Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland denkt aan 'parallelle import' na vertrek bedrijven

Rusland denkt aan 'parallelle import' na vertrek bedrijven

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland kijkt naar zogeheten parallelle import om aan goederen van westerse bedrijven te komen. Dat houdt in dat die goederen niet met toestemming van westerse bedrijven worden ingevoerd, maar van andere bedrijven worden gekocht, die ze op hun beurt wel met die toestemming hebben gekocht. Normaal gesproken is deze vorm van import, die ook wel grijze import wordt genoemd, niet toegestaan.

De Russische mededingingsautoriteit zegt een gesprek te hebben gehad met de directeur van Ruslands belangrijkste webwinkel Wildberries, waar het legaliseren van parallelle import werd besproken. Beide partijen waren het erover eens dat zowel Russische consumenten als bedrijven daar baat bij zouden hebben.

Door de sancties en het anti-Russische sentiment leveren veel westerse bedrijven hun producten niet meer aan Rusland. Daardoor hebben Russische winkeliers steeds minder goederen om te verkopen. Vooral kleine en middelgrote bedrijven zouden geholpen kunnen worden als zij partijen goederen kunnen kopen in landen die wel handel met Rusland willen drijven.

Volgens Wildberries-topvrouw Tatjana Bakaltsjoek is de grijze import "vooral belangrijk voor goederen als medicijnen, voedingsmiddelen en spullen voor kinderen". Hoewel die goederen wel gewoon met Rusland mogen worden verhandeld, kiezen sommige westerse bedrijven ervoor om geen zaken meer te doen met het land na de inval in Oekraïne. De meeste farmaceutische bedrijven hebben evenwel aangegeven gewoon medicijnen te blijven leveren.

Meer uit Financieel

Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. De aankondiging kwam aan het eind van de jaarlijkse presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie WorldWide Developer Conference (WWDC). Daarvoor gebruikte Apple-topman Tim Cook de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs bijvoorbeeld gebruikte bij de introductie van de iPhone.

29 minuten geleden
EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

46 minuten geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

2 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

3 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

3 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

4 uur geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

5 uur geleden