Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 3600 stemmen voor zwemmer Maarten van der Weijden

Ruim 3600 stemmen voor zwemmer Maarten van der Weijden

DEN HAAG (ANP) - Zwemmer Maarten van der Weijden heeft vorige week 3656 stemmen gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen. De olympisch kampioen was lijstduwer van de VVD, hij stond op een onverkiesbare 80e plek op de kandidatenlijst. Slechts dertien partijgenoten kregen meer stemmen, dus een deel van de komende Kamerfractie heeft minder steun dan Van der Weijden.

Van der Weijden kreeg in alle kieskringen stemmen. Met name in Noord-Brabant, waar hij woont, stemden vrij veel mensen op hem. In het oosten van de provincie (kieskring Den Bosch) behaalde Van der Weijden 625 voorkeursstemmen en aan de westkant (kieskring Tilburg) 342 stemmen. Bij de vorige Kamerverkiezingen was Van der Weijden ook lijstduwer van de VVD. Toen stemden 4116 mensen op hem.

Actrice Romana Vrede en dragqueen Ma'MaQueen waren lijstduwers van BIJ1. Die partij verloor haar enige Kamerzetel. Vrede kreeg 1499 stemmen, Ma'MaQueen 1390.

Maaskant

Kickbokser Alistair van Overeem was lijstduwer bij Belang van Nederland van Wybren van Haga. Hij kreeg 852 stemmen.

Bij de ChristenUnie stonden terrorismedeskundige Beatrice de Graaf (50e) en weerman Reinier van den Berg (49e plaats) op de lijst met kandidaten. De Graaf kreeg 1625 stemmen, Van den Berg 389. Linda Nooitmeer, voorzitter van slavernij-instituut NiNsee en 65e op de lijst van D66, ontving 488 stemden. Nooitmeer verwelkomde koning Willem-Alexander op 1 juli op Keti Koti, waar hij excuses aanbood voor het Nederlandse slavernijverleden.

Prostitutie-activiste Metje Blaak, lijstduwer voor Piratenpartij - De Groenen, scoorde 165 stemmen. Voetbaltrainer Robert Maaskant behaalde 62 stemmen. Hij stond op de tiende en laatste plaats van de PartijvdSport.

Meer uit Politiek

Ledenaantal BBB, PvdD, Volt en GroenLinks in 2023 flink gestegen

GRONINGEN (ANP) - De ledenaantallen van de BBB, PvdD, Volt en GroenLinks stegen vorig jaar het hardst. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen op basis van de jaarlijkse opgaven door de partijen van hun ledentallen. JA21, 50PLUS en CDA verloren juist leden.

8 uur geleden
Wilders wil snel door met rechts kabinet: duurt al lang genoeg

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders wil snel door met de vorming van een rechts kabinet. "Het heeft lang genoeg geduurd", zegt hij bij aankomst voor een gesprek met informateur Kim Putters. PVV, NSC, VVD en BBB zijn "op elkaar aangewezen", vindt hij, omdat de meeste andere partijen niet met zijn partij willen regeren.

10 uur geleden
Putters spreekt woensdag met Wilders, Omtzigt en Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters ontvangt woensdagochtend eerst PVV-leider Geert Wilders. In de middag komen tegelijkertijd Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) langs voor een vervolggesprek. Met VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz staat nog geen nieuwe afspraak gepland.

11 uur geleden
Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

1 dag geleden
Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

1 dag geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

1 dag geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

1 dag geleden