Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland beschuldigt Oekraïne van het maken van een nucleaire bom

Rusland beschuldigt Oekraïne van het maken van een nucleaire bom

MOSKOU (ANP/RTR) - Volgens Rusland is Oekraïne bezig met de ontwikkeling van een nucleaire bom. De Russische staatspersbureau's TASS, RIA en Interfax citeerden een "vertegenwoordiger van een bevoegde instantie" in Rusland. Op welke informatie de beschuldiging is gebaseerd vermeldden de media niet.

De nucleaire wapens zouden worden ontwikkeld bij de Tsjernobyl-centrale, waar in 1986 de grootste kernramp ooit plaatsvond. De laatste nog werkende reactor werd in het jaar 2000 gesloten. De voormalige centrale en het gebied eromheen vielen afgelopen week in handen van het Russische leger.

Het zou gaan om een radioactieve bom op basis van plutonium. De Oekraïense regering heeft gezegd geen plannen te hebben om nucleaire wapens te houden. Het land deed in 1994, volgend op de val van de Sovjet-Unie, afstand van alle kernwapens.

Voorafgaand aan de invasie in Oekraïne beweerde de Russische president Vladimir Poetin al dat Oekraïne nucleaire wapens wilde maken, ter voorbereiding voor een aanval op Rusland. Bewijs gaf Poetin daar niet voor.

Meer uit Buitenland

Poetin met veel ceremonieel onthaald in Vietnam

HANOI (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in Vietnam een hartelijke ontvangst kregen. President To Lam ontving hem in zijn presidentiële paleis, waar een militaire erewacht klaarstond.

21 minuten geleden
Poetin heeft zeldzame honden cadeau gekregen van Kim

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea twee honden cadeau gekregen van leider Kim Jong-un, meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. De honden zijn van het lokale en zeldzame ras Pungsan.

1 uur geleden
Amerikaanse pier voor hulpgoederen weer verbonden aan kust Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft een in moeilijkheden verkerende drijvende pier opnieuw aan de kust van de Gazastrook bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van Amerikaanse functionarissen. De pier was onlangs tijdelijk verwijderd van de kust om de slechte omstandigheden op zee.

5 uur geleden
Laatste rivaal Rutte maakt zich op om weg naar NAVO vrij te maken

BRUSSEL/BOEKAREST (ANP) - De Roemeense president Klaus Iohannis laat donderdag weten of hij de leiding over de NAVO aan demissionair premier Mark Rutte laat. Als Iohannis zich terugtrekt uit de race - zoals iedereen verwacht - en de Nederlander steunt, staat niets Rutte meer in de weg om NAVO-secretaris-generaal te worden.

7 uur geleden
Stroomvoorziening in Ecuador nagenoeg hersteld

QUITO (ANP/RTR) - In Ecuador komt de stroomvoorziening geleidelijk weer op gang na een landelijke stroomstoring die ongeveer vier uur duurde, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. Inmiddels heeft zo'n 95 procent van de Ecuadoranen weer stroom.

7 uur geleden
Oxfam: meer klimaatvluchtelingen door droogte en overstromingen

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd slaan steeds meer mensen op de vlucht door klimaatgerelateerde rampen, zoals overstromingen en extreme droogte. Volgens een overzicht dat Oxfam Novib donderdag op Wereldvluchtelingendag publiceerde, is het aantal klimaatvluchtelingen in de tien zwaarst getroffen landen meer dan verdubbeld in tien jaar tijd.

10 uur geleden
Heel Ecuador zit zonder stroom

QUITO (ANP/RTR) - Ecuador is getroffen door een landelijke stroomstoring, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. De autoriteiten werken aan een oplossing van het probleem.

10 uur geleden