Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 24.700 Oekraïners in opvang van overheid, stijging van 1800

Ruim 24.700 Oekraïners in opvang van overheid, stijging van 1800

DEN HAAG (ANP) - In de opvanglocaties van de veiligheidsregio's worden momenteel 24.708 mensen uit Oekraïne opgevangen die zijn gevlucht voor het Russische geweld, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag. Dat is een stijging van 1801 in vergelijking met de opvangcijfers maandag.

Inmiddels zijn er in totaal 33.925 bedden beschikbaar gemaakt voor de opvang van de vluchtelingen. Dat zijn er ruim 2000 meer dan er maandag waren.

Ook hebben inmiddels 27.934 Oekraïners zich geregistreerd bij de gemeenten. Dat zijn er bijna 6200 meer dan in het begin van de week nog het geval was.

Gemeentelijke basisregistratie

Het aantal geregistreerde Oekraïners is nu voor het eerst meer dan het aantal mensen dat in de opvang van de overheid zit. Dat komt doordat ook mensen die in de particuliere opvang zitten of op een andere manier onderdak hebben, zich bij een gemeente inschrijven.

De inschrijving in de gemeentelijke basisregistratie is belangrijk, omdat de overheid hiermee onder meer voorzieningen kan regelen voor de betrokkenen zoals zorg en onderwijs.

Crisisoverleg

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei woensdag na crisisoverleg over Oekraïne dat het realiseren van opvangplekken langzamer gaat dan gedacht, maar dat dit ook geldt voor de instroom. Het is volgens hem niet nodig om gemeenten aan te sporen extra opvang te regelen. Hij vertrouwt erop dat gemeenten in alle 25 regio's de afgesproken 50.000 plekken de komende tijd zullen realiseren.

Eerder deze week gaf het ministerie aan dat de overheid erop voorbereid wil zijn dat er mogelijk 150.000 Oekraïners naar Nederland komen. Maar dat aantal is nu "totaal niet aan de orde", zei hij.

In het overleg is afgesproken dat mensen die Oekraïners opvangen in hun huis, niet worden gekort op toeslagen die zij mogelijk ontvangen. Ook krijgen gemeenten een voorschot op de kosten die ze maken voor de vluchtelingenopvang.

Meer uit Binnenland

Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

3 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

3 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

4 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

4 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

4 uur geleden
NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

7 uur geleden
Veenbrand in Overijssel onder controle

WIERDEN (ANP) - De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag uitbrak op een stuk veen tussen het Overijsselse Hoge Hexel en Wierden kreeg de brandweer rond 05.00 uur vrijdagochtend onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Wel heeft de brandweer nog even nodig om de resterende smeulbrandjes in het veen te blussen.

11 uur geleden