Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 2,3 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne

Ruim 2,3 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne

GENÈVE (ANP/RTR/DPA) - Twee weken na het begin van de Russische invasie in Oekraïne hebben ruim 2,3 miljoen mensen dat land ontvlucht, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De teller van het aantal vluchtelingen stond een dag eerder op 2,15 miljoen.

Van hen zijn er meer dan 112.000 afkomstig uit een ander land, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Die heeft een deel van hen geholpen naar hun thuisland terug te gaan. Het gaat om mensen uit landen als Tunesië, Ghana en Libanon.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vlucht 60 procent van de mensen uit Oekraïne eerst naar Polen, voordat ze zich over andere landen verspreiden. Ook andere buurlanden van Oekraïne zien veel vluchtelingen de grens oversteken, met name Hongarije en Slowakije.

Door het aanhoudende geweld blijven mensen Oekraïne massaal ontvluchten. Ook zijn veel mensen in eigen land op de vlucht. In de hoofdstad Kiev is het aantal inwoners ongeveer gehalveerd naar een kleine 2 miljoen, zo heeft de burgemeester gezegd.

Meer uit Buitenland

Onrust flakkert weer op in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP) - In de nacht van zondag op maandag is het opnieuw onrustig geweest in Nieuw-Caledonië. Er waren confrontaties tussen de ordediensten en separatisten, hebben de plaatselijke autoriteiten maandag bekend gemaakt. Zondag werden zeven opgepakte activisten uit het Franse overzeese gebied voor vervolging naar Frankrijk gestuurd, onder wie protestleider Christian Tein.

1 uur geleden
China heeft het recht niet om Taiwan te straffen, zegt president

TAIPEI (ANP/AFP) - China "heeft niet het recht" om Taiwanezen te straffen voor hun opvattingen of activisme, zei de Taiwanese president Lai Ching-te maandag. Beijing waarschuwde eerder dat "halsstarrige" voorstanders van de onafhankelijkheid van het eiland de doodstraf zouden kunnen krijgen.

1 uur geleden
Dodental aanslagen Dagestan loopt op

DERBENT (ANP/RTR/AFP) - Bij de reeks aanslagen van zondag in de Russische deelrepubliek Dagestan kwamen al zeker vijftien politieagenten om, meldt de plaatselijke regering. Daarnaast waren er ook burgerslachtoffers, onder wie een priester. Onduidelijk is nog hoeveel.

1 uur geleden
Emir van Qatar laatste buitenlandse bezoek voor premier Rutte

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte ontvangt maandag voor het laatst in zijn functie als minister-president een buitenlandse leider. De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, komt langs op het Binnenhof.

3 uur geleden
Aanklagers VS willen Boeing voor de rechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse aanklagers adviseren het ministerie van Justitie dat het Boeing aanklaagt. De vliegtuigbouwer zou de voorwaarden hebben geschonden van een schikking rond twee dodelijke crashes met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

6 uur geleden
Doden bij aanvallen op Russische gebedshuizen in Dagestan

DERBENT (ANP/RTR/AFP) - Er zijn nagenoeg gelijktijdig twee aanvallen geweest op verschillende plaatsten in Dagestan, in het uiterste zuiden van Rusland, melden Russische media. Bij de aanvallen kwamen zes politieagenten, een lid van de nationale garde en een priester om, melden het Nationaal Antiterrorismecomité en de politie.

10 uur geleden
Netanyahu: einde van intense fase van oorlog tegen Hamas nabij

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat de zware gevechten van het Israëlische leger tegen Hamas in de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, bijna voorbij zijn. Dat betekent niet dat de oorlog in Gaza bijna afgelopen is, aldus de premier.

10 uur geleden