Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 160.000 jongvolwassenen maakten al afspraak HPV-prik

Ruim 160.000 jongvolwassenen maakten al afspraak HPV-prik

BILTHOVEN (ANP) - Ruim 160.000 jongvolwassenen van 19 tot 27 jaar hebben de afgelopen weken een afspraak gemaakt voor een vaccinatie tegen HPV, of lieten de eerste prik al zetten, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze leeftijdsgroep kan zich dit jaar gratis laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat zes soorten kanker kan veroorzaken. Tot dusver kwam dus zo'n 12 procent van de 1,3 miljoen jongvolwassenen in actie.

Komende zaterdag is het HPV Awareness Day. De vaccinatie is voor jongvolwassenen dan zonder afspraak te krijgen bij 45 GGD-locaties verspreid over het land. Sommige GGD'en openen donderdag of vrijdag al de deuren voor wie een prik zonder afspraak wil.

Meisjes en jongens krijgen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor de vaccinatie tegen HPV. De prikken zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Meisjes krijgen de vaccinatie al langere tijd aangeboden, maar voor jongens is die pas sinds vorig jaar beschikbaar. Mede daarom is het RIVM bezig met een eenmalige inhaalslag.

Seksueel overdraagbaar

HPV kan onder meer baarmoederhalskanker, maar ook peniskanker en keelkanker veroorzaken. Het virus is seksueel overdraagbaar, dus de kans dat de vaccinatie zijn werk doet is het grootst als je nog niet eerder seks hebt gehad. Toch kan de inenting volgens hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma Jeanne-Marie Hament ook voor mensen in de twintig nog heel goed werken.

Normaal moeten mensen die de inenting op latere leeftijd nog willen daar zelf voor betalen. De vaccinatie bestaat uit twee prikken en kost bij elkaar tussen de 350 en 400 euro. Jonge mensen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 hoeven dit jaar niets af te rekenen, mits ze beide prikken voor 2024 laten zetten. Tussen de eerste en de tweede inenting moet minimaal vijf maanden zitten.

Inhaalcampagne

De inhaalcampagne voor deze leeftijdsgroep loopt sinds begin dit jaar. "Een mooie start", vindt Hament de eerste 12 procent. Ze adviseert mensen die de vaccinatie willen de eerste prik nog voor de zomer te halen. "Dan kun je de tweede op je gemak in het najaar laten zetten."

De vaccinatie tegen HPV is sinds 2009 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma voor meisjes, toen nog vanaf 13 jaar. In de eerste jaren bleef de vaccinatiegraad iets boven de 50 procent, sindsdien is de opkomst gestaag toegenomen, aldus het RIVM. Vorig jaar en dit jaar kunnen ook kinderen van 11 tot en met 18 jaar alsnog gratis prikken tegen HPV krijgen. Het RIVM hoopt met de inhaalcampagnes de groep te bereiken die eerder afzag van de inenting, maar die nu, volgens Hament mogelijk "met meer kennis over HPV", alsnog wil.

Meer uit Gezond

Europese waakhond ziet niets in medicijn tegen alzheimer

AMSTERDAM (ANP) - Een potentieel geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komt voorlopig waarschijnlijk niet op de Europese markt. Een commissie van de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), adviseert om het middel Lecanemab af te wijzen. De uiteindelijke beslissing is aan de Europese Commissie, maar die neemt de adviezen van de in Amsterdam gevestigde waakhond doorgaans over.

11 uur geleden
Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

UTRECHT (ANP) - Verloskundigen moeten in sommige gevallen nog meer op de hygiëne letten, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie deed een steekproef bij tien praktijken voor begeleiding voor, tijdens en na een (thuis)bevalling.

1 dag geleden
Beteugeling drankgebruik schiet niet erg op, aldus WHO

GENÈVE (ANP) - Het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade door drankgebruik wil in de Europese regio maar niet vlotten, constateert de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen in het gebied, 53 landen in Europa en Centraal-Azië, zijn gemiddeld nog altijd de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

1 dag geleden
Verzuim in zorg neemt weer toe

AMSTERDAM (ANP) - Het verzuim onder zorgpersoneel nam het afgelopen kwartaal weer toe, zegt onderzoeksinstituut Vernet. Het kwam door meer korte afwezigheid (hooguit veertien dagen) van medewerkers. Dat is met 18 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Langdurig wegblijven nam amper toe.

1 dag geleden
Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

2 dagen geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

2 dagen geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

2 dagen geleden