Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 160.000 jongvolwassenen maakten al afspraak HPV-prik

Ruim 160.000 jongvolwassenen maakten al afspraak HPV-prik

BILTHOVEN (ANP) - Ruim 160.000 jongvolwassenen van 19 tot 27 jaar hebben de afgelopen weken een afspraak gemaakt voor een vaccinatie tegen HPV, of lieten de eerste prik al zetten, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze leeftijdsgroep kan zich dit jaar gratis laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat zes soorten kanker kan veroorzaken. Tot dusver kwam dus zo'n 12 procent van de 1,3 miljoen jongvolwassenen in actie.

Komende zaterdag is het HPV Awareness Day. De vaccinatie is voor jongvolwassenen dan zonder afspraak te krijgen bij 45 GGD-locaties verspreid over het land. Sommige GGD'en openen donderdag of vrijdag al de deuren voor wie een prik zonder afspraak wil.

Meisjes en jongens krijgen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor de vaccinatie tegen HPV. De prikken zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Meisjes krijgen de vaccinatie al langere tijd aangeboden, maar voor jongens is die pas sinds vorig jaar beschikbaar. Mede daarom is het RIVM bezig met een eenmalige inhaalslag.

Seksueel overdraagbaar

HPV kan onder meer baarmoederhalskanker, maar ook peniskanker en keelkanker veroorzaken. Het virus is seksueel overdraagbaar, dus de kans dat de vaccinatie zijn werk doet is het grootst als je nog niet eerder seks hebt gehad. Toch kan de inenting volgens hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma Jeanne-Marie Hament ook voor mensen in de twintig nog heel goed werken.

Normaal moeten mensen die de inenting op latere leeftijd nog willen daar zelf voor betalen. De vaccinatie bestaat uit twee prikken en kost bij elkaar tussen de 350 en 400 euro. Jonge mensen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 hoeven dit jaar niets af te rekenen, mits ze beide prikken voor 2024 laten zetten. Tussen de eerste en de tweede inenting moet minimaal vijf maanden zitten.

Inhaalcampagne

De inhaalcampagne voor deze leeftijdsgroep loopt sinds begin dit jaar. "Een mooie start", vindt Hament de eerste 12 procent. Ze adviseert mensen die de vaccinatie willen de eerste prik nog voor de zomer te halen. "Dan kun je de tweede op je gemak in het najaar laten zetten."

De vaccinatie tegen HPV is sinds 2009 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma voor meisjes, toen nog vanaf 13 jaar. In de eerste jaren bleef de vaccinatiegraad iets boven de 50 procent, sindsdien is de opkomst gestaag toegenomen, aldus het RIVM. Vorig jaar en dit jaar kunnen ook kinderen van 11 tot en met 18 jaar alsnog gratis prikken tegen HPV krijgen. Het RIVM hoopt met de inhaalcampagnes de groep te bereiken die eerder afzag van de inenting, maar die nu, volgens Hament mogelijk "met meer kennis over HPV", alsnog wil.

Meer uit Gezond

Sjoemelende verpleegkundigen krijgen beroepsverbod

ZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.

4 uur geleden
Let op bij gebruik balsem voor verkouden kind, waarschuwt Lareb

DEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.

20 uur geleden
Veel kinderen hebben last van krentenbaard

UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.

2 dagen geleden
Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

4 dagen geleden
Huisartsentekort leidt tot stress en ongecontroleerde zelfhulp

DEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.

5 dagen geleden
Aantal gokkers neemt toe, vooral onder minderjarigen online

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.

1 week geleden
Zorgakkoord rond: vaccinatie gordelroos en screening borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.

1 week geleden