Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland denkt aan 'parallelle import' na vertrek bedrijven

Rusland denkt aan 'parallelle import' na vertrek bedrijven

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland kijkt naar zogeheten parallelle import om aan goederen van westerse bedrijven te komen. Dat houdt in dat die goederen niet met toestemming van westerse bedrijven worden ingevoerd, maar van andere bedrijven worden gekocht, die ze op hun beurt wel met die toestemming hebben gekocht. Normaal gesproken is deze vorm van import, die ook wel grijze import wordt genoemd, niet toegestaan.

De Russische mededingingsautoriteit zegt een gesprek te hebben gehad met de directeur van Ruslands belangrijkste webwinkel Wildberries, waar het legaliseren van parallelle import werd besproken. Beide partijen waren het erover eens dat zowel Russische consumenten als bedrijven daar baat bij zouden hebben.

Door de sancties en het anti-Russische sentiment leveren veel westerse bedrijven hun producten niet meer aan Rusland. Daardoor hebben Russische winkeliers steeds minder goederen om te verkopen. Vooral kleine en middelgrote bedrijven zouden geholpen kunnen worden als zij partijen goederen kunnen kopen in landen die wel handel met Rusland willen drijven.

Volgens Wildberries-topvrouw Tatjana Bakaltsjoek is de grijze import "vooral belangrijk voor goederen als medicijnen, voedingsmiddelen en spullen voor kinderen". Hoewel die goederen wel gewoon met Rusland mogen worden verhandeld, kiezen sommige westerse bedrijven ervoor om geen zaken meer te doen met het land na de inval in Oekraïne. De meeste farmaceutische bedrijven hebben evenwel aangegeven gewoon medicijnen te blijven leveren.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden