Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim een kwart van kandidaat-raadsleden is vrouw

Ruim een kwart van kandidaat-raadsleden is vrouw

DEN HAAG (ANP) - Van de bijna 55.000 kandidaten die deze keer meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen zijn er zeker zo'n 15.000 vrouw. Dat komt neer op 27 procent. Er zijn ongeveer 33.000 mannen verkiesbaar (60 procent), negen kandidaten identificeren zich als non-binair, noch man, noch vrouw. Van zo'n 12 procent is het geslacht niet bekendgemaakt. Dat melden Open State Foundation en Pointiful op basis van een eigen dataverzameling.

In slechts één gemeente, Schiermonnikoog, bestaat de meerderheid van de kandidaten uit vrouwen. Op het Waddeneiland dingen dertien vrouwen mee naar een raadszetel, tegenover elf mannen. In Ouder-Amstel (Noord-Holland), de Friese gemeenten Tytsjerksteradiel en Harlingen, het Gelderse Zutphen en Oldambt in Groningen is zo'n vier op de tien kandidaat-raadsleden vrouw. In Elburg (Gelderland) en Staphorst (Overijssel) is het aandeel vrouwen, voor zover bekendgemaakt, het laagst.

Belangenorganisatie Stichting Stem op een Vrouw becijferde vorige maand dat zo'n 30 procent van de huidige gemeenteraden uit vrouwen bestaat. In Amsterdam, het Gelderse Wageningen en Dijk en Waard in Noord-Holland zitten op dit moment relatief de meeste vrouwen in de raad. Tot en met morgen kan in 334 gemeenten gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Meer uit Politiek

Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

1 dag geleden
Van der Lee meldt zich als kandidaat voor voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.

1 dag geleden
Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.

1 dag geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

2 dagen geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

2 dagen geleden
Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

2 dagen geleden
Klijnsma roept Eerste Kamer op spreidingswet snel aan te nemen

ASSEN (ANP) - De commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, roept de Eerste Kamer op de spreidingswet snel aan te nemen, zodat de asielzoekers beter over het land verdeeld kunnen worden en er minder druk komt te liggen op het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze noemt de situatie in Ter Apel "mensonterend".

2 dagen geleden