Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruimtestation ISS wordt filmset

Ruimtestation ISS wordt filmset

BAJKONOER (ANP) - Of het nou Star Wars, Star Trek, Interstellar, Gravity of The Martian is, alle grote films en series over de ruimte hebben één ding gemeen: ze zijn van de eerste tot de laatste scène op aarde opgenomen. Daar komt volgende week verandering in. Dan gaan namelijk een actrice en een producent/cameraman de ruimte in. Ze blijven bijna twee weken in het ruimtestation ISS, om daar een film op te nemen, 400 kilometer boven de aarde. Het is de eerste buitenaards opgenomen film ooit. Voor Rusland, dat de vlucht verkoopt, is de missie een welkome bron van inkomsten.

De actrice is de 37-jarige Joelia Peresild. Zij speelt de hoofdrol in de film Vizov (de uitdaging). In de film wordt een ruimtevaarder onwel. Hij kan niet terug naar de aarde, en daarom gaat een chirurg, die door Peresild wordt gespeeld, de ruimte in om hem te opereren en zijn leven te redden. Het camerawerk in de nieuwe film wordt gedaan door Klim Sjipenko, die meegaat naar het ISS.

Op weg naar het ISS krijgen Peresild en Sjipenko gezelschap van de ervaren kosmonaut Anton Sjkaplerov. Samen worden ze dinsdagochtend rond 10.55 uur Nederlandse tijd gelanceerd. Na iets meer dan drie uur vliegen komen ze aan bij het ISS. Daar wonen nu al drie Amerikanen, twee Russen, een Japanner en een Fransman. In de nacht van 16 op 17 oktober moeten Peresild en Sjipenko terugkeren naar de aarde.

Met de filmopnames in het ISS verslaat Rusland de Verenigde Staten. Acteur Tom Cruise wil over een tijdje ook naar het ISS gaan om daar een film op te nemen. Daarbij is ruimtevaartbedrijf SpaceX van de kleurrijke zakenman Elon Musk betrokken.

Meer uit Buitenland

Spreekverbod Trump na opmerkingen over griffier in rechtszaak

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De rechter die in New York het fraudeproces tegen Donald Trump leidt, heeft de oud-president een spreekverbond ('gag order') opgelegd. Trump had sociale media gebruikt om uit te halen naar de hoogste griffier van de rechter, die liet weten dat aanvallen op zijn personeel "onaanvaardbaar en ongepast" zijn en "onder geen enkele omstandigheid zullen worden getolereerd".

1 uur geleden
McCarthy afgezet als voorzitter Amerikaans Huis van Afgevaardigden

WASHINGTON (ANP) - Kevin McCarthy is afgezet als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij verloor een stemming in het Huis nadat een partijgenoot een motie tegen hem had ingediend. Doordat een groep radicale Republikeinen net als de Democraten tegen McCarthy stemden, had hij niet meer genoeg steun om aan te blijven. Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een Huis-voorzitter wordt afgezet.

3 uur geleden
Politico: EU wil dit jaar toetredingsgesprekken Oekraïne goedkeuren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil nog dit jaar formeel bekendmaken dat de gesprekken met Oekraïne over toetreding kunnen beginnen. Drie EU-diplomaten zeggen tegen nieuwssite Politico dat de verwachting is dat die aankondiging, een vurige wens van Oekraïne, in december zal komen.

4 uur geleden
Zeker twintig doden bij busongeluk in Noord-Italië

VENETIË (ANP/RTR) - In Noord-Italië is een bus van een viaduct naar beneden gestort. Italiaanse media melden zeker 21 doden, onder wie twee minderjarigen, en twaalf gewonden. Ook zouden er nog zeker vier vermisten zijn. Na het ongeluk ontstond direct een grote brand.

5 uur geleden
McCarthy verliest in VS eerste Huis-stemming, afzetting dichtbij

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse top-Republikein Kevin McCarthy heeft in het Huis van Afgevaardigden een nederlaag geleden. De leden van het Huis hadden de kans om een motie weg te stemmen over het afzetten van McCarthy als voorzitter, maar hebben dat niet gedaan. Daarmee lijkt de afzetting dichtbij. Later op dinsdag wordt over de beslissende motie gestemd.

5 uur geleden
Witte Huis: mogelijk eind aan steun voor Kyiv zonder Huis-akkoord

WASHINGTON (ANP/AFP) - Als de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het niet eens worden over verdere financiering van de steun aan Oekraïne, kan die steun na "enkele maanden" opdrogen, zegt het Witte Huis. Meerdere radicale Republikeinen willen dat er niet meer zomaar eindeloos hulp aan Kyiv geleverd wordt.

6 uur geleden
Azerbeidzjan arresteert voormalige leiders Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP) - Azerbeidzjan zegt twee voormalige presidenten van de Armeense enclave Nagorno-Karabach te hebben gearresteerd. Het Azerbeidzjaanse staatspersbureau apa meldt dat ze zullen worden vervolgd voor de misdaden die ze jarenlang zouden hebben gepleegd.

8 uur geleden