Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 800 middelen tegen Covid-19 in ontwikkeling

Ruim 800 middelen tegen Covid-19 in ontwikkeling

DEN HAAG (ANP) - In de hele wereld is afgelopen jaar ruim achthonderd keer begonnen met een onderzoek naar een vaccin of een medicijn specifiek tegen Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Daaronder zijn de drie vaccins en nog twee medicijnen die inmiddels door het geneesmiddelenagentschap EMA voor Europa zijn goedgekeurd.

Dat telde de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) in Den Haag, die een MedicijnMonitor bijhoudt. "Als er maar 10 procent van slaagt, dan zouden we de hele wereld waarschijnlijk kunnen helpen", aldus VIG-directeur Gerard Schouw. Al bestaande middelen waarvan werd nagegaan of ze misschien iets tegen Covid konden betekenen, zijn niet meegenomen in de monitor.

Bijna een jaar geleden werd de eerste Nederlander positief getest op het coronavirus, maar op dat moment waren er wereldwijd al 67 vaccins en medicijnen in ontwikkeling. Dat is nu dus twaalf keer zoveel. "De feiten in deze monitor illustreren de veerkracht en relevantie van de geneesmiddelensector, juist in crisisperiodes", zegt Schouw.

Andere onderzoeken

De onderzoeken naar de bestrijding van corona komen bovenop die naar 18.000 andere medicijnen. Wetenschappers doen op dit moment ook onderzoek naar wel honderd middelen tegen alzheimer, dat door de vergrijzing toeneemt. De zo gevreesde ziekte is nog steeds amper te bestrijden. Maar Schouw wijst op andere, gestage successen: " De overlevingskans bij kanker, een ziekte die jaarlijks ruim 100.000 Nederlanders treft, stijgt jaarlijks met 1 procent."

Wel moet de toegang van patiënten tot medicijnen sneller worden geregeld, aldus Schouw. "Daarom gaan we in gesprek met overheden en artsen, om de toegang te versnellen. Dat is voor sommige patiënten letterlijk van levensbelang."

Meer uit Gezond

Verzuim in zorg neemt weer toe

AMSTERDAM (ANP) - Het verzuim onder zorgpersoneel nam het afgelopen kwartaal weer toe, zegt onderzoeksinstituut Vernet. Het kwam door meer korte afwezigheid (hooguit veertien dagen) van medewerkers. Dat is met 18 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Langdurig wegblijven nam amper toe.

7 uur geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

1 dag geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

1 dag geleden
Ministerie verduidelijkt advies over verontreinigd zeeschuim

DEN HAAG (ANP) - De overheid heeft onlangs een advies over de risico's van met PFAS verontreinigd zeeschuim verduidelijkt op de site zwemwater.nl. Voorheen waarschuwde de site mensen om "alert" te zijn als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen. Nu staat er "laat kinderen en huisdieren er niet in spelen". Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lieten bezoekers van de site weten dat de tekst niet duidelijk was. Daarop is de woordkeuze aangepast.

1 dag geleden
VN-fonds: nog steeds lopen te veel mensen hiv op

GENÈVE (ANP) - Ongeveer 1,3 miljoen mensen wereldwijd zijn vorig jaar besmet geraakt met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Dat is aanzienlijk minder dan ruim tien jaar geleden, maar nog altijd meer dan drie keer zo hoog als de internationale doelstellingen. Wereldleiders hadden met elkaar afgesproken dat ze maatregelen zouden nemen om het aantal nieuwe besmettingen volgend jaar te beperken tot hooguit 370.000.

3 dagen geleden
Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

6 dagen geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

6 dagen geleden