Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag 104 klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) aangehouden op Eindhoven Airport, laat een woordvoerder weten. De activisten werden aangehouden omdat ze op verboden terrein waren.

De actie van Extinction Rebellion begon rond 12.00 uur voor de ingang van het vliegveld waar enkele tientallen mensen zich hadden verzameld. Een andere groep verzamelde zich vlak bij de parkeerplaats aan de Castendijkweg om vanaf daar naar de Luchthavenweg te lopen. Enkele honderden activisten slaagden erin een gat in het hek te knippen en het terrein te betreden waar privéjets staan geparkeerd. De groep werd door de marechaussee en de politie tegengehouden om te voorkomen dat ze de landingsbaan betraden. XR meldde zelf ook eerder niet van plan te zijn om de landingsbaan op te gaan, "zodat andere vluchten van en naar de luchthaven niet worden verstoord".

De activisten werden enkele tijd door de marechaussee vastgehouden en omsingeld omdat onderzocht werd hoe ze het terrein van het vliegveld konden binnendringen. Vanaf 14.00 uur werd de groep gevraagd het terrein vrijwillig te verlaten. Een groot deel gaf daar gehoor aan, maar zeker honderd klimaatactivisten weigerden te vertrekken. Zij gingen na de oproep op de grond zitten en haakten hun armen en benen in elkaar.

Onderzoek

Even na 15.00 uur begonnen marechaussee en politie met het afvoeren van de demonstranten. Dat gebeurde in busjes van de Koninklijke Marechaussee en meerdere tourbussen. Een tweetal had volgens een woordvoerder van de marechaussee zich door een hek aan elkaar vastgelijmd. Alle aangehouden activisten zijn overgebracht naar locaties van de Koninklijke Marechaussee voor verder onderzoek, meldt de marechaussee op Twitter.

XR betrad het terrein omdat de actiegroep vindt dat Eindhoven Airport luchtvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade veroorzaakt. De klimaatactivisten eisen dat het vliegveld onder meer stopt met vervuilen, zich houdt aan de klimaatregels en dat er minder vanaf het vliegveld wordt gevlogen.

Scientist Rebellion

Ook een groep van twintig wetenschappers en academici van klimaatgroep Scientist Rebellion (SR) voerde actie. Zij blokkeerden zaterdag de ingang van de terminal voor privéjets van Eindhoven Airport tijdelijk met fietsen. Scientist Rebellion is een internationale beweging van wetenschappers die zich zorgen maken over het klimaat.

Hoeveel mensen precies bij en op het vliegveld hebben gedemonstreerd is niet bekend. Volgens de Koninklijke Marechaussee zou het gaan om honderden.

Meer uit Binnenland

Energiesysteem volgens TNO-studie goedkoper met kernenergie

DELFT (ANP) - Nederland is met kernenergie in de toekomst iets goedkoper uit dan zonder kerncentrales, concludeert onderzoeksinstituut TNO in een donderdag verschenen rapport. Die conclusie is tegengesteld aan eerder onderzoek.

1 minuut geleden
Opvang asielzoekers, daklozen en starters in Haags ziekenhuis

DEN HAAG (ANP) - Een voormalig ziekenhuis in Den Haag wordt waarschijnlijk een tijdelijke opvanglocatie voor groepen mensen die een onderkomen nodig hebben. Er is plek voor in totaal 750 mensen. Dat zijn onder meer daklozen, asielzoekers en starters.

8 minuten geleden
Treinverkeer rond Utrecht verstoord door chemische geur

UTRECHT (ANP) - Rond Utrecht zijn er problemen met het treinverkeer door inzet van de hulpdiensten bij station Utrecht Vaartsche Rijn. Een machinist van een goederentrein rook een chemische geur en sloeg daarop alarm. Het treinverkeer op verschillende trajecten werd daardoor stilgelegd.

36 minuten geleden
Verdachte opgepakt om bedreiging op hogeschool Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De politie heeft een verdachte opgepakt van het incident op de Fontys Hogeschool in Eindhoven van donderdagochtend. Het gaat om een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij is geen medewerker of student van de hogeschool.

1 uur geleden
Jeugddetentie voor drie brandstichtingen in Amsterdam-Zuidoost

HAARLEM (ANP) - De rechtbank Noord-Holland heeft donderdag een 21-jarige man veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor drie brandstichtingen in woningen in Amsterdam-Zuidoost vorig jaar. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij de drie branden heeft gesticht, en dat hij daarmee ook schuldig is aan poging tot moord.

1 uur geleden
Rotterdamse WOII-bom kleiner dan gedacht

ROTTERDAM (ANP) - De niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog die donderdag uit de Rotterdamse wijk Middelland wordt verwijderd, is kleiner dan aanvankelijk gedacht. "Een aantal weken geleden werd aan de hand van een tijdens het graven gevonden staartstuk gedacht dat de bom een 500-ponder was", aldus een gemeentewoordvoerder. Nu blijkt tijdens het onschadelijk maken dat het om "een 250-ponder gaat, waarin zo'n 40 kilo springstof zit".

1 uur geleden
Uitslaande brand verwoest loods in Wezep

WEZEP (ANP) - Een uitslaande brand heeft een loods in de Gelderse plaats Wezep verwoest, meldt de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. In de loods stonden zeker dertig elektrische scooters. Twee naastgelegen panden heeft de brandweer kunnen behouden. Wel is er schade aan enkele auto's die op het terrein stonden.

1 uur geleden