabriek over aan Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland zegt de lichamen van Oekraïense strijders in de Azovstal-fabriek in Marioepol over te dragen aan Oekraïne. Er zijn volgens het Russische ministerie van Defensie 152 lichamen aangetroffen in het ondergrondse complex.

Het ministerie claimt dat de lichamen in een koeling lagen en dat vier mijnen onder de lichamen zijn gevonden. Deze informatie is niet onafhankelijk geverifieerd.

Heel Marioepol staat onder Russische controle sinds de laatste verdedigers van de stad zich recent overgaven. Zij verscholen zich lange tijd op het terrein van de staalfabriek. Russische troepen hadden de fabriek omsingeld en voerden er zware aanvallen op uit.

Gevangenenruil

Er zijn volgens Russische informatie enkele duizenden soldaten aangehouden. De Oekraïense regering wil deze groep via een gevangenenruil vrij krijgen, maar Moskou heeft gezegd dat de militairen eerst terecht zullen staan. De justitieminister van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk heeft gezegd dat de Oekraïners kunnen worden veroordeeld tot de doodstraf.

Van de militairen in de Azovstal-fabriek hoorde een deel bij het Azov-bataljon dat een extreemrechtse achtergrond heeft. De Russische president Vladimir Poetin noemde eerder de "denazificatie" van Oekraïne als een van de doelen van de "speciale militaire operatie" in het buurland.

Meer uit Buitenland

Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

34 minuten geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

1 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

3 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

3 uur geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

4 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

4 uur geleden
ICC: onderzoek naar oorlogsmisdaden Gaza en Israël intensiveren

DEN HAAG (ANP/AFP) - De hoofdaanklager van het International Strafhof (ICC) zegt het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Israël en de Gazastrook "te intensiveren". Karim Khan heeft een bezoek gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden om slachtoffers aan beide kanten te spreken.

5 uur geleden