Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 750 bedrijven vragen energiecompensatie aan

Ruim 750 bedrijven vragen energiecompensatie aan

DEN HAAG (ANP) - Tot en met donderdagochtend hebben 762 bedrijven een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Sinds dinsdag kunnen ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

Bedrijven in de horeca hebben de meeste aanvragen gedaan, meer dan 250 aanvragen komen van bijvoorbeeld restaurants, ijssalons en cafés. Ook voetbalclubs met velden buiten, en brood- en banketbakkerijen staan in de top 5. Buitenvoetbalverenigingen hebben 41 aanvragen gedaan en brood- en banketbakkerijen deden dit 24 keer.

Ondanks het aantal aanvragen meldt de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) "teleurgesteld" te zijn over de late invoering van de regeling, omdat de piek van de hoge energieprijzen al is geweest. Ook is de koepelorganisatie niet blij met het voorschot van 35 procent van de aangevraagde tegemoetkoming. Eerder was dit de helft. Het kabinet heeft het voorschot verlaagd om te voorkomen dat ondernemers geld moeten terugbetalen als de energieprijzen verder dalen. De koepelorganisatie adviseert bakkers voorzichtig te zijn met aanvragen en TEK-geld opzij te zetten voor het geval er terugbetaald moet worden.

De Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) stelt dat de regeling nadeliger is voor verenigingen dan voor bedrijven. Een vereniging mag alleen winst maken als het geld wordt gebruikt om haar maatschappelijke doelen te bereiken. Verenigingen moeten op zoek naar manieren om de kosten voor energie te compenseren, zegt voorzitter Ben van Olffen. "Het is fijn dat de helft wordt gecompenseerd, maar voor de andere helft moet een voetbalclub mogelijk de contributie voor leden verhogen. Verenigingen willen daar juist voorzichtig mee zijn."

Tot en met 2 oktober om 17.00 uur is het mogelijk om een TEK-aanvraag te doen. Aanvragen kunnen met terugwerkende kracht tot 1 november 2022 worden ingediend en gelden tot en met het einde van dit jaar.

Meer uit Financieel

Fed-baas Powell hint op langer handhaven hoge rente om inflatie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De recente inflatiecijfers bieden nog onvoldoende vertrouwen voor de Federal Reserve om de rente te verlagen. Volgens Fed-president Jerome Powell kan een verlaging daardoor waarschijnlijk nog even op zich laten wachten. Want als de prijsdruk aanhoudt, kan de Amerikaanse centrale bank de rente stabiel houden "zolang als nodig is", zei Powell tijdens een paneldiscussie in Washington.

1 uur geleden
Vakbond dreigt met vierdaagse staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Honderden medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen vanaf 29 april vier dagen lang het werk neer te leggen op de Londense luchthaven Heathrow. Volgens vakbond PCS zijn zij het niet eens met veranderingen in hun roosters, waardoor onder meer zo'n 250 werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

1 uur geleden
Boeren betogen in Brussel tegen mestbeperking en dreigen met meer

BRUSSEL (ANP) - Honderden Nederlandse boeren hebben in Brussel actie gevoerd tegen mestregels die de komende tijd strenger worden. Ze kwamen ditmaal niet met de tractor, maar met de bus. Het protest verliep ordelijk.

3 uur geleden
Adidas verhoogt winstverwachting, prestaties 'beter dan verwacht'

HERZOGENAURACH (ANP) - Sportartikelenmerk Adidas verwacht dit jaar meer winst te boeken als gevolg van "beter dan verwachte prestaties" in het eerste kwartaal. In plaats van een operationele winst van rond de 500 miljoen euro, verwacht het Duitse bedrijf nu een winst van rond de 700 miljoen euro te kunnen boeken.

3 uur geleden
Frans luxebedrijf LVMH ziet omzet minder hard groeien

PARIJS (ANP) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar minder sterk groeien. Dit kwam doordat rijke consumenten hun uitgaven aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac terugschroefden.

3 uur geleden
Verkoopgolf op negatief Damrak, ArcelorMittal zakt 7 procent

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op het Damrak gingen dinsdag over een breed front omlaag, vooral door groeiende zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op de aanval van Iran. ArcelorMittal kreeg een koersverlies van 6,9 procent te verwerken nadat Deutsche Bank het staalconcern van zijn kooplijst had gehaald.

4 uur geleden
Chinees techconcern Huawei 'blijft in Nederland investeren'

DEN HAAG (ANP) - Het Chinese techconcern Huawei "blijft in Nederland investeren" en hoopt er "in de nabije toekomst" weer een groter marktaandeel in mobiele telefoons te krijgen. Dat zegt operationeel directeur Gert-Jan van Eck van de Nederlandse tak van Huawei tegen het ANP. "We hebben een aantal jaren last ondervonden van de omstandigheden in de wereld, maar inmiddels heeft het bedrijf zijn groei weer gevonden. We zijn weer terug op niveau."

5 uur geleden