
Ruime meerderheid in Chili wil Pinochets grondwet wijzigen
SANTIAGO (ANP/AFP/RTR) - Chilenen hebben in grote meerderheid voor het opstellen van een nieuwe grondwet gestemd, blijkt uit de voorlopige uitslag die door de kiescommissie bekend is gemaakt.
In het zondag gehouden referendum stemde zo'n 78 procent voor het veranderen van de grondwet die stamt uit de tijd van de militaire dictatuur van Augusto Pinochet, die van 1973 tot 1990 aan de macht was. Zo'n 22 procent stemde tegen.
De uitslag werd op straat uitbundig gevierd. "Ik had nooit gedacht dat wij Chilenen in staat zouden zijn om ons te verenigen voor zo'n verandering!", jubelde de 46-jarige Maria Isabel Nunez, die met haar 20-jarige dochter de feestvreugde opzocht. In hoofdstad Santiago werd vuurwerk afgestoken en stroomde het Plaza Italia vol. Dat plein was vorig jaar het toneel van de protesten die het referendum hebben afgedwongen.
"Deze triomf is van de bevolking. Dankzij ieders inspanningen kunnen we dit moment vieren", zei de 37-jarige Daniel die de uitslag op Santiago's Plaza Nunoa vierde. "Wat me nog het meest blij maakt, is de opkomst van de jongeren. Jonge mensen die een verschil willen maken."
President Sebastian Pinera, die geen kant had gekozen in de referendumcampagne, zei dat de democratie had gezegevierd. Hij benadrukte dat er nog veel werk aan de winkel is. "Deze volksraadpleging is niet het einde, het is het begin van een pad dat we allemaal samen moeten bewandelen om het eens te worden over een nieuwe grondwet voor Chili", zei de steenrijke Pinera in een televisietoespraak. Volgens hem moet de nieuwe grondwet een raamwerk worden voor "eenheid, stabiliteit en de toekomst".
De stemming komt een jaar nadat meer dan een miljoen mensen de straat opgingen in de hoofdstad Santiago uit protest tegen een kleine verhoging van de openbaarvervoertarieven. Bij daaropvolgende sociale onrust tegen de sociaaleconomische ongelijkheid in het Zuid-Amerikaanse land vielen dertig doden en duizenden gewonden.
Een van de eisen van de betogers was een nieuwe grondwet. Kiezers kregen zondag de vraag voorgelegd of die er moet komen en zo ja, wie die moet gaan opstellen. Dat kan een groep van parlementariërs en burgers zijn, of een zogenoemde conventie bestaande uit 155 burgers. Een overweldigende meerderheid koos voor dat laatste.
Chili is zwaar getroffen door de corona-epidemie. De grens van een half miljoen besmettingen werd zaterdag gepasseerd. Het land heeft bijna 14.000 sterfgevallen gemeld.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft Los Angeles aangeklaagd omdat de stad samenwerking met de federale immigratiedienst ICE zou hebben gedwarsboomd. Als gevolg daarvan ontstonden rellen in de stad, stelt het ministerie van Justitie in de aanklacht.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse visum van het Britse rapduo Bob Vylan is ingetrokken. Op X deelt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Christopher Landau, dat de Britten het land niet meer in mogen.
8 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Israël geeft toe dat Palestijnse burgers gewond zijn geraakt bij hulpdistributiecentra in Gaza. Het leger zegt instructies te hebben gestuurd naar de troepen naar aanleiding van "geleerde lessen".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is eind vorige week getroffen door een "geavanceerde" en gerichte cyberaanval. Het gevaar is inmiddels geneutraliseerd, meldt het hof.
9 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Door de twaalf dagen van oorlog met Israël zijn in Iran zeker 935 mensen omgekomen. Onder hen zouden 132 vrouwen en 38 kinderen zijn, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA op basis van een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Het dodental kan verder oplopen, want dit zijn alleen de geïdentificeerde slachtoffers.
13 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/AFP) - Een Palestijnse mensenrechtenorganisatie heeft tevergeefs geprobeerd in het Verenigd Koninkrijk een verbod af te dwingen op de levering van F-35-onderdelen aan Israël. Een gerechtshof in Londen verwierp de zaak, die volgens de rechters draaide om de politieke vraag of het land zich moet terugtrekken uit het F-35-programma.
14 uur geledenLILLE (ANP/AFP) - Een rechtbank in het Franse Lille heeft celstraffen opgelegd na het vergaan van een boot met migranten. Zeven Afghanen en twee Iraakse Koerden kregen straffen van zeven of acht jaar.
15 uur geleden