
Ruimtetelescoop James Webb succesvol gelanceerd
KOUROU (ANP) - Ruimtetelescoop James Webb is zaterdagmiddag aan de reis begonnen die hem naar zijn werkplek op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde moet brengen. De opvolger van ruimtetelescoop Hubble werd om precies 13.20 uur met een Ariane 5-raket gelanceerd vanaf de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana.
De James Webb is gebouwd door de ruimtevaartorganisaties van Europa (ESA), de Verenigde Staten (NASA) en Canada (CSA). Vanuit Nederland zijn de Universiteit Leiden, onderzoeksinstituut TNO en wetenschappelijk bureau NOVA-OIR betrokken bij het 8 miljard euro kostende project.
De ruimtetelescoop is zo groot als een tennisveld en moest opgevouwen worden om in de laadcapsule van de Ariane 5-raket te passen. Drie minuten na lancering werd de capsule afgestoten en na 27 minuten werd de telescoop losgelaten. De James Webb zal zich gedurende zijn reis langzaam ontvouwen.
Ontdekkingen
De James Webb kan een miljard jaar verder terugkijken in de tijd dan de Hubble dat kan. Hij moet onder meer zoeken naar planeten waar leven mogelijk is, naar verre sterrenstelsels en sporen van de oerknal. Hij moet zeker tien jaar in gebruik blijven.
"De belofte van de Webb is niet om te ontdekken wat we verwachten, maar om ontdekkingen te doen over het heelal waar we ons nu nog geen voorstelling van kunnen maken", zei Bill Nelson, het hoofd van NASA, na afloop van de lancering. "Ik kan niet wachten om te zien wat hij aan het licht zal brengen!"
Hubble
Voorganger Hubble werd in 1990 gelanceerd en draait sindsdien in een baan rond de aarde, op een hoogte van ruim 500 kilometer. Na ruim dertig jaar is de Hubble aan het einde van zijn leven. De afgelopen tijd stond de telescoop regelmatig uit wegens technische problemen. Ergens in de komende tien jaar zal de Hubble uit zijn baan zakken. Daarna verbrandt hij in de dampkring.
De James Webb moet over ongeveer een maand zijn werkplek bereiken. De eerste beelden en gegevens worden in de zomer van 2022 verwacht.
Meer uit Buitenland
DES MOINES (ANP) - Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa vierde president Donald Trump donderdag dat zijn grote uitgavenwet is aangenomen. Trump trapte in Des Moines het feestjaar voor 250 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid af. Hij noemde de wet een "fenomenale overwinning" voor de VS.
18 minuten geledenMARYLAND (ANP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
19 minuten geledenKyiv (ANP) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.
1 uur geledenBARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.
1 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas streeft naar garanties dat een nieuw, door de Verenigde Staten gesteund staakt-het-vurenvoorstel tot het einde van de Israëlische oorlog in Gaza leidt. Dat meldt een bron dicht bij de Palestijnse beweging.
8 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de geloofsbrieven van een nieuwe ambassadeur van Afghanistan geaccepteerd, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Daarmee is het het eerste land dat de Talibanregering van het land erkent.
8 uur geleden