Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruime meerderheid zou net als regering wegblijven van de Spelen

Ruime meerderheid zou net als regering wegblijven van de Spelen

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de Nederlanders staat achter het besluit van de regering om geen officiële afvaardiging naar de Olympische Winterspelen in Beijing te sturen. Dat blijkt uit een enquête die Kieskompas heeft uitgevoerd in samenwerking met het datapersbureau LocalFocus, onderdeel van het ANP. Hiervoor is een representatieve groep van 4125 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd.

Halverwege januari werd in de ministerraad besloten om geen officiële delegatie naar de Spelen, die vrijdag van start gaan, te sturen. Een vergelijkbaar besluit werd eerder al genomen door andere Europese landen. De Verenigde Staten gaf in december al te kennen geen regeringsvertegenwoordigers naar Beijing te sturen vanwege onder meer de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren, een minderheidsgroep in het land.

Tegen het einde van januari - dus na het besluit van de Nederlandse regering - legden onderzoekers respondenten een stelling voor. Die luidde: "ook Nederland moet als protest tegen mensenrechtenschendingen in China geen regeringsdelegatie naar de Winterspelen sturen." Twee derde is het hiermee eens of helemaal mee eens. 17 procent zegt het (helemaal) niet eens te zijn met de stelling.

Geen Nederlandse toeschouwers

Ouderen vanaf 65 jaar zijn het meest uitgesproken in hun steun voor de stelling, Nederlanders van tussen de 35 en 50 jaar het minst. Ook zijn relatief meer vrouwen het eens met de stelling dan mannen. Maar voor al deze groepen geldt dat een ruime meerderheid vindt dat het beter is als Nederland geen officiële vertegenwoordigers naar het sportevenement stuurt.

De regering droeg trouwens als reden van de afwezigheid aan dat er geen Nederlandse toeschouwers aanwezig mogen zijn. Ook de koning motiveerde zo zijn keuze om thuis te blijven. Aanvullend is er volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken "slechts beperkt ruimte voor een inhoudelijk programma en voor bilaterale contacten met het gastland waarin de grote zorgen van Nederland over de mensenrechtensituatie op een betekenisvolle wijze zouden kunnen worden besproken".

Poetin

De gastenlijst van de Chinese president Xi Jinping bij de openingsceremonie van vrijdag is uitgedund doordat meerdere hoogwaardigheidsbekleders verstek laten gaan. De Russische president Vladimir Poetin geeft wel acte de présence, net als de staatshoofden van onder meer Polen, Servië, Kazachstan, Turkmenistan en Egypte. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, en topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zullen ook aanwezig zijn.

Meer uit Sport

Handbalsters dicht bij plaatsing Spelen na ruime zege op Tsjechië

TORREVIEJA (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn dicht bij plaatsing voor de Olympische Spelen. Oranje was op het olympisch kwalificatietoernooi in het Spaanse Torrevieja met duidelijke cijfers te sterk voor Tsjechië. Het werd 32-18. Bij rust was het al 18-6.

1 uur geleden
Djokovic na set met zeven breaks naar laatste vier in Monte Carlo

MONTE CARLO (ANP) - Novak Djokovic heeft zich met de nodige moeite verzekerd van een plek bij de laatste vier op het masterstoernooi van Monte Carlo. De nummer 1 van de wereld sloeg zich met 7-5 6-4 langs de Australiër Alex de Minaur.

3 uur geleden
Schaatsploeg Jumbo-Visma contracteert Belgische sprinter Vosté

AMSTERDAM (ANP) - Schaatsteam Jumbo-Visma heeft de Belg Mathias Vosté gecontracteerd. De 29-jarige sprinter, in het bezit van de Belgische records op de 500 en 1000 meter, komt over van Team Novus.

3 uur geleden
Luijten mikt in marathon Rotterdam op titel en toptijd

ROTTERDAM (ANP) - Anne Luijten wil zondag in de marathon van Rotterdam haar Nederlandse titel prolongeren en denkt ook aan een persoonlijk record. "Ik ben wel benieuwd of ik harder kan en zal zeker proberen in de 2.25 te lopen", zei de Arnhemse in aanloop naar de wedstrijd.

7 uur geleden
Nageeye wil record lopen én heel blijven in marathon Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Abdi Nageeye wil zondag vooral verstandig lopen in de marathon van Rotterdam. "Ik wil mezelf met het oog op de Olympische Spelen niet in de vernieling lopen", zei de 35-jarige marathonloper in aanloop naar de wedstrijd op zondag. "Maar ik heb een van mijn beste voorbereidingen ooit gehad, dus ik wil zeker wel mijn Nederlands record verbeteren."

7 uur geleden
GP in Zandvoort in 2025 op 31 augustus

LONDEN (ANP) - De Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort vindt volgend jaar op 31 augustus plaats. Dat blijkt uit de nieuwe kalender voor het volgend seizoen die het Formula One Management vrijdag bekendmaakte. De Grote Prijs van Nederland staat deze zomer zes dagen eerder op het programma, op 25 augustus.

8 uur geleden
Benoot en Jorgenson kopmannen Visma in Amstel Gold Race

MAASTRICHT (ANP) - Bij afwezigheid van Wout van Aert zijn zondag de Belg Tiesj Benoot en de Amerikaan Matteo Jorgenson de kopmannen van wielerploeg Visma - Lease a Bike tijdens de Amstel Gold Race. Milan Vader is de enige Nederlander in de formatie.

9 uur geleden