Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland benoemt nieuwe directeur kerncentrale Zaporizja

Rusland benoemt nieuwe directeur kerncentrale Zaporizja

ZAPORIZJA (ANP/AFP) - De Oekraïense hoofdingenieur van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja is door Rusland benoemd tot directeur van de centrale. De vorige Oekraïense directeur werd volgens de Oekraïense regering in oktober ontvoerd door Russische troepen. De kerncentrale is de grootste in Europa en wordt sinds begin maart bezet door Rusland na de invasie.

Sinds september levert de centrale geen energie meer, maar de Oekraïense werknemers werken er nog wel om te zorgen dat de centrale veilig blijft. In oktober kwam de controle over de centrale in handen van de Russische nucleaire autoriteit. Het Russische kernenergiebedrijf dat de centrale sinds maart runt benoemde hoofdingenieur Yuri Tsjernitsjoek tot directeur. Hij zegt zelf dat het accepteren van deze baan "de enige juiste beslissing is" en dat hij er alles aan doet om te zorgen dat er geen nieuwe Tsjernobylramp plaatsvindt. Volgens het Russische energiebedrijf zijn alle openstaande vacatures opgevuld door mensen die al bij de centrale werkten.

Volgens Oekraïne werd de net benoemde directeur afgelopen mei nog samen met de andere werknemers van de centrale gegijzeld gehouden door de Russische troepen. Ze mochten de stad waarin de kerncentrale ligt niet verlaten.

Buitengewoon verontrustend

De benoeming van de nieuwe directeur komt een paar dagen nadat Oekraïne zei signalen te zien dat de Russen zich voorbereiden de bezette kerncentrale te verlaten. In de hele regio Zaporizja wordt al maanden hevig gevochten. De kerncentrale werd meerdere keren het doelwit van beschietingen, Rusland en Oekraïne wijzen daarvoor naar elkaar.

De atoomwaakhond van de Verenigde Naties IAEA noemde de beschietingen van de kerncentrale eerder "buitengewoon verontrustend". De IAEA probeert al langere tijd om het complex in Zaporizja onder eigen toezicht te stellen, met een 'beschermingszone' rondom de centrale. Die moet het complex beschermen tegen oorlogsgeweld.

Meer uit Buitenland

ICC vervolgt Russische hoge officieren over aanval burgerdoelen

DEN HAAG (ANP/AFP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee hoge Russische officieren. Die worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor aanvallen op burgerdoelen in de oorlog tegen Oekraïne in de periode oktober 2022 tot op zijn minst 9 maart 2023. Het ICC heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen luitenant-generaal Sergej Ivanovitsj Kobilasj en admiraal Viktor Nikolajevitsj Sokolov.

29 minuten geleden
IAEA-chef op bezoek bij Poetin over kerncentrale Zaporizja

MOSKOU (ANP/AFP) - De baas van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) Rafael Grossi reist naar Moskou voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Ze zullen het volgens Grossi hebben over de toekomst van de kerncentrale Zaporizja, die al zo'n twee jaar bij de frontlinie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ligt.

35 minuten geleden
Jordanië meldt grootste hulpdropping boven Gaza tot nu toe

AMMAN (ANP/DPA/AFP/RTR) - Jordanië heeft naar eigen zeggen zijn grootste dropping van hulpgoederen in Gaza tot nu toe uitgevoerd. Daarbij is samengewerkt met de Verenigde Staten, Frankrijk en Egypte, die ook vliegtuigen stuurden. De hulpgoederen werden met parachutes afgeworpen boven het noorden van Gaza.

1 uur geleden
Macron roept bondgenoten Oekraïne op geen 'lafaards' te zijn

PRAAG (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de bondgenoten van Oekraïne opgeroepen om dat land onverschrokken te blijven steunen in de strijd tegen Rusland. "We naderen een moment waarop het voor Europa nodig zal zijn om geen lafaards te zijn", zei hij op bezoek in Praag. "De oorlog is teruggekeerd naar ons land."

2 uur geleden
Vier nieuwe bemanningsleden aangekomen bij ruimtestation ISS

CAPE CANAVERAL (ANP) - Bij het internationale ruimtestation ISS zijn vier nieuwe bemanningsleden gearriveerd. Drie Amerikanen en een Rus vertrokken zondagavond vanuit de Amerikaanse staat Florida met een raket en zijn volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdagochtend aangekomen.

4 uur geleden
Duitse minister wijt lek uit overleg Oekraïne aan individuele fout

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - Het lek uit een overleg tussen vier hoge Duitse luchtmachtofficieren kwam door een individuele fout, zegt de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius. Er zaten geen gaten in de beveiliging, al wordt die volgens hem wel aangescherpt. Ook heeft het lek volgens hem laten zien dat meer voorzichtigheid is geboden.

4 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezing in North Dakota

BISMARCK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ook de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staat North Dakota, voorspellen Edison Research en verschillende nieuwszenders.

11 uur geleden