
Ruime Kamermeerderheid onderschrijft enquêterapport Groningen
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer onderschrijft in grote meerderheid "de analyse, conclusies en aanbevelingen" van het eindrapport van de parlementaire enquête over de aardgaswinning in Groningen. Dat staat in een motie, ingediend door VVD'er Jeroen van Wijngaarden, die door het overgrote deel van de partijen mede is ondertekend.
De Kamerleden spreken "de grootst mogelijke waardering" uit voor het werk van de enquêtecommissie onder leiding van GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee, die het eindverslag woensdag en donderdag in de Tweede Kamer verdedigde. Zij spreken van "een helder rapport" en roepen het kabinet op snel met een reactie te komen.
De enquêtecommissie concludeert in haar rapport dat de veiligheid van Groningers jarenlang stelselmatig ondergeschikt was aan economische en financiële belangen. Dat maakt dat een "ereschuld" moet worden ingelost, nog los van de al bestaande aansprakelijkheid voor de schade als gevolg van door de gaswinning veroorzaakte aardbevingen.
Politiek oordeel
Sommige Kamerleden hadden graag ook een "politiek oordeel" van de commissie gehoord, met name over de rol van minister-president Mark Rutte. Over hem schreef de commissie dat hij pas laat doordrongen raakte van de ernst van de problemen en niet voor de Groningers deed wat van hem mocht worden verwacht.
Commissievoorzitter Van der Lee wees er evenwel op dat het doel van een parlementaire enquête waarheidsvinding is. Het is aan de Kamer zelf om aan de hand van de bevindingen van de commissie een oordeel te vellen en daarover het debat aan te gaan met het kabinet, Dat zal ergens na het meireces gevoerd worden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL vindt het kabinetsvoorstel om de onderneming alsnog een dag extra te gunnen voor de bezorging van gewone post onvoldoende. Het beursgenoteerde bedrijf benadrukt dat de postbezorging komende jaren verlieslatend dreigt te blijven door hoge kosten. PostNL gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing door het kabinet van eerder aangevraagde subsidie. Daarbij sluit het bedrijf aanvullende juridische stappen niet uit.
13 uur geleden