Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 8000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen

Ruim 8000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse gemeenten vangen woensdag ruim 8000 Oekraïense vluchtelingen op. Er zijn inmiddels ruim 22.000 plekken voor hen beschikbaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Waarschijnlijk bevinden zich nog meer Oekraïners in Nederland. Mensen die bij vrienden of familie verblijven worden in deze cijfers niet meegeteld.

Het aantal opvangplekken is ten opzichte van dinsdag met 750 uitgebreid. Het doel is dat er na het weekend ten minste 25.000 plekken beschikbaar zijn, en in de periode daarna nog zeker het dubbele. Hoewel dat voor de gemeenten en de Veiligheidsregio's een grote opgave is, zal dat aantal volgens de voorzitters van die Veiligheidsregio's niet eens voldoen. Het aantal mensen dat opvang nodig had, steeg de voorbije dag met 800.

Staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg meldde dinsdag dat hij van de Poolse minister van Binnenlandse Zaken heeft begrepen dat het aantal Oekraïners dat doorreist naar Duitsland en Nederland de komende tijd zal toenemen. Een inschatting van de aantallen kon de minister volgens Van der Burg niet geven. De opvang zoals die nu wordt opgezet is in veel gevallen tijdelijk.

Het kabinet werkt samen met hulporganisaties en lagere overheden nog aan oplossingen om de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne beter te structureren. Later woensdag komt het kabinet weer bijeen voor het wekelijkse crisisoverleg over de situatie.

Meer uit Binnenland

Explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Volgens de politie raakte niemand gewond. Een verdachte is weggerend richting de Batavierenstraat in het centrum van de stad; die was donker gekleed en had een capuchon op.

2 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

7 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

8 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

11 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

13 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

13 uur geleden
Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

13 uur geleden