Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 4700 Oekraïners opgevangen in Nederland

Ruim 4700 Oekraïners opgevangen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - In Nederland worden zaterdag ruim 4700 Oekraïners opgevangen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Een dag eerder lag het aantal nog op 3300.

Er zijn inmiddels meer dan 11.000 opvangplekken beschikbaar, laat het ministerie weten. Dat zijn er ongeveer 3000 meer dan op vrijdag. Uiteindelijk is het doel om zeker 50.000 opvangplekken te realiseren.

De veiligheidsregio's zijn naarstig op zoek naar meer opvanglocaties voor de verwachte toestroom van Oekraïners. Zo heeft Breda een crisisopvang voor tweehonderd vluchtelingen voor maximaal 72 uur. In de regio kunnen al duizend mensen tijdelijk onderdak vinden. Komende week komen daar nog eens duizend plekken bij.

Maastricht

Het MECC in Maastricht kan vierhonderd vluchtelingen aan, maar de toestroom is vooralsnog gering. In sporthal de Wielewaal in Rotterdam staan 250 bedden voor kortdurende opvang. Zondag komen er naar verwachting nog eens 150 vrouwen en kinderen aan in een sporthal in Ridderkerk.

Ook gemeenten doen alle moeite om noodopvang te zoeken. Zo kunnen tweehonderd vluchtelingen terecht in de voormalige legerkazerne in Weert. Zondagavond komen 25 vluchtelingen aan in Kapelle. Geleen vangt driehonderd vluchtelingen op in een sportcentrum, Venlo heeft plek voor tientallen Oekraïners in een voormalig verzorgingstehuis. In de crisisopvang in Noordwijkerhout zijn 86 vluchtelingen opgevangen.

Rotterdam

"Rotterdam is bezig met schepen voor de opvang van driehonderd mensen", aldus een woordvoerder van Rotterdam-Rijnmond. "We houden er intussen rekening mee dat het niet bij die tweeduizend blijft. Dat vereist andere oplossingen. Daarover wordt nu al nagedacht."

De marechaussee verwijst Oekraïners die onderdak nodig hebben bij de grens naar beschikbare locaties. Oekraïners die zich melden bij de gemeente of politie, of op straat mensen aanklampen, worden zoveel mogelijk regionaal aan een opvangplek toegewezen.

Iets meer dan twee weken geleden viel Rusland buurland Oekraïne binnen. Sindsdien zijn al meer dan 2,5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. In Oekraïne zelf zijn bijna twee miljoen ontheemden.

Meer uit Binnenland

A9 richting Amstelveen weer vrij, veel file rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

1 uur geleden
A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

2 uur geleden
Gedoogde én gereguleerde wiet verkocht in 10 gemeenten

DEN HAAG (ANP) - In tien gemeenten die meedoen aan een wietexperiment mag vanaf maandag zowel gedoogde als gereguleerde wiet worden verkocht. Die situatie duurt drie maanden. Daarna is het de bedoeling dat er enkel gereguleerde wiet verkocht wordt. Gedoogde wiet mag dan niet meer.

6 uur geleden
Formateur Van Zwol ontvangt beoogd ministers van nieuwe kabinet

DEN HAAG (ANP) - Formateur Richard van Zwol ontvangt vanaf maandag tot en met woensdag de kandidaat-bewindslieden van het toekomstige kabinet-Schoof. Beoogd VVD-vicepremier Sophie Hermans, die daarnaast de portefeuille Klimaat en Groene Groei krijgt, is maandagochtend om 9.00 uur de eerste die haar opwachting maakt.

6 uur geleden
Achttien woningen tijdelijk ontruimd door rook bij brand in Zeist

ZEIST (ANP) - Bij een brand in een restaurant aan de Slotlaan in Zeist, die in de nacht van zondag op maandag even na middernacht uitbrak, is zo veel rook vrijgekomen dat achttien omliggende woningen tijdelijk zijn ontruimd. De Veiligheidsregio Utrecht laat weten dat de rookontwikkeling werd veroorzaakt door een brand die ontstond in een wasmachine en een droger. Rond 02.15 uur was de brand onder controle.

6 uur geleden
Meeste in de modder vastgeraakte auto's in Harlingen weer los

HARLINGEN (ANP) - Naar schatting twee derde van de auto's die zondag op parkeerterrein P3 bij de veerterminal in Harlingen door modder vast kwamen te zitten, is met behulp van trekkers van het terrein getrokken. Dat meldt wethouder Hendrik Sijtsma zondagavond vlak voor middernacht. De enkele honderden auto's die nog wel op het parkeerterrein vaststaan, zijn van mensen die pas vanaf morgen terugkomen van eiland Terschelling.

8 uur geleden
Vitens: kookadvies voor drinkwater in Goor en omgeving

GOOR (ANP) - Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt zondagavond op X dat er een kookadvies voor drinkwater geldt in delen van het Overijsselse Goor en omgeving. Bij controles is een verontreiniging in het drinkwater aangetroffen, meldt het bedrijf. "Inwoners wordt opgeroepen kraanwater drie minuten te koken voor consumptie."

8 uur geleden