
Ruim een op tien gevaccineerden twijfelt of wil geen booster
BILTHOVEN (ANP) - Van de mensen die in aanmerking komen voor de boosterprik tegen het coronavirus is 3,1 procent niet van plan de vaccinatie te gaan halen. Verder weet 8,6 procent het nog niet zeker, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het instituut trekt de conclusies op basis van een onderzoek onder ruim 5200 gevaccineerde en ongevaccineerde mensen vanaf 16 jaar. De cijfers zijn gewogen naar leeftijd, geslacht en opleidingsniveau zodat ze een "zo representatief mogelijk beeld" geven van de bevolking, aldus het RIVM. Het onderzoek werd gedaan tussen 4 en 10 januari.
Rond die tijd had minder dan de helft van de volwassen Nederlanders de boosterprik al gehad en was volgens het onderzoek 42 procent van de 16-plussers het naar eigen zeggen nog wel van plan. Op dit moment komen alleen 18-plussers in aanmerking voor de oppepprik. Inmiddels heeft zo'n 53 procent van alle volwassen Nederlanders de prik gehad, meldde het RIVM dinsdag op basis van cijfers van afgelopen week.
Een deel van de mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie moet nog wachten met het halen van de prik, omdat ze korter dan drie maanden geleden hun vorige coronavaccinatie kregen of ondanks de inenting besmet raakten met het virus.
De groep die geen oppepprik wil is volgens het nieuwste onderzoek het grootst onder mensen jonger dan 25 jaar. Van de 16- tot 24-jarigen geeft 5,8 procent aan geen boostervaccinatie te willen en 20,7 procent twijfelt. Van de 25- tot 39-jarigen wil 5,5 procent geen boostervaccinatie en 13,7 procent twijfelt. Beide percentages nemen af onder hogere leeftijdsgroepen.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
9 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
1 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee mensenrechten heeft geschonden. Onder andere het recht op leven, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is volgens het Hof geschonden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De snelwegen in Frankrijk en Spanje die dicht waren door bosbranden zijn sinds woensdagochtend vroeg weer open. Volgens de verkeersdienst van de ANWB moet het verkeer er nog wel rekening mee houden dat het vuur kan oplaaien.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Statushouders mogen niet standaard worden beboet als ze hun inburgeringsexamen niet op tijd halen, oordeelt de Raad van State. Daarmee volgt de hoogste bestuursrechter een eerdere uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie, die voorschreef dat dit alleen bij uitzondering is toegestaan.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De douane heeft dinsdag 92 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven, met een straatwaarde van ruim 2 miljoen euro. De drugs werden gevonden in twee containers die op hetzelfde schip stonden. De partij is inmiddels vernietigd.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht gaat een vergunning afgeven om de wolf te laten afschieten die dit voorjaar een wandelaarster beet op landgoed Den Treek. Gedeputeerde Staten hebben dat bekendgemaakt.
3 uur geleden