Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland claimt succes bij test hypersonische en andere raketten

Rusland claimt succes bij test hypersonische en andere raketten

MOSKOU (AN/RTR/AFP) - Rusland heeft tijdens grootschalige oefeningen onder meer hypersonische raketten getest en heeft daarbij succesvol doelen in zee en op land getroffen, meldt het Kremlin. President Vladimir Poetin en zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko volgden de aangekondigde oefening volgens Russische media vanuit een controlekamer.

De operatie komt op een moment dat de spanningen rond Oekraïne hoog zijn opgelopen. De Verenigde Staten zeggen vrijwel dagelijks dat een Russische inval elk moment kan gebeuren. Moskou ontkent dat. Rusland houdt al weken militaire manoeuvres te land, ter zee en in de lucht. Poetins woordvoerder zei dat ook de geplande oefeningen van zaterdag geen zorgen hoeven te baren.

Oorlogsschepen en onderzeeërs lanceerden volgens het Kremlin kruisraketten en hypersonische projectielen van het type Kunzhal en Tsirkon. Afgelopen zomer meldde Moskou ook al een succesvolle test met dergelijke wapens, die wendbaarder en vele malen sneller zijn dan reguliere raketten.

Poetin zei eerder dat de "onoverwinnelijke" futuristische wapens bestaande verdedigingssystemen kunnen omzeilen. Een traditionele raket volgt een vaste baan, terwijl hypersonische wapens onvoorspelbaarder zijn omdat ze nog kunnen manoeuvreren na de lancering. Bij de oefening zijn ook ballistische raketten getest die een nucleaire lading kunnen dragen. Ook de luchtmacht was bij de oefening betrokken.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea lanceert spionagesatelliet dankzij SpaceX-raket

SEOUL (ANP/AFP) - Zuid-Korea is erin geslaagd een eigen spionagesatelliet te lanceren. Dat gebeurde dankzij een Falcon 9-raket van SpaceX. Het land hoopt zo minder afhankelijk te worden van Amerikaans spionagebeeld voor de monitoring van Noord-Korea. De noorderburen lanceerden anderhalve week geleden zelf ook een spionagesatelliet.

49 minuten geleden
Rechter besluit dat Trump niet onschendbaar is

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump is niet onschendbaar in een van de strafzaken die tegen hem dient. Het gaat om de zaak die tegen hem is aangespannen om verkiezingsinmenging in 2020. De oud-president probeerde daar onderuit te komen door zich te beroepen op de immuniteit die hij als president genoot. Rechter Tanya Chutkan liet vrijdag in duidelijke taal weten het daar niet mee eens te zijn.

51 minuten geleden
VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

7 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

7 uur geleden
Israël: dood van vijf gijzelaars bevestigd

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt de dood van vijf gijzelaars die in de Gazastrook werden vastgehouden te hebben bevestigd. De families zijn op de hoogte gebracht. Van een van de gijzelaars is het lichaam aan Israël overgedragen.

9 uur geleden
Poetin tekent decreet voor 15 procent aanwas aantal militairen

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet getekend om de Russische strijdkrachten met 170.000 militairen te laten toenemen. Dat komt neer op een groei van 15 procent. Er komt nu niet direct een mobilisatie, de toename zal de komende jaren gefaseerd worden doorgevoerd, schrijft het Russische persbureau TASS.

10 uur geleden
Autoriteiten Gaza: drie journalisten gedood, dodental loopt op

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - Het gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat bij Israëlische bombardementen drie journalisten zijn gedood. Ook is het totale dodental sinds het aflopen van de gevechtspauze in de Gazastrook opgelopen tot 178 doden, meldt het ministerie. 589 mensen raakten gewond.

10 uur geleden