Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Running mate Biden is ook zijn mogelijke opvolger

Running mate Biden is ook zijn mogelijke opvolger

WASHINGTON (ANP) - In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen groeit de speculatie over wie de vicepresidentskandidaat gaat worden van Joe Biden. De Democratische uitdager van zittend president Donald Trump maakt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk in de week van 10 augustus bekend wie hij als running mate heeft gekozen.

Biden, die zelf vicepresident was onder Barack Obama, zei eerder dit jaar dat hij rond 1 augustus een keus wilde maken. Hij verplaatste die deadline later en zei voor het eind van de eerste week van augustus een knoop te zullen doorhakken. Ingewijden vertelden The Washington Post onlangs dat waarschijnlijk pas een week later onthuld zal worden op wie de keus is gevallen.

De 77-jarige politicus heeft al toegezegd een vrouw te zullen kiezen. Hij vertelde dat ook vier zwarte vrouwen op de lijst met kandidaten staan. Vanwege de Black Lives Matter-beweging, die weer in opkomst is, wordt ondertussen ook de roep om een zwarte vrouw achter Biden steeds luider.

Vrouwen

In Amerikaanse media circuleren al namenlijstjes van vrouwen die kans zouden maken. Het gaat onder meer om voormalig nationaal veiligheidsadviseur en oud-VN-ambassadeur Susan Rice, afgevaardigde Val Demings, senator en oorlogsveteraan Tammy Duckworth en burgemeester van Atlanta Keisha Lance Bottoms. Zij kreeg veel lof toen ze relschoppers tot de orde riep na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd.

Ook worden vrouwen genoemd die het eerder tegen Biden opnamen tijdens de Democratische voorverkiezing, die is bedoeld om de presidentskandidaat van de partij te kiezen. Het gaat om senatoren Kamala Harris en Elizabeth Warren. De 71-jarige Warren zou de afgelopen maanden een soort officieuze adviseur van Biden zijn geworden.

Opvolger

Media en gokkantoren zien senator Harris al lange tijd als de belangrijkste kandidaat. Zij behoort tot de bekendste zwarte vrouwen in de Amerikaanse politiek en heeft naar verluidt een goede relatie met Biden. Toen ze de handdoek in de ring gooide tijdens de voorverkiezing, sprak ze ook haar steun voor hem uit.

Sommige bondgenoten van Biden willen volgens The Washington Post dat hij rond 10 augustus bekendmaakt wie zijn running mate gaat worden. Dat zou een week zijn voor het begin van de Democratische partijconventie, die op 17 augustus van start gaat. Daar worden de presidents- en vicepresidentskandidaat officieel aangewezen.

De running mate van Biden is ook zijn mogelijke opvolger als president. De ervaren politicus zou als hij wint de oudste persoon zijn die ooit als president is aangetreden. Dat record staat nu nog op naam van de inmiddels 74-jarige Donald Trump. Ingewijden zeiden vorig jaar tegen nieuwssite Politico dat het vanwege zijn leeftijd bijna ondenkbaar is dat Biden zich in 2024 nog een keer herkiesbaar stelt.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Prominente oud-militairen steunen tegenstander Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democratische presidentskandidaat Joe Biden krijgt steun van een groep voormalige topmilitairen. Het gaat volgens een brief die is ingezien door persbureau Reuters onder meer om de voormalige tweede man van het Pentagon, generaal buiten dienst Paul Selva.

31 minuten geleden
Pandemie in Finland versnelt, luchthaven zet coronahonden in

HELSINKI (ANP/RTR) - Na enkele maanden van relatieve rust waarschuwt Finland donderdag dat de corona-epidemie zich in het land versnelt en in een "alarmerende" richting gaat.

46 minuten geleden
Brussel: mogelijk laatste kans op afwenden piek als in voorjaar

BRUSSEL (ANP) - De landen van de Europese Unie moeten de coronamaatregelen "onmiddellijk" opvoeren nu een nieuwe golf besmettingen over het continent spoelt. "Het is misschien onze laatste kans om de toestand van afgelopen voorjaar af te wenden", waarschuwt verantwoordelijk EU-commissaris Stella Kyriakides.

1 uur geleden
Toezichtraad Facebook start vlak voor Amerikaanse verkiezingen

MENLO PARK (ANP/RTR) - De nieuwe commissie voor de behandeling van problematische inhoud op Facebook, ook wel het "hooggerechtshof van Facebook" genoemd, gaat medio oktober van start. Dat is vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

1 uur geleden
Oostenrijk wil wintersportseizoen zonder après-ski

WENEN (ANP/DPA) - Vakantiegangers moeten het komend wintersportseizoen in Oostenrijk zonder après-ski-feesten doen. "Skiplezier ja, maar zonder après-ski", zei bondskanselier Sebastian Kurz, die nieuwe maatregelen aankondigde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

1 uur geleden
Hoofdverdachte Madeleine McCann verliest uitleveringszaak

LUXEMBURG (ANP) - De Duitse hoofdverdachte van de verdwijning van de Britse peuter Madeleine McCann komt voorlopig niet vrij. Christian B. was naar het Europese Hof van Justitie gestapt omdat zijn uitlevering aan Duitsland niet volgens de regels zou zijn verlopen, maar kreeg donderdag ongelijk.

2 uur geleden
EU erkent Loekasjenko niet als president Wit-Rusland

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie erkent Aleksandr Loekasjenko niet als president van Wit-Rusland. Nu de zittende president na "vervalste" presidentsverkiezingen woensdag toch is beëdigd voor een nieuwe termijn, gaat Brussel haar "betrekkingen met Wit-Rusland tegen het licht houden", zegt buitenlandchef Josep Borrell.

3 uur geleden