Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 500 varkensboeren melden zich voor uitkoopregeling

Ruim 500 varkensboeren melden zich voor uitkoopregeling

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan vijfhonderd varkenshouders hebben zich gemeld voor een uitkoopregeling waarbij zij tegen een vergoeding hun bedrijf kunnen beëindigen. Dat zijn er veel meer dan waar rekening mee werd gehouden. Het kabinet ging ervan uit dat zo'n driehonderd boeren zouden toehappen.

Voor de saneringsregeling, bedoeld om geuroverlast tegen te gaan, was in het regeerakkoord 120 miljoen euro vrijgemaakt. Omdat een krimp van de varkenssector ook zal helpen de uitstoot van CO2 en stikstof terug te dringen, is dat bedrag later opgehoogd naar 180 miljoen euro. De sector telde eind vorig jaar volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim 3700 boerderijen.

Veehouders horen binnen dertien weken of zij worden uitgekocht. De deelnemers aan de regeling moeten in het tweede kwartaal van dit jaar beginnen met het afbouwen van hun bedrijf. De boerderijen waarbij sluiting de meeste stankvermindering oplevert, komen het eerst in aanmerking.

Stikstofuitstoot

Het kabinet werkt samen met onder meer de provincies nog aan maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen. Ook daarbij ligt hulp aan boeren die vrijwillig hun bedrijf willen beëindigen voor de hand. Daarnaast komt er een regeling die boeren moet stimuleren om duurzamer te gaan werken.

De maatregelen zijn nodig omdat de Raad van State vorig jaar een streep zette door de manier waarop vergunningen werden verleend, niet alleen aan veehouders maar ook voor bouw- en infrastructuurprojecten. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat kwetsbare natuurgebieden niet goed genoeg beschermd werden tegen schadelijke stikstofverbindingen.

Meer uit Binnenland

Zorgbond NU'91 'geschokt' door gebeurtenissen Rotterdam

NIEUWEGEIN (ANP) - Beroepsorganisatie voor de zorg NU'91 is geschokt door de schietpartijen in en rond het Erasmus MC in Rotterdam. "Onze gedachten zijn allereerst bij de slachtoffers, maar het is schokkend dat dit in een ziekenhuis gebeurt", zegt een woordvoerder.

10 minuten geleden
Ziekenhuizen betuigen steun aan Erasmus MC in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Meerdere ziekenhuizen spreken via X, het voormalige Twitter, hun medeleven uit met de medewerkers, patiënten en studenten van het Erasmus MC in Rotterdam, waar donderdag een docent is doodgeschoten en brand werd gesticht.

13 minuten geleden
Ook 14-jarig meisje overleden door schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het 14-jarige meisje dat donderdag is neergeschoten in een huis aan het Heiman Dullaertplein is overleden. Dat meldt de politie. Door de schietincidenten donderdag in Rotterdam overleed ook haar 39-jarige moeder. In een leslokaal in een bijgebouw van ziekenhuis Erasmus schoot de dader ook een 46-jarige man, een docent, dood.

25 minuten geleden
Redacties DPG-kranten willen werk kort neerleggen om koopkracht

AMSTERDAM (ANP) - De redacties van elf kranten van uitgever DPG Media zijn van plan om op 5 oktober korte tijd het werk neer te leggen. Met de actie willen de werknemers en freelancers van onder meer de Volkskrant, het AD, het Parool en Trouw opnieuw aandacht vragen voor de 10 procent koopkrachtcompensatie waar ze eerder al om vroegen bij het mediaconcern.

1 uur geleden
Politiechef: mogelijk nog een slachtoffer in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Mogelijk is er nog een slachtoffer gevallen bij de schietpartijen in Rotterdam. Dat zei de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke tijdens een persconferentie van de driehoek in het stadhuis. Wel is bekend dat er een 39-jarige vrouw en 46-jarige man om het leven zijn gekomen. Een 14-jarig meisje, de dochter van de vrouw, ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

1 uur geleden
Koningspaar leeft mee met nabestaanden slachtoffers Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben gereageerd op de schietpartijen in Rotterdam. "Ons hart gaat uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers van de geweldsdaden van vanmiddag in Rotterdam", laat het paar weten in een reactie.

1 uur geleden
Erasmus MC vrijgegeven na schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het Erasmus MC is donderdagavond vrijgegeven na de schietpartijen in Rotterdam, dat meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Door de ontruiming zijn verschillende delen van het Erasmus MC donderdag niet toegankelijk geweest voor bezoekers, maar die kunnen inmiddels weer op bezoek komen bij opgenomen patiënten.

1 uur geleden