Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 6500 arbeidsmigranten overleden in Qatar sinds toewijzing WK

Ruim 6500 arbeidsmigranten overleden in Qatar sinds toewijzing WK

DOHA (ANP) - Zeker 6500 arbeidsmigranten uit India, Bangladesh, Nepal, Pakistan en Sri Lanka zijn tussen 2010 en 2020 overleden in Qatar, schrijft de Britse krant The Guardian op basis van eigen onderzoek. In 2010 kreeg het land het wereldkampioenschap voetbal van 2022 toegewezen en sindsdien wordt er in hoog tempo gebouwd.

De arbeidsmigranten worden veelal ingezet bij de bouw van voetbalstadions of infrastructuur. Qatar bouwt onder meer voetbalstadions, wegen en zelfs een hele nieuwe stad waar de WK-finale gespeeld moet worden.

Het aantal doden ligt volgens de krant overigens veel hoger dan 6500, omdat alleen de vijf genoemde landen gegevens bijhouden. In Qatar werken ook veel mensen uit de Filipijnen en Kenia, die landen houden niet goed bij hoeveel arbeidsmigranten zijn overleden.

Slechte woon- en werkomstandigheden

Volgens de officiële cijfers van de Qatarese overheid stierven de meeste buitenlandse werknemers een natuurlijke dood. Na de dood wordt er echter nooit een autopsie uitgevoerd om achter de precieze doodsoorzaak te komen. Veel mensen die in Qatar werken hadden geen gezondheidsproblemen maar stierven toch plotseling, mogelijk door de slechte woon- en werkomstandigheden.

In de zomer van 2019 bezweken veel bouwvakkers aan de hitte. Ondanks hoge temperaturen moesten ze toch doorwerken. The Guardian noemt ook een voorbeeld van een bouwvakker die werd geëlektrocuteerd toen zijn appartement, waar veel losse elektriciteitsdraden hingen, overstroomde door hevige regenval.

Buitenlandse arbeidskrachten

De regering van Qatar noemt het dodental "in proportie met het aantal buitenlandse arbeidskrachten". In het land werken ongeveer 2 miljoen buitenlanders.

De organisatie van het WK in Qatar en wereldvoetbalbond FIFA zeggen dat er alles wordt gedaan om de veiligheid van werknemers te waarborgen. De FIFA claimt dat er minder bouwvakkers overlijden die bezig zijn met het bouwen voor het WK dan in de rest van de wereld, maar de bond levert hier geen bewijs voor.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 week geleden
Dat word het WK van het bloed . de FIFA officials moet wel een gigantische bak met zwart geld gekregen hebben om te verzinnen een WK in de woestijn te houden

Meer uit Buitenland

Californië versoepelt: pretparken en stadions vanaf april open

SACRAMENTO (ANP) - De Amerikaanse staat Californië heeft de weg vrijgemaakt voor pretparken en sportstadions in de open lucht om eerder dan verwacht, op 1 april, weer bezoekers te verwelkomen. De autoriteiten hebben de heropeningscriteria versoepeld na een scherpe daling van het aantal coronabesmettingen, maar ook door druk van de exploitanten.

7 minuten geleden
Perseverance maakt eerste hele korte ritje op Mars

LOS ANGELES (ANP) - Marsverkenner Perseverance heeft zijn eerste ritje over het oppervlak van de planeet gemaakt. Dat heeft de missieleiding bekendgemaakt. Het tripje kwam twee weken nadat het wagentje een nagenoeg perfecte landing maakte in een krater op de rode planeet.

1 uur geleden
VS veroordelen nieuwe Chinese kieswet voor Hongkong als 'aanval'

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten veroordelen de geplande kieswet voor het Chinese Hongkong als een "directe aanval" op de autonomie van de voormalige Britse kroonkolonie. De door het communistische regime in Peking beoogde veranderingen zijn ook een aanval op de vrijheden en de democratisch processen van de stad, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

5 uur geleden
Belg mag met meer mensen buiten afspreken, terras blijft dicht

BRUSSEL (ANP) - Belgen mogen vanaf maandag in de buitenlucht afspreken met tien personen buiten hun gezin. Nu ligt de 'buitenbubbel' op maximaal vier personen. Volgens premier Alexander De Croo moet die versoepeling "de zuurstof leveren om de coronamaatregelen vol te blijven houden ", zei hij na afloop van het Overlegcomité van zes regeringen. De avondklok blijft in stand en het reisverbod wordt verlengd van 1 tot 18 april. De cafés en restaurants gaan als het kan op 1 mei open, maar de terrassen blijven ook tot zolang nog dicht.

6 uur geleden
Biden belooft relatie met EU te repareren

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP) - De relatie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie moet worden "gerepareerd" en "nieuw leven ingeblazen". De Amerikaanse president Joe Biden zei in een telefoongesprek met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zich daarvoor te gaan inzetten.

6 uur geleden
Alcohol drinken in Parijs op meer plekken verboden

PARIJS (ANP/DPA/AFP) - Parijs heeft het verbod op alcoholconsumptie op publieke plaatsen flink uitgebreid. Onder meer op het drukbezochte Place du Tertre en langs de oevers van de Seine is het niet langer toegestaan alcohol te drinken. Deze maatregel moet helpen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

9 uur geleden
WHO: over anderhalve week rapport over ontstaan coronavirus

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceert in de week die begint op maandag 15 maart het rapport van een groep onderzoekers over het ontstaan van het coronavirus. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt dat de WHO de bevindingen wil delen met alle lidstaten.

10 uur geleden