Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ruinerwoldvader' krijgt geen schadevergoeding voor voorarrest

'Ruinerwoldvader' krijgt geen schadevergoeding voor voorarrest

ASSEN (ANP) - De 69-jarige vader van het verborgen gezin in Ruinerwold, Gerrit Jan van D., krijgt geen schadevergoeding voor de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten. Dit heeft de rechtbank in Assen donderdag beslist. Van D. claimde meer dan 50.000 euro.

De man werd in oktober 2019 aangehouden op verdenking van onder meer vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen en seksueel misbruik van enkele van hen. De man kampte op dat moment al drie jaar lang met de gevolgen van een hersenbloeding, die hij in 2016 had gekregen.

Na een uitgebreid onderzoek bepaalde de rechtbank vorig jaar maart dat Van D. niet in staat was terecht te staan. Hij zou de strafzaak niet begrijpen en kan zich niet voldoende verdedigen, oordeelde de rechter destijds.

Voorarrest

Als een strafzaak wordt afgedaan zonder een veroordeling of het opleggen van een maatregel, kan de beklaagde in aanmerking komen voor een standaardvergoeding van 100 euro per dag. Van D. zat 504 dagen in voorarrest en claimde 50.400 euro. De rechter wees die claim af, omdat de strafzaak is stopgezet vanwege de medische gronden en niet vanwege de verdenkingen waarop Van D. vastzat. Die waren al die tijd ernstig genoeg om de man in voorarrest te houden, zolang het psychologisch onderzoek liep.

Het verborgen gezin werd in oktober 2019 ontdekt nadat een van de kinderen alarm had geslagen in het dorp. De agenten troffen op de boerderij de vader aan met zes van zijn kinderen. De drie oudste waren eerder al uit huis gegaan. Uit geloofsoverweging gaf Van D. zijn jongste zes kinderen niet aan bij de burgerlijke stand. Ook kregen zij niet de juiste medische zorg.

Meer uit Binnenland

Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

4 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

4 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

9 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

10 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

10 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

10 uur geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

10 uur geleden