Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit keldert op Wall Street

Ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit keldert op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit ging vrijdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson staakt zijn activiteiten en ontslaat het overgrote deel van het personeel. Het bedrijf zat in de financiële problemen na de mislukte lancering van een ruimteraket vanuit West-Europa begin dit jaar. Bijna alle werknemers van Virgin Orbit waren al met onbetaald verlof gestuurd, terwijl het management hard zocht naar nieuwe geldschieters. Dat is echter niet gelukt.

Het aandeel Virgin Orbit kelderde 40,3 procent. Het bedrijf uit het Californische Long Beach schrapt 675 banen, ofwel 85 procent van het personeelsbestand. De overige werknemers zullen werken aan het afbouwen van de activiteiten.

Beleggers reageerden daarnaast op nieuwe inflatiegegevens. Voor aanvang van de beurshandel bleek dat de favoriete maatstaf voor de inflatie van de Amerikaanse centrale bank in februari iets lager uitkwam dan verwacht. Bij een afkoelende inflatie zou de Federal Reserve kunnen besluiten om spoedig te stoppen met het verhogen van de rente om de inflatie te bestrijden.

Inflatie eurozone

Eerder op de dag bleek al dat de inflatie in de eurozone flink is afgekoeld door de dalende energieprijzen. De zogeheten kerninflatie, waar sterk schommelende prijzen voor energie en voeding niet worden meegenomen, nam daarentegen wel toe.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,5 procent hoger op 33.016 punten. De brede S&P 500 won eveneens 0,5 procent tot 4070 punten en techbeurs Nasdaq steeg ook 0,5 procent tot 12.071 punten. De Nasdaq stevent af op een koerswinst van bijna 15 procent in het eerste kwartaal.

Nikola

Nikola zakte 15 procent. De fabrikant van elektrische vrachtwagens kondigde aan 100 miljoen dollar te willen ophalen met de uitgifte van aandelen.

Charles Schwab verloor 0,4 procent. Analisten van Morgan Stanley hebben het advies voor de bank verlaagd. Het is voor het eerst in zeven jaar dat Charles Schwab niet meer op de kooplijst staat van Morgan Stanley.

Banken in de plus

Andere Amerikaanse banken lieten aan het einde van de woelige maand voor de bankensector een plus zien. De grote banken JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs, Citigroup en Bank of America wonnen tot 1,2 procent. De regionale banken First Citizens Bank en Western Alliance Bancorp stegen tot 1 procent.

De euro was 1,0884 dollar waard, tegen 1,0899 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent meer op 75,31 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 79,63 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

4 minuten geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

7 minuten geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

21 minuten geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

44 minuten geleden
Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.

56 minuten geleden
Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen in de zaak over de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform. De 32-jarige werd verdacht van het wegsluizen van 8 miljard dollar van klanten, wat het een van de grootste financiële fraudes ooit maakt.

1 uur geleden
Tata Steel sluit eerdere sluiting Kooksgasfabriek 2 niet uit

DEN HAAG (ANP) - Hans van den Berg, topman van de Nederlandse tak van Tata Steel, is "heel blij" dat het kabinet steun heeft uitgesproken voor het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Hij sluit ook niet uit dat de vervuilende en verouderde Kooksgasfabriek 2 eerder dicht kan dan 2029. Maar dat is onderdeel van maatwerk, waarover Van den Berg nog in gesprek gaat met de overheid.

1 uur geleden