Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 25 klimaatactivisten aangehouden bij mislukte blokkade A10

Ruim 25 klimaatactivisten aangehouden bij mislukte blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft zaterdag ruim 25 klimaatactivisten gearresteerd die plannen hadden de A10 bij de Zuidas te blokkeren. Zeven van hen zijn volgens een politiewoordvoerder op de A10 West aangehouden, omdat ze "op levensgevaarlijke wijze" met vier auto's probeerden het verkeer stil te zetten.

De overige arrestaties zijn verricht in de buurt van het voormalige ING-kantoor, waar de klimaatactivisten de snelweg wilden betreden en het talud beklommen. Deze mensen vormden volgens de politiewoordvoerder "een gevaar voor zichzelf en overige weggebruikers door langs de vangrail te staan".

Formeel zijn de mensen op de A10 West gearresteerd voor overtreding van artikel 5 van de Wegenverkeerswet. In dit wetsartikel staat dat het verboden is om gevaar te veroorzaken op de weg of het verkeer op de weg te hinderen. De auto's van de klimaatactivisten zijn op de westelijke ringweg in beslag genomen.

Artikel 162

De overige klimaatactivisten zijn opgepakt voor het overtreden van artikel 162 van het Wetboek van Strafrecht, omdat ze rond de vangrail het wegverkeer dreigden te versperren.

De politiewoordvoerder ontkent ten stelligste dat er bruggen zijn opengezet om demonstranten dwars te zitten, zoals Extinction Rebellion beweert. Volgens de actiegroep is dit gebeurd bij de fietsbruggen van de Schinkelsluis aan het einde van het IJsbaanpad, waardoor hun demonstratierecht "ernstig is ingeperkt". De politiewoordvoerder weerspreekt dat dit is gedaan op bevel van de politie. Wel zegt hij dat de politie daar een "dynamische groep" van ongeveer zestig tot zeventig klimaatactivisten heeft waargenomen.

De laatste demonstratie op de A10 was op 24 februari. Toen zijn er ruim driehonderd demonstranten aangehouden. De eerste demonstratie was op 30 december. Daarbij arresteerde de politie bijna vierhonderd actievoerders. Zes van hen kregen een boete van 200 euro voor het gevaar dat ze veroorzaakten. De groep van 31 activisten die in februari zijn aangehouden, wacht nog op een beslissing van het Openbaar Ministerie.

Meer uit Binnenland

Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

8 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

10 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

12 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somaliƫ, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

12 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geƫist.

12 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

12 uur geleden
Elf drugsdealers opgepakt tijdens eerste weekend Tomorrowland

BOOM (ANP/BELGA) - Tijdens het eerste weekend van het Belgische festival Tomorrowland zijn elf drugsdealers gearresteerd, van wie twee uit Nederland. In totaal zijn op en rond het festivalterrein 73 mensen aangehouden voor verschillende feiten, meldt persbureau Belga.

14 uur geleden