Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ruim een derde van zorgprofessionals wil inenting coronavaccin'

'Ruim een derde van zorgprofessionals wil inenting coronavaccin'

DEN HAAG (ANP) - Ruim een derde (36 procent) van de zorgprofessionals wil zich laten vaccineren tegen het coronavirus zodra dat kan. Dat blijkt uit een peiling onder zo’n 3300 leden van beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91. Van de zorgverleners geeft 33 procent aan zich niet te willen laten inenten en bijna evenveel mensen weet het nog niet.

Zorgmedewerkers behoren samen met ouderen en kwetsbaren tot de groep die het kabinet voorrang wil geven bij het vaccineren. De groep zorgprofessionals die twijfelt over een prik, vindt dat er nog teveel onduidelijk is over het vaccin, stelt NU’91. Zo zijn er zorgen over de gezondheidseffecten van het vaccin op lange termijn en de snelheid waarmee de vaccins zijn geproduceerd. Ook zijn er volgens de bond zorgen over een eventuele vaccinatieplicht.

"Zorgprofessionals hebben behoefte aan neutrale en goede informatie, zodat zij zelf weloverwogen een besluit kunnen nemen", zegt Stella Salden, voorzitter van NU’91. "Dat kan alleen door de informatie op een juiste manier over te brengen. Als je dit nu niet goed aanpakt, krijg je een tegenovergesteld effect met grote gevolgen. Luisteren naar de beroepsgroep is hierbij van groot belang. Er zijn nog heel veel vragen, waardoor er op dit moment onvoldoende vertrouwen is in het vaccin."

Onderlinge verschillen

Volgens de beroepsorganisatie zijn er in zorgsectoren onderling behoorlijke verschillen te zien wat de vaccinatiebereidheid betreft. Zo zegt 44 procent van de ziekenhuismedewerkers in de peiling een vaccin te zien zitten, maar is dat getal voor medewerkers in de verpleeghuizen (25 procent) en de thuiszorg (31 procent) flink lager.

Van de huisartsen echter zou dik 90 procent zich willen laten inenten met een Covid-19-vaccin, meldt vakblad Medisch Contact op basis van een enquête van HuisartsVandaag, waaraan 1200 huisartsen deelnamen. Toch maken er ook nogal wat dokters een voorbehoud: driekwart van de huisartsen laat zich prikken zodra dat kan, maar 15 procent doet dat pas als er meer bekend is over de veiligheid en de bijwerkingen van een vaccin.

Meer dan 80 procent van de huisartsen die een injectie gaan nemen noemt hun voorbeeldfunctie als motivatie, maar ook het verhoogde risico dat ze lopen op besmetting speelt mee, stelde HuisartsVandaag vast.

De 5 procent die geen prik wil, zegt een natuurlijke afweer te willen opbouwen en niet in een risicogroep te vallen. Ook zijn hier twijfels aan de effectiviteit.

Van de voor deze enquête ondervraagde huisartsen is 10 procent zelf positief getest op Covid-19, telde HuisartsVandaag.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

10 uur geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 dag geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

1 dag geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden
Meer gevallen van mazelen, nieuw cluster opgedoken in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.

1 week geleden
Stamcelbank krijgt erkenning niet terug

DEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.

1 week geleden
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 weken geleden