Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 40 landen eisen internationaal onderzoek naar dood Navalny

Ruim 40 landen eisen internationaal onderzoek naar dood Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Een groep van 43 landen heeft opgeroepen tot een internationaal onafhankelijk onderzoek naar de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. "We zijn woedend", zei EU-ambassadeur Lotte Knudsen namens de landen. "De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij president Vladimir Poetin en de Russische autoriteiten."

Knudsen las een verklaring voor bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Onder de landen die de oproep steunen zijn Nederland, de Verenigde Staten en Oekraïne.

Navalny kwam ruim twee weken geleden om in een strafkamp rond de poolcirkel. Hij is volgens de gevangenisautoriteiten in elkaar gezakt na een wandeling. Het team van Navalny zei dat hij is vermoord en wees naar het Kremlin. Zijn weduwe, Joelia Navalnaja, zegt dat hij is vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. Ook veel internationale leiders houden de Russische president Vladimir Poetin verantwoordelijk voor zijn dood. Het Kremlin reageerde verontwaardigd op die beschuldigingen.

Langer zorgen

Er bestonden al langer zorgen over de gezondheid van Navalny, die slecht zou worden behandeld en vaak in isolatiecellen zat. De bekende Kremlincriticus ging zelf meerdere keren in hongerstaking tegen de slechte behandeling.

Het Kremlin zegt dat de dood van Navalny onderzocht wordt en dat het niet zal toegeven aan druk van de Europese Unie.

Meer uit Buitenland

Litouwse president claimt overwinning in eerste verkiezingsronde

VILNIUS (ANP/RTR) - De Litouwse president Gitanas Nauséda heeft de overwinning geclaimd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van het Baltische land. Uit de eerste resultaten blijkt dat hij ver voor ligt op zijn naaste rivaal.

15 minuten geleden
Poetin wil Russische defensieminister Sjojgoe vervangen

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - De Russische president Vladimir Poetin heeft voorgesteld minister van Defensie Sergej Sjojgoe te vervangen. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS op basis van de Federatieraad, waar Poetins voorstellen voor de samenstelling van een nieuwe Russische regering werden ontvangen.

1 uur geleden
Salaris Palestijnse ambtenaren onder druk door Israëlische fiscus

RAMALLAH (ANP/RTR) - De salarissen van Palestijnse ambtenaren staan onder druk doordat het Israëlische ministerie van Financiën doorgaat met het inhouden van belastinginkomsten, meldt de Palestijnse Autoriteit. Daardoor zou slechts een deel van hun salarissen kunnen worden uitbetaald.

3 uur geleden
Dodental loopt op na raketaanval op Russische stad Belgorod

BELGOROD (ANP/RTR/AFP) - Door een raketaanval op een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, zijn volgens het Russische ministerie van Noodsituaties vier mensen gedood. Eerder had gouverneur Vjatsjeslav Gladkov twee doden gemeld, met de toevoeging dat er mogelijk nog meer mensen onder het puin lagen. Later troffen hulpdiensten inderdaad de lichamen van twee slachtoffers aan.

4 uur geleden
Egypte sluit zich aan bij genocidezaak tegen Israël bij ICJ

CAÏRO (ANP/DPA) - Egypte gaat zich formeel aansluiten bij de rechtszaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). Dat meldt het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Israël wordt beschuldigd van het schenden van het Genocideverdrag met zijn acties in de Gazastrook.

5 uur geleden
Nieuwe president wil haar land niet langer Noord-Macedonië noemen

SKOPJE (ANP/AFP) - De nieuwe president van Noord-Macedonië, Gordana Siljanovska-Davkova, heeft in haar inaugurele toespraak op zondag haar land "Macedonië" genoemd. De officiële naam van het land is sinds 2018 Noord-Macedonië.

5 uur geleden
Tientallen doden en vermisten op Sumatra door overstromingen

JAKARTA (ANP/AFP) - Op het Indonesische eiland Sumatra zijn minstens 34 mensen omgekomen door plotselinge overstromingen. Huizen, wegen en moskeeën raakten beschadigd. Zeker zestien mensen zijn nog vermist, melden lokale autoriteiten. Lokale reddingswerkers, politie, soldaten en vrijwilligers zoeken naar de vermisten.

6 uur geleden