Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 43 miljoen boeken verkocht; online in lift, krimp bij papier

Ruim 43 miljoen boeken verkocht; online in lift, krimp bij papier

AMSTERDAM (ANP) - In 2021 zijn in ons land meer dan 43 miljoen boeken verkocht (alle talen samen, zowel fysiek als in e-vorm). Er ging voor een totaalbedrag van 647 miljoen euro van de hand. Dat becijferde de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). In 2020 werden er 41 miljoen boeken verkocht voor 597 miljoen.

De afzet groeide in 2021 met 5 procent en was daarmee de hoogste in tien jaar tijd. De omzet van de boekenmarkt groeide met 8 procent. De verkoop van kinderboeken en non-fictie steeg het sterkst.

De afzet steeg bij de handel online met 19 procent, de omzet groeide er met 21 procent. De fysieke handel liet echter een krimp van 7 procent zien in de afzet en een van 5 procent in de omzet.

"De verplichte winkelsluiting de eerste maanden van 2021 en vlak voor kerst heeft er ingehakt", aldus de CPNB. In vergelijking met 2019, toen er nog geen corona was, was de afzet in de fysieke boekwinkel vorig jaar 16 procent lager en de omzet 15 procent minder. "Toch is de consument loyaal aan de fysieke boekwinkel. Tussen de twee lockdowns in werden in 2021 méér boeken gekocht dan in dezelfde periode in 2019 en 2020."

Niettemin is het online verkoopkanaal inmiddels goed voor 51 procent van de totale afzet en voor 58 procent van de omzet. Sinds 2020 levert de online route een merendeel van de totale omzet op.

De afzet van alleen Nederlandstalige boeken is met 1 procent gegroeid en de omzet met 6 procent. Fysieke winkels verkopen de meeste Nederlandstalige titels. De markt voor anderstalige boeken, vooral Engelse, groeide qua afzet met 28 procent en qua omzet met 23 procent.

CPNB-directeur Eveline Aendekerk is wel blij met de cijfers, maar ook bezorgd over bepaalde ontwikkelingen: "Onder die mooie groei zit de zorg van het kleiner wordend aandeel van oorspronkelijk Nederlandstalig en het afnemend marktaandeel van de fysieke boekhandel. Beide kunnen een bedreiging vormen voor het cultureel literaire klimaat in Nederland. Daar zullen we als collectief alert op moeten zijn."

De bibliotheken leenden circa 38 miljoen papieren boeken en fysieke luisterboeken uit, een daling van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. "Het is het tweede jaar op rij dat we door coronamaatregelen een flinke daling zien in het aantal fysieke uitleningen van fysieke materialen", zegt de CPNB. In 2020 daalde de uitleningen ook al met een kwart.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Rechtbank Breda vonnist in zaak tegen relschoppers NAC-stadion

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet maandagochtend uitspraak in de zaak tegen 27 verdachten van de rellen bij het NAC-stadion in mei vorig jaar. Het Openbaar Ministerie heeft op de eerste zittingsdag werkstraffen tot tweehonderd uur geëist en celstraffen tot honderd dagen.

1 uur geleden
Rechtbankzitting over fatale steekpartij met carnaval Horst

ROERMOND (ANP) - In de rechtbank in Roermond is maandagochtend de eerste openbare zitting over de dodelijke steekpartij tijdens de carnavalsviering in Horst, op 28 februari. Hierbij kwam een 21-jarige man uit de gemeente Horst aan de Maas om het leven. Een 19-jarige verdachte werd 's avonds laat opgepakt. Alle carnavalsfeesten in Horst werden daarna afgeblazen.

1 uur geleden
Dode gevonden in uitgebrande auto in Baarlo (Limburg)

BAARLO (ANP) - In het Limburgse Baarlo is in de nacht van zondag op maandag een dode gevonden in een uitgebrande auto. Agenten vonden het lichaam aan De Berckt na een "reeks harde knallen", zo meldt de politie op Twitter.

1 uur geleden
Man doodgeschoten aan de Nassauhaven in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is zondagavond een man op straat doodgeschoten. De schietpartij vond rond 23.30 uur plaats tussen de Nassauhaven en de Persoonshaven in Feijenoord, meldt de politie. Er is nog niemand aangehouden.

4 uur geleden
Vrouw overgoten met zuur in Zeeuwse Burgh-Haamstede

BURGH-HAAMSTEDE (ANP) - Een vrouw is zondagavond in het Zeeuwse Burgh-Haamstede overgoten met zuur. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie laat weten dat ze aanspreekbaar is.

4 uur geleden
Özcan Akyol zendt weer uit vanuit Deventer

DEVENTER (ANP) - Programmamaker Özcan Akyol maakt zijn radioprogramma Onze Man In Deventer weer vanuit zijn woonplaats Deventer. Dat meldde Akyol zondag in de uitzending op NPO Radio 1. "Ja ja, we zijn weer in Deventer, gelukkig", aldus de presentator.

5 uur geleden
Van Grinsven, Vink en Hassing winnaars beste kinderboeken

UTRECHT (ANP) - De winnaars van de Kinderjury 2022 zijn Thomas van Grinsven en Rutger Vink met het boek De magische halsband (in de categorie 6 tot en met 9 jaar) en Kevin Hassing met het boek Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken (in de categorie 10 tot en met 12 jaar). De winnaars werden bekendgemaakt in de Bibliotheek Neude in Utrecht. Meer dan 50.000 kinderen stemden op hun favoriete boek.

12 uur geleden