Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 2,7 miljoen mensen kregen coronaprik bij najaarsronde

Ruim 2,7 miljoen mensen kregen coronaprik bij najaarsronde

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan 2,7 miljoen mensen hebben in het najaar een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Dat is minder dan was verwacht. De opkomst onder 60-plussers was ook lager dan een jaar eerder, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De vaccinatiegraad onder mensen van 60 jaar en ouder is 50,5 procent. Een jaar eerder was de opkomst in die groep 59 procent.

Vooral tachtigers hebben de inenting gehaald. Bijna twee op de drie mensen van 80 tot en met 84 jaar zijn gevaccineerd. Van de mensen van 60 tot en met 64 is minder dan een derde ingeënt.

Weerstand opgebouwd

Ongeveer 7,5 miljoen mensen kwamen in aanmerking voor de vaccinatie. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen, mensen met het syndroom van Down, mensen met een ernstige afweerstoornis, zorgmedewerkers en zwangere vrouwen. De nieuwe prik moest de afweer tegen het coronavirus een oppepper geven voor de herfst- en wintermaanden. De campagne begon op 2 oktober. Het ministerie van Volksgezondheid was ervan uitgegaan dat 4 miljoen mensen de prik zouden laten zetten. Dat was ook de opkomst bij de boosterronde eind 2022.

Steeds minder mensen liggen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. Momenteel worden 346 positief geteste mensen verzorgd op een verpleegafdeling of intensive care. Dat is het laagste aantal sinds begin oktober. In de afgelopen zeven werkdagen zijn gemiddeld zo'n 71 nieuwe coronapatiënten binnengekomen. De instroom is sinds begin januari meer dan gehalveerd.

De drukte piekte in de eerste helft van december, toen ruim 900 coronapatiënten opgenomen waren, maar sindsdien zijn honderden bedden weer vrijgekomen. Ook in het rioolwater zijn steeds minder virusdeeltjes te vinden, wat erop wijst dat er daadwerkelijk minder mensen besmet zijn. Het instituut denkt dat mensen in de afgelopen tijd weerstand hebben opgebouwd door vaccinatie of doordat ze besmet zijn geweest.

Meer uit Gezond

Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

20 uur geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

2 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

3 dagen geleden
Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

3 dagen geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

4 dagen geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

4 dagen geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

5 dagen geleden