
Ruim helft EU-landen steunt rechtszaak tegen Hongaarse lhbti-wet
BRUSSEL (ANP) - Naast Nederland steunen nog eens veertien andere EU-landen de Europese rechtszaak tegen omstreden Hongaarse lhbti-wetgeving. Daaronder zijn ook zwaargewichten Duitsland en Frankrijk.
De wetgeving tegen het "promoten" van homoseksualiteit en "transgenderideologie", die de regering van premier Viktor Orbán twee jaar geleden invoerde, brengt seksuele minderheden in Hongarije volgens critici verder in het nauw. De Europese Commissie sprak van een "schande" en begon een strafprocedure die Brussel en Boedapest nu voor de Europese rechter heeft gebracht. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg kan Hongarije, als het inderdaad fout zit, een boete of een dwangsom opleggen.
Na de Benelux-landen hebben van de 27 EU-lidstaten ook Oostenrijk, Ierland, Malta, Denemarken, Portugal, Spanje, Zweden, Slovenië, Finland en Griekenland zich aangesloten bij de rechtszaak van de commissie tegen Hongarije. Duitsland en Frankrijk deden dat op de valreep ook. Het Europees Parlement betuigde al eerder zijn steun.
Toetreding NAVO
Vooral de steun van Finland en Zweden neemt Hongarije hoog op. Van Finland had de Hongaarse regering anders verwacht omdat Boedapest onlangs juist heeft ingestemd met de toetreding tot de NAVO. Die instemming heeft Zweden nog niet en die komt zo niet dichterbij, laat Boedapest doorschemeren.
Zweden heeft geen idee wat Hongarije dwarszit, zei buitenlandminister Tobias Billström eerder deze week tegen persbureau Bloomberg. Hij ziet niet hoe hij Hongarije tegemoet kan komen en verwacht gewoon groen licht.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ziet Donald Trump graag bij eventuele vredesgesprekken met Rusland in Istanbul. De Amerikaanse president zei eerder dat hij "erover nadacht" om naar Turkije te gaan.
2 uur geledenNEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - De Indiase premier Narendra Modi heeft maandag in een tv-toespraak gezworen om "krachtig" te reageren op elke toekomstige "terroristische aanval" in het conflict met Pakistan. Ook waarschuwde hij dat India geen "nucleaire chantage" tolereert van het buurland.
3 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas heeft de Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander vrijgelaten, heeft de beweging bekendgemaakt. De 21-jarige man is in de Gazastrook overgedragen aan het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). Israël heeft bevestigd dat een gijzelaar is overgedragen aan het Rode Kruis en naar Israëlische strijdkrachten wordt gebracht.
4 uur geledenJERUZALEM (ANP/DPA/AFP/RTR) - De Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander reist na zijn vrijlating mogelijk naar Qatar voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat berichten meerdere Israëlische media. Voorwaarde is wel dat de gezondheidstoestand van Alexander dat toelaat.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties zoals UNICEF, Artsen zonder Grenzen (AzG), CARE en Oxfam herhalen hun oproep aan Israël om zijn blokkade van de Gazastrook op te heffen. Dat doen ze nu de internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt dat hongersnood dreigt door de aanhoudende voedseltekorten.
6 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Kremlin heeft boos gereageerd op Europese druk om voor middernacht op maandag in te stemmen met een bestand. "Rusland accepteert geen ultimatums, dat is ongepast. Je kunt niet op zo'n manier tegen Rusland praten", zei woordvoerder Dmitri Peskov.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP/RTR) - Israël heeft rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) gevraagd om de arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en oud-minister van Defensie Yoav Gallant in te trekken. Die bevelen werden in november uitgevaardigd in een onderzoek naar de oorlog in de Gazastrook.
8 uur geleden