
Ruim tweehonderd klimaatactivisten aangehouden op de A12
DEN HAAG (ANP) - Bij de elfde blokkade op rij op de A12 in Den Haag zijn dinsdag ruim tweehonderd klimaatactivisten van Extinction Rebellion aangehouden. Dat meldt de politie. De actie duurde in totaal zo'n drie uur.
De betogers gingen rond het middaguur de snelweg op, waarop die werd afgesloten. Verkeer kon de stad wel in, maar niet uit. Rond 15.00 uur had de politie de demonstranten weggehaald. De actie duurde langer dan voorgaande dagen, toen de weg sneller weer vrij was. Langs de kant van de weg betuigden weer tientallen sympathisanten hun steun. Het waterkanon werd ook dinsdag weer ingezet.
Dat het dinsdag langer duurde om de demonstranten van de A12 te halen, komt volgens de gemeente doordat de politie het druk had bij de rijtoer van koning Willem-Alexander enkele honderden meters verderop. "De politie moest op meerdere plaatsen tegelijk zijn. Ordeverstoringen langs de rijtoer hadden prioriteit. Dat heeft tot een iets latere inzet op de A12 geleid", aldus een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen.
Prinsjesdag
De actievoerders zijn net als voorgaande dagen weggebracht in bussen. Dinsdag werden ook kleinere politiebusjes ingezet om de betogers af te voeren.
In Den Haag is het dinsdag Prinsjesdag. Sommige demonstranten hadden bordjes bij zich die te maken hebben met deze derde dinsdag van september, met teksten als 'Zal de koning ons redden' en 'Miljoenennota, miljardensubsidies'. Ook droegen enkele actievoerders een kroontje of een hoedje.
Burgemeester Jan van Zanen zei vooraf dat hij zich grote zorgen maakte over de aangekondigde blokkade op de A12, omdat de actie het systeem van politie en justitie ontwricht. Sinds zaterdag 9 september voert Extinction Rebellion dagelijks actie op de A12. De actiegroep wil doorgaan tot de overheid stopt met het steunen van de fossiele industrie.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
6 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.
1 uur geleden