Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 4000 nieuwe coronadoden in India, dodental voorbij 250.000

Ruim 4000 nieuwe coronadoden in India, dodental voorbij 250.000

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase dodental als gevolg van de coronapandemie is voorbij de 250.000 gegaan. Het lokale ministerie van gezondheid meldt woensdag 4205 coronadoden, waarmee het totale dodental op 254.197 komt.

De afgelopen 24 uur zijn er 348.482 nieuwe besmettingen gemeld, waarmee het totale aantal bevestigde besmettingen op ruim 23,3 miljoen komt te staan. Experts vermoeden dat de werkelijke aantallen aanzienlijk hoger liggen. Het is nog niet duidelijk of India de piek van de slopende tweede golf heeft bereikt.

Ziekenhuizen in het land staan nog steeds zwaar onder druk. Om die reden krijgt India medische hulpmiddelen opgestuurd van andere landen. Crematoria worstelen met het grote aantal lichamen. Overleden coronapatiënten worden soms op geïmproviseerde brandstapels gecremeerd op parkeerplaatsen, in parken en op andere openbare locaties.

Achtergelaten

In de hoofdstad New Delhi worden overleden coronapatiënten na de crematie door hun families achterlaten. Vrijwilligers nemen de taak op zich te bidden en de as uit te strooien over de rivier. Onder normale omstandigheden zouden deze rituelen door de nabestaanden worden uitgevoerd.

Sommige gezinnen kiezen ervoor lichamen niet te cremeren, maar achter te laten in de heilige rivier de Ganges. Dat zou te maken hebben met een tekort aan crematiehout. Aan de oevers van de rivier in de staat Bihar zijn 71 lichamen aangespoeld. De autoriteiten hebben nu een net geplaatst, zodat ze lichamen kunnen opvangen.

Aanvankelijk werden tijdens de tweede golf vooral grote steden getroffen, maar het virus woedt inmiddels ook in kleinere steden. Door de lichamen in de Ganges wordt gevreesd voor de situatie in het uitgestrekte achterland van India, waar twee derde van de bevolking woont.

Meer uit Buitenland

Macron vraagt Iran onmiddellijk te stoppen met steun aan Rusland

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi met de vraag "een onmiddellijk einde te maken" aan de militaire steun die het land biedt aan Rusland in de strijd tegen Kyiv. Macron benadrukte de "humanitaire gevolgen" van de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden met Iraanse drones.

1 uur geleden
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

3 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

4 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

4 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

6 uur geleden
Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv.

6 uur geleden
Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

ROME (ANP/RTR) - Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur. Een hernia zorgde voor pijnlijke darmobstructies.

8 uur geleden