Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 2800 mensen krijgen lintje

Ruim 2800 mensen krijgen lintje

DEN HAAG (ANP) - In totaal 2832 mensen hebben maandag een koninklijke onderscheiding gekregen ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen 3060 mensen een lintje kregen.

Ruim een op de drie gedecoreerden is vrouw: 998 vrouwen en 1834 mannen. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. De meeste gedecoreerden komen uit Zuid-Holland (504 mensen), Noord-Brabant (481) en Gelderland (405). Op de Antillen kregen 80 mensen een lintje.

De oudste gedecoreerde is Mary Benjamin uit Aruba. Met haar 110 jaar is ze de oudste geridderde ooit. Voor haar kerk organiseerde ze fondswervingsacties, onder meer voor een eigen gebouw voor het gebedshuis. De jongste gedecoreerde is de 35-jarige Marleen Mulders uit Tilburg. Zij zet zich sinds 2002 als ervaringsdeskundige in voor kinderen met kanker.

Wegens corona worden de lintjes verspreid over een hele week (tot en met zaterdag 1 mei) uitgereikt. Daarbij worden de geldende coronamaatregelen in acht genomen.

Niet iedereen die wordt voorgedragen voor een lintje krijgt er uiteindelijk een. Er zijn 3117 voordrachten voor de lintjesregen van dit jaar gedaan. De burgemeester, de commissaris van de Koning, het Kapittel voor de Civiele Orden en de verantwoordelijk minister moeten naar elk voorstel kijken. Pas als de minister positief heeft geadviseerd, mag koning Willem-Alexander tekenen voor de onderscheiding. Ongeveer een op de negen voordrachten is afgewezen. Ook dat komt overeen met afgelopen jaren.

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Katwijk, geen gewonden

KATWIJK (ANP) - Bij een woning in Katwijk heeft in de nacht van woensdag op donderdag een explosie plaatsgevonden. Volgens de politie raakte de woning beschadigd. Er zijn geen gewonden. Wat de explosie rond 00.10 uur aan de Blekerij heeft veroorzaakt, wordt onderzocht. Ook de brandweer kwam vanwege de ontploffing ter plaatse.

52 minuten geleden
Gewonde door explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de Cortenbachsingel in het zuidoosten van Rotterdam in de wijk Beverwaard is woensdagavond een explosief afgegaan. Een bewoner raakte lichtgewond, meldt de politie.

2 uur geleden
Marechaussee onderzoekt melding drugsgebruik militaire trainers

NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

5 uur geleden
Heroïne en xtc bestemd voor Suriname ontdekt in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft eerder dit jaar in de haven van Vlissingen een partij drugs ontdekt die was bestemd voor een bedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat om 15 kilo hasj, 1,3 kilo cannabis, ruim 300 gram heroïne en 5223 xtc-pillen.

7 uur geleden
Scooterrijder omgekomen door verkeersongeval in Venlo

VENLO (ANP) - Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

7 uur geleden
Tot 30 dagen cel en taakstraffen voor rellen in AZ-stadion

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft opnieuw zeven verdachten veroordeeld voor hun rol bij de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. De politierechter legde celstraffen op tot dertig dagen, waarvan veertien dagen voorwaardelijk, in combinatie met taakstraffen tot 150 uur. Alle zeven verdachten kregen een locatieverbod opgelegd voor het AZ-stadion en de omgeving eromheen.

9 uur geleden
Vuurwerkfestival Scheveningen weer afgelast, niet genoeg sponsors

DEN HAAG (ANP) - Het Vuurwerkfestival op Scheveningen gaat dit jaar opnieuw niet door. De organisatie heeft niet genoeg sponsoren gevonden, meldt de woordvoerder van het evenement donderdag na berichtgeving van Den Haag FM.

9 uur geleden