Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 800 middelen tegen Covid-19 in ontwikkeling

Ruim 800 middelen tegen Covid-19 in ontwikkeling

DEN HAAG (ANP) - In de hele wereld is afgelopen jaar ruim achthonderd keer begonnen met een onderzoek naar een vaccin of een medicijn specifiek tegen Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Daaronder zijn de drie vaccins en nog twee medicijnen die inmiddels door het geneesmiddelenagentschap EMA voor Europa zijn goedgekeurd.

Dat telde de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) in Den Haag, die een MedicijnMonitor bijhoudt. "Als er maar 10 procent van slaagt, dan zouden we de hele wereld waarschijnlijk kunnen helpen", aldus VIG-directeur Gerard Schouw. Al bestaande middelen waarvan werd nagegaan of ze misschien iets tegen Covid konden betekenen, zijn niet meegenomen in de monitor.

Bijna een jaar geleden werd de eerste Nederlander positief getest op het coronavirus, maar op dat moment waren er wereldwijd al 67 vaccins en medicijnen in ontwikkeling. Dat is nu dus twaalf keer zoveel. "De feiten in deze monitor illustreren de veerkracht en relevantie van de geneesmiddelensector, juist in crisisperiodes", zegt Schouw.

Andere onderzoeken

De onderzoeken naar de bestrijding van corona komen bovenop die naar 18.000 andere medicijnen. Wetenschappers doen op dit moment ook onderzoek naar wel honderd middelen tegen alzheimer, dat door de vergrijzing toeneemt. De zo gevreesde ziekte is nog steeds amper te bestrijden. Maar Schouw wijst op andere, gestage successen: " De overlevingskans bij kanker, een ziekte die jaarlijks ruim 100.000 Nederlanders treft, stijgt jaarlijks met 1 procent."

Wel moet de toegang van patiƫnten tot medicijnen sneller worden geregeld, aldus Schouw. "Daarom gaan we in gesprek met overheden en artsen, om de toegang te versnellen. Dat is voor sommige patiƫnten letterlijk van levensbelang."

Meer uit Gezond

Oud-profvoetballers hebben ruim drie keer zoveel kans op dementie

LONDEN (ANP) - Oud-profvoetballers hebben ruim drie keer zoveel kans om dementie te krijgen dan de doorsnee bevolking. Dat heeft een studie aan de universiteit van Nottingham, gedaan op verzoek van de Engelse voetbalbond (FA) en een organisatie van spelers, opnieuw uitgewezen. Eerdere onderzoeken wezen de afgelopen tijd al veel vaker in die richting.

5 uur geleden
Staatssecretaris: geen slimme trucs om toch tabak te verkopen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid) roept supermarkten op niet op zoek te gaan naar "slimme trucs" om toch tabak te kunnen verkopen nadat het landelijke verkoopverbod voor supermarkten op 1 juli volgend jaar is ingegaan. Hij steunt gemeenten, zoals Utrecht, die ondernemers verbiedt nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen.

7 uur geleden
Ouderen en zieken lopen meer kans op uitdroging door medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid kunnen de komende dagen meer risico lopen op uitdroging en oververhitting dan andere mensen. Dat komt door de medicijnen die sommige mensen uit die groepen nemen. Apothekers kunnen mensen advies geven hoe ze het beste met medicijnen kunnen omgaan als het zo warm is, zegt beroepsorganisatie KNMP.

12 uur geleden
OM in beroep tegen vrijlating verdachte verpleegkundige Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van de voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen.

12 uur geleden
Utrecht verbiedt komst van nieuwe tabakszaken

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht verbiedt ondernemers om een nieuwe tabaksspeciaalzaak te openen in de stad. De gemeente streeft naar een rookvrije generatie en tabakszaken horen daar niet bij, vindt wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid.

15 uur geleden
Artsen richten netwerk op om zorg voor vulva's te verbeteren

ROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.

1 dag geleden
Advocaat: tabakssector vertraagt ingrijpen tegen 'sjoemelsigaret'

DEN HAAG (ANP) - De tabaksindustrie probeert telkens de strijd tegen filtersigaretten ('sjoemelsigaretten') te vermijden en uit te stellen, zegt een advocaat van de Stichting Rookpreventie Jeugd donderdag in de rechtszaal in Den Haag. De twee partijen stonden daar andermaal tegenover elkaar, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

1 dag geleden