Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruime meerderheid zou net als regering wegblijven van de Spelen

Ruime meerderheid zou net als regering wegblijven van de Spelen

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de Nederlanders staat achter het besluit van de regering om geen officiële afvaardiging naar de Olympische Winterspelen in Beijing te sturen. Dat blijkt uit een enquête die Kieskompas heeft uitgevoerd in samenwerking met het datapersbureau LocalFocus, onderdeel van het ANP. Hiervoor is een representatieve groep van 4125 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd.

Halverwege januari werd in de ministerraad besloten om geen officiële delegatie naar de Spelen, die vrijdag van start gaan, te sturen. Een vergelijkbaar besluit werd eerder al genomen door andere Europese landen. De Verenigde Staten gaf in december al te kennen geen regeringsvertegenwoordigers naar Beijing te sturen vanwege onder meer de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren, een minderheidsgroep in het land.

Tegen het einde van januari - dus na het besluit van de Nederlandse regering - legden onderzoekers respondenten een stelling voor. Die luidde: "ook Nederland moet als protest tegen mensenrechtenschendingen in China geen regeringsdelegatie naar de Winterspelen sturen." Twee derde is het hiermee eens of helemaal mee eens. 17 procent zegt het (helemaal) niet eens te zijn met de stelling.

Geen Nederlandse toeschouwers

Ouderen vanaf 65 jaar zijn het meest uitgesproken in hun steun voor de stelling, Nederlanders van tussen de 35 en 50 jaar het minst. Ook zijn relatief meer vrouwen het eens met de stelling dan mannen. Maar voor al deze groepen geldt dat een ruime meerderheid vindt dat het beter is als Nederland geen officiële vertegenwoordigers naar het sportevenement stuurt.

De regering droeg trouwens als reden van de afwezigheid aan dat er geen Nederlandse toeschouwers aanwezig mogen zijn. Ook de koning motiveerde zo zijn keuze om thuis te blijven. Aanvullend is er volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken "slechts beperkt ruimte voor een inhoudelijk programma en voor bilaterale contacten met het gastland waarin de grote zorgen van Nederland over de mensenrechtensituatie op een betekenisvolle wijze zouden kunnen worden besproken".

Poetin

De gastenlijst van de Chinese president Xi Jinping bij de openingsceremonie van vrijdag is uitgedund doordat meerdere hoogwaardigheidsbekleders verstek laten gaan. De Russische president Vladimir Poetin geeft wel acte de présence, net als de staatshoofden van onder meer Polen, Servië, Kazachstan, Turkmenistan en Egypte. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, en topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zullen ook aanwezig zijn.

Meer uit Sport

IOC verhoogt steun aan Oekraïense sport naar 7 miljoen euro

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de financiële steun aan Oekraïne verdrievoudigd. Het zogeheten solidariteitsfonds waar Oekraïense sporters uit kunnen putten, bestaat nu uit 7,5 miljoen dollar (omgerekend bijna 7 miljoen euro). Volgens het IOC hebben in de afgelopen twaalf maanden zo'n 3000 atleten en andere leden van de olympische gemeenschap in Oekraïne daarvan geprofiteerd.

53 minuten geleden
IOC roept sportbonden op om Russen en Belarussen toe te laten

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) roept sportbonden op om Russen en Belarussen weer te laten meedoen aan internationale competities. Het gaat dan alleen om individuele sporten. In teamsporten zijn Rusland en Belarus sowieso niet welkom.

1 uur geleden
Wielrenner Van Baarle mist woensdag Dwars door Vlaanderen

ROESELARE (ANP/BELGA) - Dylan van Baarle mist woensdag Dwars door Vlaanderen. De 30-jarige renner is door zijn team Jumbo-Visma niet in de ploeg opgenomen na zijn valpartij vorige week in de E3 Saxo Classic. Het team zegt met Van Baarle geen risico te willen nemen met het oog op de Ronde van Vlaanderen, die zondag op het programma staat.

2 uur geleden
IOC schuift besluit over deelname Russen aan Spelen voor zich uit

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) schuift een beslissing over de deelname van sporters uit Rusland en Belarus aan de Olympische Spelen voor zich uit. Voorzitter Thomas Bach zei na een bestuursvergadering van het IOC in Lausanne dat de sancties tegen beide landen voorlopig van kracht blijven.

2 uur geleden
IOC-baas Bach ziet geen probleem in Russische sportdeelname

LAUSANNE (ANP) - Volgens de hoogste sportbaas Thomas Bach levert deelname van sporters uit Rusland en Belarus geen problemen op. "Het werkt", zei de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité bij het begin van een driedaagse vergadersessie van het IOC in Lausanne waar het heikele onderwerp op de agenda staat.

4 uur geleden
Schaatsster Hersman krijgt kans bij Team IKO

GRONINGEN (ANP) - Schaatsster Pien Hersman heeft een contract getekend voor drie jaar bij Team IKO. De 19-jarige sprintster komt over van het KNSB Talent Team Noordwest. Ze is de dochter van oud-schaatsers Martin Hersman en Colette Zee.

6 uur geleden
Jokic helpt basketballers Denver aan zege op gehavende 76'ers

DENVER (ANP) - De basketballers van Denver Nuggets hebben met enige moeite Philadelphia 76'ers verslagen. Nikola Jokic speelde een hoofdrol bij de thuisploeg met zijn 29e 'triple-double' van het seizoen. De Serviër kwam tot 25 punten, 17 rebounds en 12 assists tegen een ploeg die sterspelers Joel Embiid en James Harden miste.

9 uur geleden