Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland bleef belangrijkste handelspartner North Sea Ports

Rusland bleef belangrijkste handelspartner North Sea Ports

GENT (ANP) - De Nederlandse en Belgische havens verenigd in North Sea Ports dreven in de eerste helft van het jaar nog volop handel met Rusland. Voor de zeehavens van Gent, Terneuzen en Vlissingen was Rusland, ondanks de sancties vanwege de inval in Oekraïne, nog altijd de belangrijkste handelspartner.

De havens, die in 2018 fuseerden, waren bij elkaar goed voor 37,5 miljoen ton aan goederen, 10 procent meer dan een jaar eerder. Het havenbedrijf spreekt van het beste halfjaar ooit.

De handel met Rusland nam in de meetperiode met 20 procent toe tot 3,8 miljoen ton. Het havenbedrijf benadrukt dat er voor bepaalde goederen een embargo is ingesteld. Daar komen in de tweede helft meer goederen bij zoals hout en vaste brandstoffen zoals olie, gas en kolen. De afgelopen tijd werden daarom extra voorraden aangelegd, wat de stijging deels zou verklaren. De verwachting is dat de handel met Rusland in de tweede helft van het jaar zal afnemen.

Herstel

Verder nam de handel met de Verenigde Staten, Finland en Canada toe. Hier gaat het om een toename van de overslag in vaste brandstoffen, meststoffen en ijzererts.

North Sea Ports merkte over de hele breedte een herstel van de handel. De overslag van stukgoederen, goederen die niet in gewicht worden gemeten maar per stuk zoals auto's, nam met een vijfde toe tot bijna het niveau van voor corona. Dat kwam onder meer door de extra overslag van staalplaten, fruit en groenten. De overslag van droge bulk, voornamelijk steenkool en petcokes, nam met krap 14 procent toe. Rollend materieel, zoals voertuigen, werd 16 procent meer overgeslagen. De overslag van vloeibare bulk, zoals oliën, bleef nagenoeg gelijk.

Binnenvaart

Ook de overslag via de binnenvaart kende het beste halfjaar ooit. Die steeg met 13 procent tot 33 miljoen ton.

De haven verwacht in de tweede helft van het jaar meer moeilijkheden. Naast de verminderde handel met Rusland zullen ook de oplopende inflatie, de trage afname van aangelegde voorraden en aanhoudend hoge brandstofprijzen de handel in de weg zitten, zo klinkt het.

Meer uit Financieel

Fors meer hypotheken met NHG-garantie afgesloten

UTRECHT (ANP) - In 2023 kozen 46 procent meer woningeigenaren ervoor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten bij de aankoop van een nieuwe woning. Dat meldt NHG in het jaarverslag. De stijging ten opzichte van een jaar eerder komt volgens de organisatie doordat meer woningen onder de NHG-grens vielen en omdat beleggers door strengere overheidsregels, waaronder de verhoogde overdrachtsbelasting, nauwelijks meer huizen kochten.

10 minuten geleden
Pensioenfonds ABP steekt 420 miljoen in 1500 huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat samen met het grote vastgoedconcern Greystar zo'n 1500 huurwoningen bouwen in de Randstad en andere grote steden. De partijen steken daar 420 miljoen euro in. Het grootste pensioenfonds van Nederland wil in totaal 5 miljard euro beleggen in woningen in Nederland.

29 minuten geleden
Aandacht voor ING op Damrak na update strategie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar ING. De bank gaf voorafgaand aan zijn beleggersdag in Londen een update van de strategie. Volgens topman Steven van Rijswijk wil de bank de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent.

30 minuten geleden
Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

17 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

18 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

20 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

23 uur geleden