Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim honderd werkgevers geven vrije dag om afschaffing slavernij

Ruim honderd werkgevers geven vrije dag om afschaffing slavernij

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan honderd organisaties geven hun personeel vrijdag vrij vanwege de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Dat melden radiozender FunX, stichting Nederland Wordt Beter en initiatief The Black Archives. Zij begonnen vorig jaar een petitie om van 1 juli, ook bekend als Keti Koti, een nationale vrije dag te maken.

Eerder sloten onder meer cosmeticaketen Lush en chocolademerk Tony's Chocolonely zich aan en ook mediabedrijf Vice Benelux en modewinkel- en merk Patta geven hun personeel op 1 juli vrij. Bij Patta wordt Keti Koti als heel belangrijke dag ervaren, mede door de Surinaamse roots van de oprichters.

"Onze winkel in Amsterdam is die dag dicht en ons hoofdkantoor ook. Deze dag wordt niet van vakantiedagen afgetrokken. Wij komen echt van een Surinaamse 'heritage', wat betekent dat we dit met zijn allen vieren. Maar iedereen mag zelf weten of ze erbij zijn bij de herdenking", zegt een PR-medewerker van Patta, dat zo'n zeventig werknemers heeft.

ABN AMRO

ABN AMRO, dat onlangs excuses aanbood om de betrokkenheid bij slavernij van zijn voorlopers, gaat niet zover dat 1 juli een vaste vrije dag wordt. Wel begon de bank een proef waarbij werknemers vrije dagen zoals Kerstmis, Pasen of Hemelvaart kunnen inruilen voor andere dagen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het einde van de vastenmaand Ramadan maar ook om Keti Koti, legt een woordvoerder uit. Bij voedings- en wasmiddelenconcern Unilever zijn werknemers ook vrij te kiezen welke dag in het jaar voor hen belangrijk is om vrij te krijgen, meldt een zegsvrouw.

Het is een aanpak die werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland liever zien dan een extra nationale feestdag op de kalender. "Er zijn al veel mogelijkheden bij bedrijven voor verlof naar keuze. En indien gewenst kunnen cao-partijen er al afspraken over maken", reageren de ondernemersclubs. Zij vinden ook dat er al veel vrije dagen per jaar zijn in Nederland.

FNV

FNV is het daar mee oneens. De grootste vakbond van Nederland wijst erop dat nergens in West-Europa zo weinig landelijk vrije dagen zijn als hier en vindt de afschaffing van slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk belangrijk genoeg er nationaal bij stil te staan. Hetzelfde geldt wat de bond betreft voor 5 mei.

Bij Patta geven ze nog een argument om van 1 juli een nationale vrije dag te maken. "Het is belangrijk de afschaffing van slavernij te vieren om het verleden, maar ook omdat slavernij nog altijd impact heeft. Het gaat erom dat we samen kijken naar het verleden en hoe je dit kunt veranderen."

Meer uit Financieel

ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

1 uur geleden
X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

2 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

3 uur geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

3 uur geleden
Randstad en AkzoNobel onderuit op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad werd dinsdag hard afgestraft op het Damrak voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag, waarmee Randstad de grootste daler was bij de hoofdfondsen.

3 uur geleden
Mogelijk veel vluchtuitval door actie Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/BELGA/AFP) - Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag staken en willen ook rond Hemelvaartsdag, op 9, 10 en 11 mei, het werk neerleggen. Daardoor kunnen op die dagen veel vluchten uitvallen op de grote luchthavens van Parijs, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederlandse reizigers die van die vliegvelden gebruikmaken.

4 uur geleden
AkzoNobel voor de rechter in Australië om schade aardgasproject

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel hangt een rechtszaak boven het hoofd in Australië, waarbij de verfproducent verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de coating van onderdelen van een Australisch aardgasproject (lng). Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse concern bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

4 uur geleden