Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 4700 Oekraïners opgevangen in Nederland

Ruim 4700 Oekraïners opgevangen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - In Nederland worden zaterdag ruim 4700 Oekraïners opgevangen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Een dag eerder lag het aantal nog op 3300.

Er zijn inmiddels meer dan 11.000 opvangplekken beschikbaar, laat het ministerie weten. Dat zijn er ongeveer 3000 meer dan op vrijdag. Uiteindelijk is het doel om zeker 50.000 opvangplekken te realiseren.

De veiligheidsregio's zijn naarstig op zoek naar meer opvanglocaties voor de verwachte toestroom van Oekraïners. Zo heeft Breda een crisisopvang voor tweehonderd vluchtelingen voor maximaal 72 uur. In de regio kunnen al duizend mensen tijdelijk onderdak vinden. Komende week komen daar nog eens duizend plekken bij.

Maastricht

Het MECC in Maastricht kan vierhonderd vluchtelingen aan, maar de toestroom is vooralsnog gering. In sporthal de Wielewaal in Rotterdam staan 250 bedden voor kortdurende opvang. Zondag komen er naar verwachting nog eens 150 vrouwen en kinderen aan in een sporthal in Ridderkerk.

Ook gemeenten doen alle moeite om noodopvang te zoeken. Zo kunnen tweehonderd vluchtelingen terecht in de voormalige legerkazerne in Weert. Zondagavond komen 25 vluchtelingen aan in Kapelle. Geleen vangt driehonderd vluchtelingen op in een sportcentrum, Venlo heeft plek voor tientallen Oekraïners in een voormalig verzorgingstehuis. In de crisisopvang in Noordwijkerhout zijn 86 vluchtelingen opgevangen.

Rotterdam

"Rotterdam is bezig met schepen voor de opvang van driehonderd mensen", aldus een woordvoerder van Rotterdam-Rijnmond. "We houden er intussen rekening mee dat het niet bij die tweeduizend blijft. Dat vereist andere oplossingen. Daarover wordt nu al nagedacht."

De marechaussee verwijst Oekraïners die onderdak nodig hebben bij de grens naar beschikbare locaties. Oekraïners die zich melden bij de gemeente of politie, of op straat mensen aanklampen, worden zoveel mogelijk regionaal aan een opvangplek toegewezen.

Iets meer dan twee weken geleden viel Rusland buurland Oekraïne binnen. Sindsdien zijn al meer dan 2,5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. In Oekraïne zelf zijn bijna twee miljoen ontheemden.

Meer uit Binnenland

Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

5 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

6 uur geleden
BIJ1 doet met onbekende Edson Olf mee aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Zonder boegbeeld Sylvana Simons doet BIJ1 op 22 november toch een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer. Op een partijcongres in Den Haag, dat zich vrijwel geheel achter gesloten deuren afspeelde, besloten de leden met ruime meerderheid om mee te doen. Slechts dertien leden stemde tegen.

6 uur geleden
Rutte opnieuw voor enquêtecommissie in laatste verhoorweek

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verschijnt komende week opnieuw voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het fraudebeleid van de overheid. Het is de laatste week van openbare verhoren door de commissie, waarin het onder meer gaat over de rechtsbescherming van burgers.

8 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

10 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

11 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

11 uur geleden