Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland benoemt nieuwe directeur kerncentrale Zaporizja

Rusland benoemt nieuwe directeur kerncentrale Zaporizja

ZAPORIZJA (ANP/AFP) - De Oekraïense hoofdingenieur van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja is door Rusland benoemd tot directeur van de centrale. De vorige Oekraïense directeur werd volgens de Oekraïense regering in oktober ontvoerd door Russische troepen. De kerncentrale is de grootste in Europa en wordt sinds begin maart bezet door Rusland na de invasie.

Sinds september levert de centrale geen energie meer, maar de Oekraïense werknemers werken er nog wel om te zorgen dat de centrale veilig blijft. In oktober kwam de controle over de centrale in handen van de Russische nucleaire autoriteit. Het Russische kernenergiebedrijf dat de centrale sinds maart runt benoemde hoofdingenieur Yuri Tsjernitsjoek tot directeur. Hij zegt zelf dat het accepteren van deze baan "de enige juiste beslissing is" en dat hij er alles aan doet om te zorgen dat er geen nieuwe Tsjernobylramp plaatsvindt. Volgens het Russische energiebedrijf zijn alle openstaande vacatures opgevuld door mensen die al bij de centrale werkten.

Volgens Oekraïne werd de net benoemde directeur afgelopen mei nog samen met de andere werknemers van de centrale gegijzeld gehouden door de Russische troepen. Ze mochten de stad waarin de kerncentrale ligt niet verlaten.

Buitengewoon verontrustend

De benoeming van de nieuwe directeur komt een paar dagen nadat Oekraïne zei signalen te zien dat de Russen zich voorbereiden de bezette kerncentrale te verlaten. In de hele regio Zaporizja wordt al maanden hevig gevochten. De kerncentrale werd meerdere keren het doelwit van beschietingen, Rusland en Oekraïne wijzen daarvoor naar elkaar.

De atoomwaakhond van de Verenigde Naties IAEA noemde de beschietingen van de kerncentrale eerder "buitengewoon verontrustend". De IAEA probeert al langere tijd om het complex in Zaporizja onder eigen toezicht te stellen, met een 'beschermingszone' rondom de centrale. Die moet het complex beschermen tegen oorlogsgeweld.

Meer uit Buitenland

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

KIEV (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld. "Pogingen van het IOC Russen in actie te laten komen op de Olympische Spelen zijn pogingen de hele wereld te vertellen dat terreur op de een of andere manier aanvaardbaar is".

2 uur geleden
Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. "Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland. Het zal een schok zijn voor Zweden als we dat doen", antwoordde de Turkse leider op een vraag van een jonge kiezer over de kandidatuur van beide landen.

3 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

TEHERAN (ANP/DPA) - In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde. Van die slachtoffers waren er 71 minderjarig volgens de activisten die de gegevens bijhouden. Daarnaast lieten zeventig politieagenten en leden van veiligheidsdiensten het leven door de onrust de afgelopen tijd.

5 uur geleden
Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

ABUJA (ANP) - Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land. Daaraan vooraf gingen hevige vuurgevechten in enkele nederzettingen waar leden van de gewelddadige islamitische groepering zich schuilhielden. In totaal kwamen 32 terroristen om het leven.

6 uur geleden
Noord-Korea ontkent wapenleveringen aan Rusland

PYONGYANG (ANP/AFP) - Noord-Korea ontkent dat het wapens heeft geleverd aan Rusland. Daarmee reageert Pyongyang op Amerikaanse beschuldigingen dat de staat raketten heeft geleverd aan het Russische huurlingenbedrijf Wagner Group.

12 uur geleden
Sunak ontslaat voorzitter van Conservatieve Partij

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de voorzitter van zijn Conservatieve Partij ontslagen. Uit onafhankelijk onderzoek naar de belastingzaken van voorzitter Nadhim Zahawi is gebleken dat hij de ministeriële code heeft overtreden, aldus de partijleider in een brief.

13 uur geleden
China beëindigt vergeldingsmaatregel: weer visa voor Japanners

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China gaat weer visa verstrekken aan Japanners. De afgifte werd ruim twee weken geleden stopgezet vanwege de Japanse coronamaatregelen voor reizigers uit China, waar in de afgelopen paar maanden veel mensen besmet zijn geraakt.

14 uur geleden