Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 24.700 Oekraïners in opvang van overheid, stijging van 1800

Ruim 24.700 Oekraïners in opvang van overheid, stijging van 1800

DEN HAAG (ANP) - In de opvanglocaties van de veiligheidsregio's worden momenteel 24.708 mensen uit Oekraïne opgevangen die zijn gevlucht voor het Russische geweld, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag. Dat is een stijging van 1801 in vergelijking met de opvangcijfers maandag.

Inmiddels zijn er in totaal 33.925 bedden beschikbaar gemaakt voor de opvang van de vluchtelingen. Dat zijn er ruim 2000 meer dan er maandag waren.

Ook hebben inmiddels 27.934 Oekraïners zich geregistreerd bij de gemeenten. Dat zijn er bijna 6200 meer dan in het begin van de week nog het geval was.

Gemeentelijke basisregistratie

Het aantal geregistreerde Oekraïners is nu voor het eerst meer dan het aantal mensen dat in de opvang van de overheid zit. Dat komt doordat ook mensen die in de particuliere opvang zitten of op een andere manier onderdak hebben, zich bij een gemeente inschrijven.

De inschrijving in de gemeentelijke basisregistratie is belangrijk, omdat de overheid hiermee onder meer voorzieningen kan regelen voor de betrokkenen zoals zorg en onderwijs.

Crisisoverleg

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei woensdag na crisisoverleg over Oekraïne dat het realiseren van opvangplekken langzamer gaat dan gedacht, maar dat dit ook geldt voor de instroom. Het is volgens hem niet nodig om gemeenten aan te sporen extra opvang te regelen. Hij vertrouwt erop dat gemeenten in alle 25 regio's de afgesproken 50.000 plekken de komende tijd zullen realiseren.

Eerder deze week gaf het ministerie aan dat de overheid erop voorbereid wil zijn dat er mogelijk 150.000 Oekraïners naar Nederland komen. Maar dat aantal is nu "totaal niet aan de orde", zei hij.

In het overleg is afgesproken dat mensen die Oekraïners opvangen in hun huis, niet worden gekort op toeslagen die zij mogelijk ontvangen. Ook krijgen gemeenten een voorschot op de kosten die ze maken voor de vluchtelingenopvang.

Meer uit Binnenland

De Jonge roemt zijn huisarts die omkwam bij schietpartij Erasmus

DEN HAAG (ANP) - Donderdag was "een verschrikkelijk zwarte dag voor heel Rotterdam" zegt demissionair binnenlandminister Hugo de Jonge, zelf Rotterdammer, na de dodelijke schietpartij in en bij het Erasmus MC. Drie mensen kwamen om het leven, onder wie De Jonges eigen huisarts, die doceerde in het EMC. "Een ongelooflijk aimabele en meelevende vent", typeert De Jonge hem.

23 minuten geleden
OM vervolgt schipper voor rol bij dood 12-jarige Haagse scholiere

LEEUWARDEN (ANP) - Een 49-jarige schipper uit Harlingen wordt strafrechtelijk vervolgd voor zijn rol bij de dood van de 12-jarige scholiere Tara. De man wordt verweten dat de giek van zijn zeilschip Risico in zodanig slechte staat verkeerde dat die afbrak. Daarbij kwam het meisje uit Den Haag om het leven. Het fatale ongeluk gebeurde tijdens een schoolreisje op de Waddenzee eind augustus vorig jaar. Tijdens een manoeuvre van de boot brak de giek af.

39 minuten geleden
Verdachte Rotterdam moest psychologisch onderzoek voor artsenbul

ROTTERDAM (ANP) - De man die ervan wordt verdacht dat hij donderdag in Rotterdam drie mensen heeft doodgeschoten, moest van de Erasmus Universiteit een psychologisch onderzoek laten doen voordat hij eventueel zijn artsenbul zou krijgen. Dat heeft Stefan Sleijfer, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC en decaan van de faculteit Geneeskunde, vrijdag gezegd. Volgens Sleijfer had het Openbaar Ministerie gewaarschuwd dat er twijfels waren of de man wel geschikt zou zijn om een artsenbul te krijgen. "En dat hebben we serieus genomen", aldus de decaan.

1 uur geleden
Dijkgraaf: stevig gediscussieerd over Hoekstra's Qatar-aanpak

DEN HAAG (ANP) - Er was in het kabinet "discussie" over hoe toenmalig buitenlandminister Wopke Hoekstra Qatar behandelde in aanloop naar het WK voetbal, zegt demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs). Uit een reconstructie van Trouw blijkt dat Hoekstra en zijn ambtenaren kritiek en adviezen van andere ministeries, waaronder Onderwijs, in de wind sloegen.

1 uur geleden
Vernield monument voor overleden kankerpatiënten herbouwd in 2024

DRONTEN (ANP) - Het monument voor overleden kankerpatiënten in Dronten dat eerder dit jaar werd vernield, wordt in maart 2024 herbouwd. Dat laat KWF Kankerbestrijding vrijdag weten.

2 uur geleden
Slachtofferhulp: het is erg druk na schietpartijen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het is erg druk met mensen die slachtofferhulp nodig hebben na de schietpartijen in Rotterdam donderdag. Slachtofferhulp Nederland houdt daarom meerdere groepsbijeenkomsten, laat een woordvoerder vrijdag weten. Vlak na de incidenten kwamen ook al meerdere groepen bij elkaar om te praten over de gebeurtenissen.

2 uur geleden
Bloemen en verdriet bij huis doodgeschoten vrouw en dochter

ROTTERDAM (ANP) - Bij het huis van de donderdag doodgeschoten moeder en haar 14-jarige dochter hebben enkele mensen een bosje bloemen gestoken in de zwarte schermen die rondom het woningblok staan. Er heerst een verdrietige sfeer op het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, aldus een verslaggever ter plaatse. Politie is op het plein in gesprek met buurtbewoners. Er wordt gehuild en sommige mensen omhelzen elkaar.

2 uur geleden