Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 3600 stemmen voor zwemmer Maarten van der Weijden

Ruim 3600 stemmen voor zwemmer Maarten van der Weijden

DEN HAAG (ANP) - Zwemmer Maarten van der Weijden heeft vorige week 3656 stemmen gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen. De olympisch kampioen was lijstduwer van de VVD, hij stond op een onverkiesbare 80e plek op de kandidatenlijst. Slechts dertien partijgenoten kregen meer stemmen, dus een deel van de komende Kamerfractie heeft minder steun dan Van der Weijden.

Van der Weijden kreeg in alle kieskringen stemmen. Met name in Noord-Brabant, waar hij woont, stemden vrij veel mensen op hem. In het oosten van de provincie (kieskring Den Bosch) behaalde Van der Weijden 625 voorkeursstemmen en aan de westkant (kieskring Tilburg) 342 stemmen. Bij de vorige Kamerverkiezingen was Van der Weijden ook lijstduwer van de VVD. Toen stemden 4116 mensen op hem.

Actrice Romana Vrede en dragqueen Ma'MaQueen waren lijstduwers van BIJ1. Die partij verloor haar enige Kamerzetel. Vrede kreeg 1499 stemmen, Ma'MaQueen 1390.

Maaskant

Kickbokser Alistair van Overeem was lijstduwer bij Belang van Nederland van Wybren van Haga. Hij kreeg 852 stemmen.

Bij de ChristenUnie stonden terrorismedeskundige Beatrice de Graaf (50e) en weerman Reinier van den Berg (49e plaats) op de lijst met kandidaten. De Graaf kreeg 1625 stemmen, Van den Berg 389. Linda Nooitmeer, voorzitter van slavernij-instituut NiNsee en 65e op de lijst van D66, ontving 488 stemden. Nooitmeer verwelkomde koning Willem-Alexander op 1 juli op Keti Koti, waar hij excuses aanbood voor het Nederlandse slavernijverleden.

Prostitutie-activiste Metje Blaak, lijstduwer voor Piratenpartij - De Groenen, scoorde 165 stemmen. Voetbaltrainer Robert Maaskant behaalde 62 stemmen. Hij stond op de tiende en laatste plaats van de PartijvdSport.

Meer uit Politiek

Nog zo'n 9,6 miljard euro aan belastingschulden uit coronatijd

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 153.000 bedrijven hebben bij elkaar opgeteld nog 9,6 miljard euro aan schulden uit de coronatijd bij de Belastingdienst. Dat maakt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) bekend. De betalingsregelingen van ongeveer een derde van deze ondernemers (54.000) zijn beëindigd. Zij hebben samen een schuld van 3,2 miljard euro. De verwachting is dat een groot deel hiervan oninbaar zal blijken.

56 minuten geleden
Plasterk houdt vol: patentenkwestie ook moreel correct verlopen

DEN HAAG (ANP) - De kwestie rond patenten voor kankertherapieën, die hem uiteindelijk het premierschap kostte, is volgens Ronald Plasterk niet alleen juridisch juist verlopen, maar ook "moreel correct gegaan". Hij blijft erbij dat de publicaties van NRC over hem niet kloppen. De voormalig minister en oud-informateur deed zijn uitspraken in het praatprogramma Sophie & Jeroen.

1 uur geleden
Beoogd premier Schoof zwijgt over mogelijke hoorzitting

DEN HAAG (ANP) - Beoogd premier Dick Schoof wil niet ingaan op de vraag of hij bereid is zich vrijwillig te onderwerpen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. Oppositiepartij GroenLinks-PvdA heeft hem daartoe opgeroepen. Maar na afloop van een ontmoeting met formateur Richard van Zwol en de leiders van de coalitiepartijen deed Schoof er het zwijgen toe.

4 uur geleden
BZK opperde hulp oud-ministers om onervarenheid PVV, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - In de dagen na de verkiezingen uitte de ambtelijke top van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) zorgen over de gevolgen van regeringsdeelname door PVV, NSC en BBB. Die partijen hebben immers geen bestuurservaring. De hoogste baas van het ministerie, de toenmalige secretaris-generaal, opperde zelfs het "invliegen" van oud-bewindspersonen "om de nieuwe bewindslieden te ondersteunen", blijkt uit stukken die het ANP heeft opgevraagd via de Wet Open Overheid (Woo)

4 uur geleden
Onderzoek naar lekken bij Buitenlandse Zaken zonder resultaat

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet kunnen achterhalen wie verantwoordelijk was voor het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers. Dat meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot aan de Tweede Kamer. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven geen aanvullend strafrechtelijk onderzoek te zullen doen.

7 uur geleden
Defensie ontkent versoepeling regels voor Franse onderzeeboot

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie heeft de regels voor de controle-eisen voor de Franse onderzeebootbouwer Naval niet versoepeld, zegt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat. "Dat hebben we niet."

8 uur geleden
Zuid-Holland trekt tientallen miljoenen uit voor plannen coalitie

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland investeert tientallen miljoenen euro's om de ambities van de coalitiepartijen waar te maken. Vorig jaar spraken GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA in hun coalitieakkoord af hiervoor 150 miljoen euro uit de reserves te halen. Het college van Gedeputeerde Staten heeft in de deze week gepresenteerde voorjaarsnota opgenomen waar een aanzienlijk deel van dat geld naartoe gaat.

9 uur geleden