Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 13 procent minder fietskilometers in coronajaar

Ruim 13 procent minder fietskilometers in coronajaar

BUNNIK (ANP) - In het coronajaar 2020 hebben Nederlanders ruim 13 procent minder fietskilometers in de benen zitten dan in het jaar ervoor, ziet BOVAG na analyse van CBS-cijfers. Waar Nederlanders in 2019 nog gemiddeld 1112 kilometer per jaar fietsten, daalde dat vorig jaar naar 966 kilometer. Van de vijf uitgesplitste reismotieven die mensen hebben, klommen mensen alleen voor recreatie vaker op de fiets in 2020.

De gevolgen van de coronamaatregelen kwamen in het fietsen het duidelijkst naar voren in het geringere aantal kilometers in verband met onderwijs en opvang (-39,3 procent) en woon-werkverkeer (-32,5 procent). Voor uitgaan en hobby was het effect aanzienlijk kleiner met een afname van 18,8 procent ten opzichte van 2019. Nederlanders bleven boodschappen bijna even vaak met de fiets halen (-5,5 procent). Zeeland is de enige regio waar in totaal meer werd gefietst dan in 2019: 1255 kilometer legde de Zeeuw in 2020 gemiddeld af, ruim 10 procent meer dan het jaar ervoor.

De gemiddelde Nederlander van 12 jaar en ouder legde in het coronajaar 254 recreatieve kilometers op de tweewieler af, dat is juist een stijging van 30,3 procent in vergelijking met 2019. Een verklaring zoekt BOVAG daarvoor in de gesloten sportscholen, de beperkte mogelijkheden om in verenigingsverband te sporten en de gesloten dagattracties. Recreatieve tochten met de e-bike als uitje en sportief wielrennen en mountainbiken werden razend populair, concludeert de brancheorganisatie.

Meer uit Binnenland

Onduidelijkheid over aantal gewonde Nederlanders op Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Het is nog onduidelijk hoeveel Nederlanders gewond zijn geraakt bij het instorten van een beachclub op Mallorca. Er circuleren wisselende getallen.

8 minuten geleden
NAVO-top volgend jaar juni in World Forum in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De top van de NAVO wordt volgend jaar van 24 tot en met 26 juni in Den Haag gehouden. De leiders van de 32 lidstaten van het Atlantische bondgenootschap komen bijeen in het World Forum, maakte demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vrijdag bekend.

37 minuten geleden
Kabinet steunt plan om beschermde status van wolf af te zwakken

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zei vrijdag dat ze akkoord gaat als er in juni of juli over wordt gestemd. Het is nog niet precies bekend wanneer er over wordt gestemd.

1 uur geleden
Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

2 uur geleden
Verdachte aangehouden voor inrijden op dragqueen en partner

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht in augustus vorig jaar te zijn ingereden op een dragqueen en diens partner, meldt de politie vrijdag. Het gaat om een 26-jarige Amsterdammer.

2 uur geleden
Meerdere Nederlanders gewond na instorten dak Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Door het instorten van een deel van een restaurant en club op Mallorca zijn meerdere Nederlanders gewond geraakt. De ANWB Alarmcentrale kreeg van vier Nederlanders hulpverzoeken. Zij raakten lichtgewond, meldt een woordvoerder.

2 uur geleden
UM onderzoekt contacten met conflictgebieden

MAASTRICHT (ANP) - De Universiteit Maastricht (UM) stelt onderzoek in naar instellingen in gebieden waar een grootschalig conflict is, en waarmee de universiteit samenwerkt. De UM gaat een inschatting maken of en zo ja, in welke mate, deze instellingen betrokken zijn bij schendingen van fundamentele mensenrechten. Dat liet de UM vrijdag weten.

3 uur geleden