Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim een op tien gevaccineerden twijfelt of wil geen booster

Ruim een op tien gevaccineerden twijfelt of wil geen booster

BILTHOVEN (ANP) - Van de mensen die in aanmerking komen voor de boosterprik tegen het coronavirus is 3,1 procent niet van plan de vaccinatie te gaan halen. Verder weet 8,6 procent het nog niet zeker, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het instituut trekt de conclusies op basis van een onderzoek onder ruim 5200 gevaccineerde en ongevaccineerde mensen vanaf 16 jaar. De cijfers zijn gewogen naar leeftijd, geslacht en opleidingsniveau zodat ze een "zo representatief mogelijk beeld" geven van de bevolking, aldus het RIVM. Het onderzoek werd gedaan tussen 4 en 10 januari.

Rond die tijd had minder dan de helft van de volwassen Nederlanders de boosterprik al gehad en was volgens het onderzoek 42 procent van de 16-plussers het naar eigen zeggen nog wel van plan. Op dit moment komen alleen 18-plussers in aanmerking voor de oppepprik. Inmiddels heeft zo'n 53 procent van alle volwassen Nederlanders de prik gehad, meldde het RIVM dinsdag op basis van cijfers van afgelopen week.

Een deel van de mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie moet nog wachten met het halen van de prik, omdat ze korter dan drie maanden geleden hun vorige coronavaccinatie kregen of ondanks de inenting besmet raakten met het virus.

De groep die geen oppepprik wil is volgens het nieuwste onderzoek het grootst onder mensen jonger dan 25 jaar. Van de 16- tot 24-jarigen geeft 5,8 procent aan geen boostervaccinatie te willen en 20,7 procent twijfelt. Van de 25- tot 39-jarigen wil 5,5 procent geen boostervaccinatie en 13,7 procent twijfelt. Beide percentages nemen af onder hogere leeftijdsgroepen.

Meer uit Binnenland

Duizenden hartpatiënten dood door uitstel zorg in coronatijd

DRIEBERGEN (ANP) - Tijdens de coronapandemie zijn enkele duizenden mensen extra overleden aan hartklachten. Ongeveer de helft van hen had waarschijnlijk eerder gedotterd moeten worden, maar dat lukte niet doordat de reguliere zorg in die tijd vrijwel stillag. Dat constateert gezondheidseconoom Eline van den Broek-Altenburg.

1 uur geleden
Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

4 uur geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

5 uur geleden
Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

7 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

14 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

14 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

14 uur geleden