Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 500 varkensboeren melden zich voor uitkoopregeling

Ruim 500 varkensboeren melden zich voor uitkoopregeling

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan vijfhonderd varkenshouders hebben zich gemeld voor een uitkoopregeling waarbij zij tegen een vergoeding hun bedrijf kunnen beëindigen. Dat zijn er veel meer dan waar rekening mee werd gehouden. Het kabinet ging ervan uit dat zo'n driehonderd boeren zouden toehappen.

Voor de saneringsregeling, bedoeld om geuroverlast tegen te gaan, was in het regeerakkoord 120 miljoen euro vrijgemaakt. Omdat een krimp van de varkenssector ook zal helpen de uitstoot van CO2 en stikstof terug te dringen, is dat bedrag later opgehoogd naar 180 miljoen euro. De sector telde eind vorig jaar volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim 3700 boerderijen.

Veehouders horen binnen dertien weken of zij worden uitgekocht. De deelnemers aan de regeling moeten in het tweede kwartaal van dit jaar beginnen met het afbouwen van hun bedrijf. De boerderijen waarbij sluiting de meeste stankvermindering oplevert, komen het eerst in aanmerking.

Stikstofuitstoot

Het kabinet werkt samen met onder meer de provincies nog aan maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen. Ook daarbij ligt hulp aan boeren die vrijwillig hun bedrijf willen beëindigen voor de hand. Daarnaast komt er een regeling die boeren moet stimuleren om duurzamer te gaan werken.

De maatregelen zijn nodig omdat de Raad van State vorig jaar een streep zette door de manier waarop vergunningen werden verleend, niet alleen aan veehouders maar ook voor bouw- en infrastructuurprojecten. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat kwetsbare natuurgebieden niet goed genoeg beschermd werden tegen schadelijke stikstofverbindingen.

Meer uit Binnenland

Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

28 minuten geleden
Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

5 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

7 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

8 uur geleden
AVROTROS haalt alle tv-programma's van Ali B offline

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS heeft alle tv-programma's die de omroep in samenwerking met Ali B maakte offline gehaald. Een woordvoerder van de omroep bevestigt dat maandag na berichtgeving van tv-expert Tina Nijkamp. Eerder verwijderde de omroep al het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

8 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning IJmuiden

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 36-jarige Sander K. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 34-jarige sekswerker Arina Sasina uit Amsterdam. K. heeft de vrouw op 18 augustus 2022 gewurgd in zijn huis in IJmuiden en haar lichaam vervolgens in tien stukken gesneden. De vrouw had op de bewuste avond een betaalde seksafspraak met K. "Haar laatste momenten moeten verschrikkelijk zijn geweest", aldus de rechtbank.

9 uur geleden
Geen strafrechtelijke vervolging na vangen zeehond

HARLINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging van twee zeehondenwachters die in augustus vorig jaar in Friesland op eigen initiatief een zeehond hebben gevangen. Ze handelden volgens het OM in strijd met de opdracht van Zeehondencentrum Pieterburen en dat is strafbaar.

9 uur geleden