Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 15 miljoen euro opgehaald bij actie Giro555 voor Beiroet

Ruim 15 miljoen euro opgehaald bij actie Giro555 voor Beiroet

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders gaven meer dan 15 miljoen euro voor hulp aan Beiroet na de explosie in de stad van afgelopen zomer. De Nationale Actie voor Beiroet liep tot 31 oktober. Op Giro555 kwam in totaal 15.198.181 euro binnen.

Begin augustus explodeerde een grote hoeveelheid ammoniumnitraat in de haven van de Libanese hoofdstad. Dat zorgde voor een enorme ravage. Organisaties boden direct na de ramp onder meer medische hulp en voedselhulp, hulp bij puinruimen en ondersteuning bij het bieden van tijdelijk onderdak.

Snel daarna werd ook een begin gemaakt met het herstel van huizen en winkels, het bieden van psychologische hulp aan onder meer kinderen en het financieel ondersteunen van gezinnen om de economie weer op gang te krijgen. Ook nu gaat de hulpverlening door.

Complex

De omstandigheden voor het bieden van hulp zijn complex in de stad, aldus actievoorzitter Garance Reus-Deelder. "Al voor de explosie was het leven voor veel inwoners van Beiroet zwaar. Libanon kampte al met een economische crisis, stijgende werkloosheid, opvang van vluchtelingen uit de regio en sociale onrust." Daarnaast raakt de coronacrisis de bevolking hard en bemoeilijkt de crisis de hulpverlening. "Het aantal besmettingen stijgt, scholen zijn gesloten waardoor kinderen de hele dag thuis zitten. Sommige hulpverleners kunnen door lokale lockdowns niet naar hun werk of raken zelf besmet."

Achter Giro555 zitten elf samenwerkende hulporganisaties, waaronder UNICEF, het Nederlandse Rode Kruis, Terre des Homes, Oxfam Novib en Cordaid.

Meer uit Binnenland

Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

47 minuten geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

1 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

2 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

4 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

6 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

6 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

11 uur geleden