
Ruim 20 BoerBurgerBondgenoten doen mee aan verkiezingen
DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) doet dit jaar niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar probeert in plaats daarvan via lokale partijen een voet tussen de deur te krijgen in de gemeentepolitiek. Inmiddels zijn twintig lokale partijen 'BBBondgenoot' geworden, en volgens voorzitter Erik Stegink zitten er nog een aantal aan te komen.
Het gaat onder meer om TROTS Haarlem, Burger Belangen Moerdijk, Heusden Verbindt, Duurstede voor Democratie en Kleurrijk Fryske Marren. Op de websites van de partijen staat het logo van het bondgenootschap vermeld.
Het bondgenootschap is een samenwerking waarbij de lokale partijen hun eigen identiteit behouden, volgens Stegink. Zo onderschrijven de partijen het landelijke verkiezingsprogramma van BBB, maar heeft de partij, die sinds vorig jaar maart met één zetel is vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, geen verantwoordelijkheid voor het bestuur van de lokale partijen. Ook ondersteunt BBB de partijen niet financieel. Eenmaal gekozen in de gemeenteraad verwacht BBB wel dat fractieleden lid worden van hun partij.
Platform
De bedoeling is dat er zo een platform ontstaat waarbij BBB en de bondgenoten standpunten kunnen uitwisselen en plaatselijke thema's snel een "verbinding met Den Haag" kunnen krijgen, aldus Stegink. Ook worden er voor leden en bondgenoten speciale opleidingsprogramma’s georganiseerd.
BBB zegt sinds de entree van politiek leider Caroline van der Plas al vaak te zijn benaderd door lokale partijen die willen samenwerken. Volgens Stegink kwamen de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar nog "te vroeg" voor de partij. Volgend jaar in maart wil de BBB wel meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Overal in Nederland gaan de pas verkozen leden van de Provinciale Staten naar de stembus. Ze kiezen dinsdag de nieuwe Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) wordt de grootste partij in de nieuwe Senaat, het is alleen nog niet duidelijk hoe groot de overwinning uitvalt.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet voor de nieuwe pensioenwet stemmen om deze geldig te laten zijn, schrijven drie hoogleraren staatsrecht in een brandbrief aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Dinsdag stemt de senaat over deze wet. In de Tweede Kamer is de volgens de hoogleraren benodigde meerderheid niet behaald.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.
21 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."
1 dag geledenGRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."
1 dag geleden