Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim een derde meer nieuwbouwwoningen verkocht

Ruim een derde meer nieuwbouwwoningen verkocht

DEN HAAG (ANP) - Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 34 procent tot 4400 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De prijzen van deze woningen stegen met 1,4 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van eigen cijfers en die van het Kadaster en het Europese statistiekbureau Eurostat.

Daarmee stegen de prijzen van nieuwbouwwoningen minder snel dan die van bestaande koopwoningen, die 3,8 procent duurder werden. De gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen bedraagt volgens de laatste gegevens 493.000 euro. Dat is iets minder dan de 499.000 euro in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Volgens het CBS waren de huizenprijzen van nieuwbouw en bestaande koopwoningen samen in het eerste kwartaal 3,6 procent hoger dan een jaar eerder. In negentien lidstaten van de Europese Unie was de prijs in het afgelopen kwartaal hoger dan een jaar eerder. "Polen is de grootste stijger met 18 procent, in Luxemburg daalden de prijzen het hardst met bijna 11 procent", aldus het statistiekbureau. Ook in onder meer Duitsland (min 6 procent) en Frankrijk (min 5 procent) daalden de prijzen relatief sterk. Naast Polen werden ook woningen in Bulgarije (plus 16 procent), Litouwen (plus 10 procent) en Kroatiƫ (plus 9 procent) aanzienlijk duurder.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte vorige week bekend dat de huizenprijzen in Nederland nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. De huizenprijzen gingen in het tweede kwartaal met 7,2 procent omhoog vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar. De NVM noemde dit een "uitzonderlijke" toename. Sinds het begin van de metingen in 1995 is dit maar een keer eerder gebeurd. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023 zijn de prijzen met 13,6 procent nog sterker gestegen.

Meer uit Financieel

Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

1 uur geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiƫle vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

2 uur geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

3 uur geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

4 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

4 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

5 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

6 uur geleden