
Ruim 2,7 miljoen mensen kregen coronaprik bij najaarsronde
BILTHOVEN (ANP) - Meer dan 2,7 miljoen mensen hebben in het najaar een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Dat is minder dan was verwacht. De opkomst onder 60-plussers was ook lager dan een jaar eerder, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De vaccinatiegraad onder mensen van 60 jaar en ouder is 50,5 procent. Een jaar eerder was de opkomst in die groep 59 procent.
Vooral tachtigers hebben de inenting gehaald. Bijna twee op de drie mensen van 80 tot en met 84 jaar zijn gevaccineerd. Van de mensen van 60 tot en met 64 is minder dan een derde ingeënt.
Weerstand opgebouwd
Ongeveer 7,5 miljoen mensen kwamen in aanmerking voor de vaccinatie. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen, mensen met het syndroom van Down, mensen met een ernstige afweerstoornis, zorgmedewerkers en zwangere vrouwen. De nieuwe prik moest de afweer tegen het coronavirus een oppepper geven voor de herfst- en wintermaanden. De campagne begon op 2 oktober. Het ministerie van Volksgezondheid was ervan uitgegaan dat 4 miljoen mensen de prik zouden laten zetten. Dat was ook de opkomst bij de boosterronde eind 2022.
Steeds minder mensen liggen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. Momenteel worden 346 positief geteste mensen verzorgd op een verpleegafdeling of intensive care. Dat is het laagste aantal sinds begin oktober. In de afgelopen zeven werkdagen zijn gemiddeld zo'n 71 nieuwe coronapatiënten binnengekomen. De instroom is sinds begin januari meer dan gehalveerd.
De drukte piekte in de eerste helft van december, toen ruim 900 coronapatiënten opgenomen waren, maar sindsdien zijn honderden bedden weer vrijgekomen. Ook in het rioolwater zijn steeds minder virusdeeltjes te vinden, wat erop wijst dat er daadwerkelijk minder mensen besmet zijn. Het instituut denkt dat mensen in de afgelopen tijd weerstand hebben opgebouwd door vaccinatie of doordat ze besmet zijn geweest.
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
5 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
6 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden