Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 160.000 jongvolwassenen maakten al afspraak HPV-prik

Ruim 160.000 jongvolwassenen maakten al afspraak HPV-prik

BILTHOVEN (ANP) - Ruim 160.000 jongvolwassenen van 19 tot 27 jaar hebben de afgelopen weken een afspraak gemaakt voor een vaccinatie tegen HPV, of lieten de eerste prik al zetten, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze leeftijdsgroep kan zich dit jaar gratis laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat zes soorten kanker kan veroorzaken. Tot dusver kwam dus zo'n 12 procent van de 1,3 miljoen jongvolwassenen in actie.

Komende zaterdag is het HPV Awareness Day. De vaccinatie is voor jongvolwassenen dan zonder afspraak te krijgen bij 45 GGD-locaties verspreid over het land. Sommige GGD'en openen donderdag of vrijdag al de deuren voor wie een prik zonder afspraak wil.

Meisjes en jongens krijgen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor de vaccinatie tegen HPV. De prikken zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Meisjes krijgen de vaccinatie al langere tijd aangeboden, maar voor jongens is die pas sinds vorig jaar beschikbaar. Mede daarom is het RIVM bezig met een eenmalige inhaalslag.

Seksueel overdraagbaar

HPV kan onder meer baarmoederhalskanker, maar ook peniskanker en keelkanker veroorzaken. Het virus is seksueel overdraagbaar, dus de kans dat de vaccinatie zijn werk doet is het grootst als je nog niet eerder seks hebt gehad. Toch kan de inenting volgens hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma Jeanne-Marie Hament ook voor mensen in de twintig nog heel goed werken.

Normaal moeten mensen die de inenting op latere leeftijd nog willen daar zelf voor betalen. De vaccinatie bestaat uit twee prikken en kost bij elkaar tussen de 350 en 400 euro. Jonge mensen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 hoeven dit jaar niets af te rekenen, mits ze beide prikken voor 2024 laten zetten. Tussen de eerste en de tweede inenting moet minimaal vijf maanden zitten.

Inhaalcampagne

De inhaalcampagne voor deze leeftijdsgroep loopt sinds begin dit jaar. "Een mooie start", vindt Hament de eerste 12 procent. Ze adviseert mensen die de vaccinatie willen de eerste prik nog voor de zomer te halen. "Dan kun je de tweede op je gemak in het najaar laten zetten."

De vaccinatie tegen HPV is sinds 2009 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma voor meisjes, toen nog vanaf 13 jaar. In de eerste jaren bleef de vaccinatiegraad iets boven de 50 procent, sindsdien is de opkomst gestaag toegenomen, aldus het RIVM. Vorig jaar en dit jaar kunnen ook kinderen van 11 tot en met 18 jaar alsnog gratis prikken tegen HPV krijgen. Het RIVM hoopt met de inhaalcampagnes de groep te bereiken die eerder afzag van de inenting, maar die nu, volgens Hament mogelijk "met meer kennis over HPV", alsnog wil.

Meer uit Gezond

Advies GGD: eet geen eieren van kippen rond Fries water met PFOS

LEEUWARDEN (ANP) - De GGD in Friesland adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die water hebben gedronken uit twee vaarten waarin verhoogde concentraties PFOS zijn aangetroffen. Volgens de GGD Fryslân zijn ook in de eieren hoge concentraties van deze PFAS-vorm gemeten. Het gaat om kippen die scharrelen rond de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden.

1 dag geleden
Eerste gesprek voor mensen met problemen wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de knoop zitten, kunnen vanaf volgend jaar een verkennend gesprek krijgen. Daarin kijken deskundigen wat de beste manier is om ze te helpen, om te voorkomen dat hun problemen erger worden en ze uiteindelijk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) belanden. Om de drempel te verlagen, wordt dat gesprek vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

2 dagen geleden
Studie: pessimisme over maatschappij verkleint kans op ouderschap

TILBURG (ANP) - Jongvolwassenen die de toekomst van de volgende generatie somber inzien, zien volgens onderzoek van Tilburg University vaker af van het krijgen van kinderen dan mensen die positievere verwachtingen hebben. "Voor mensen met een pessimistische blik op de toekomst geldt dat het niet alleen bij praten blijft", stelt onderzoeker Katya Ivanova. De kans dat zij aan het ouderschap beginnen, is daadwerkelijk kleiner.

2 dagen geleden
Kant-en-klaarmaaltijden vaak ongezonder dan beweerd

DEN HAAG (ANP) - Veel kant-en-klaarmaaltijden van onlineaanbieders blijken ongezonder dan beweerd. Dat meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. De bond onderzocht 224 bezorgmaaltijden van vijftien verschillende onlinediensten. Daarvan bleken er maar acht een gezonde maaltijd te zijn volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

3 dagen geleden
Ook geluidsoverlast Tata Steel levert gezondheidsproblemen op

HAARLEM (ANP) - Industrie in de IJmond en dan vooral de fabriek van Tata Steel zorgt voor forse geluidsoverlast en wat bij inwoners van het gebied tot gezondheidsschade leidt. In Wijk aan Zee, waar eerder is vastgesteld dat de uitstoot van de staalfabriek de levensverwachting verlaagt, ondervindt 30 procent van de inwoners ernstige hinder. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG).

3 dagen geleden
Kritiek Rekenkamer op beleid overheid in begindagen coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid heeft in de begindagen van de coronacrisis te weinig gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, concludeert de Algemene Rekenkamer. Zo werd oud-DSM-topman Feike Sijbesma benoemd tot speciaal gezant, terwijl zijn broer een hoge functie bij vaccinontwikkelaar AstraZeneca had. "Het ministerie had bij het aantreden van Sijbesma geen gesprek met hem gevoerd over mogelijke belangenconflicten", aldus de controleurs.

4 dagen geleden
Kwart bevolking heeft problemen met ontlasting

AMERSFOORT (ANP) - Bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) heeft problemen met de ontlasting, meldt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) woensdag, op Nationale Poepdag, op basis van eigen onderzoek. Daaraan deden 54.000 mensen mee, van wie 17 procent regelmatig diarree blijkt te hebben en 6 procent veelvuldig verstopping. Iets meer dan een vijfde (21 procent) noemde de eigen stoelgang perfect.

4 dagen geleden