Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 43 miljoen boeken verkocht; online in lift, krimp bij papier

Ruim 43 miljoen boeken verkocht; online in lift, krimp bij papier

AMSTERDAM (ANP) - In 2021 zijn in ons land meer dan 43 miljoen boeken verkocht (alle talen samen, zowel fysiek als in e-vorm). Er ging voor een totaalbedrag van 647 miljoen euro van de hand. Dat becijferde de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). In 2020 werden er 41 miljoen boeken verkocht voor 597 miljoen.

De afzet groeide in 2021 met 5 procent en was daarmee de hoogste in tien jaar tijd. De omzet van de boekenmarkt groeide met 8 procent. De verkoop van kinderboeken en non-fictie steeg het sterkst.

De afzet steeg bij de handel online met 19 procent, de omzet groeide er met 21 procent. De fysieke handel liet echter een krimp van 7 procent zien in de afzet en een van 5 procent in de omzet.

"De verplichte winkelsluiting de eerste maanden van 2021 en vlak voor kerst heeft er ingehakt", aldus de CPNB. In vergelijking met 2019, toen er nog geen corona was, was de afzet in de fysieke boekwinkel vorig jaar 16 procent lager en de omzet 15 procent minder. "Toch is de consument loyaal aan de fysieke boekwinkel. Tussen de twee lockdowns in werden in 2021 méér boeken gekocht dan in dezelfde periode in 2019 en 2020."

Niettemin is het online verkoopkanaal inmiddels goed voor 51 procent van de totale afzet en voor 58 procent van de omzet. Sinds 2020 levert de online route een merendeel van de totale omzet op.

De afzet van alleen Nederlandstalige boeken is met 1 procent gegroeid en de omzet met 6 procent. Fysieke winkels verkopen de meeste Nederlandstalige titels. De markt voor anderstalige boeken, vooral Engelse, groeide qua afzet met 28 procent en qua omzet met 23 procent.

CPNB-directeur Eveline Aendekerk is wel blij met de cijfers, maar ook bezorgd over bepaalde ontwikkelingen: "Onder die mooie groei zit de zorg van het kleiner wordend aandeel van oorspronkelijk Nederlandstalig en het afnemend marktaandeel van de fysieke boekhandel. Beide kunnen een bedreiging vormen voor het cultureel literaire klimaat in Nederland. Daar zullen we als collectief alert op moeten zijn."

De bibliotheken leenden circa 38 miljoen papieren boeken en fysieke luisterboeken uit, een daling van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. "Het is het tweede jaar op rij dat we door coronamaatregelen een flinke daling zien in het aantal fysieke uitleningen van fysieke materialen", zegt de CPNB. In 2020 daalde de uitleningen ook al met een kwart.

Meer uit Binnenland

Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

1 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

5 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

6 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

7 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

8 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

8 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

8 uur geleden