Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 13 miljoen mensen mogen stemmen voor Provinciale Staten

Ruim 13 miljoen mensen mogen stemmen voor Provinciale Staten

DEN HAAG (ANP) - Bijna 13,3 miljoen mensen mogen stemmen bij de komende Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van zijn voorlopige cijfers. Onder de kiesgerechtigden zijn 800.000 jongeren die voor het eerst voor de Provinciale Staten stemmen.

In de afgelopen twintig jaar is de kiesgerechtigde bevolking ouder geworden. Dit jaar is bijna 27 procent 65 jaar of ouder, in 2003 ging dat om ruim 18 procent. In de gemeente Laren (Noord-Holland) is het aantal kiesgerechtigden van 65 jaar oud of ouder het grootst, namelijk 40,7 procent.

Een kwart van de mensen die mogen stemmen is jonger dan 35. "Deze jonge stemmers wonen relatief vaak in steden, en dan vooral in studentensteden. Andere gemeenten met een jonge kiesgerechtigde bevolking zijn Urk (37,3 procent), Renswoude (29,7 procent) en Staphorst (29,5 procent). De provincies Groningen en Utrecht tellen naar verhouding de meeste jonge kiesgerechtigden", aldus het CBS.

Van de 18-plussers is 91,6 procent kiesgerechtigd voor de komende Provinciale Statenverkiezingen. In 2019 ging dat nog om 93,3 procent. Dat komt volgens het CBS omdat er in de afgelopen jaren meer mensen zijn bijgekomen die (nog) geen Nederlandse nationaliteit hebben.

Inwoners van Caribisch Nederland en Nederlanders die in het buitenland wonen stemmen ook, via zogenoemde kiescolleges. Op Bonaire zijn er volgens het CBS 14.600 kiesgerechtigden, op Sint Eustatius 1900 en op Saba 900.

Meer uit Binnenland

Weer te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - De afgelopen twee nachten hebben opnieuw te veel mensen de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zaterdag op zondag ging het om 2295 asielzoekers, de nacht ervoor om 2264, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

3 uur geleden
Actie XR in Rotterdamse haven tegen cruiseschiptoerisme

ROTTERDAM (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zondagochtend geprotesteerd tegen cruisetoerisme in Rotterdam. Ze wilden de aanleg verhinderen van cruiseschip Nieuw Statendam in Rotterdam. Een woordvoerder van het havenbedrijf zegt dat ze de aanleg enkele minuten hebben vertraagd, maar dat het schip daarna kon aanmeren.

5 uur geleden
Marineschip Karel Doorman op weg naar EU-missie in Rode Zee

DEN HELDER (ANP) - Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman vertrekt zondagmiddag naar de Rode Zee om daar deel te nemen aan de EU-missie Aspides. Aan boord zijn meer dan 250 bemanningsleden. De Europese missie is bedoeld om het internationale scheepvaartverkeer in de regio te beschermen. De Karel Doorman gaat vooral andere schepen van brandstof voorzien.

8 uur geleden
Schietpartij vanuit auto op ander voertuig in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is op zaterdagavond rond 23.20 uur een auto beschoten vanuit een ander voertuig, meldt de politie. De schietpartij vond plaats op de Slinge in de wijk Charlois. Beide voertuigen zijn na de schietpartij weggereden volgens de politie, die vooralsnog geen melding maakt van gewonden.

11 uur geleden
Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.

12 uur geleden
Bussen, trams, treinen en metro's staan drie minuten stil

DEN HAAG (ANP) - Door heel Nederland hebben treinen, stads- en streekbussen, metro's en trams zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgestaan. Winkels op stations sloten ook de deuren. Daarmee werd geprotesteerd tegen het geweld dat regelmatig tegen ov-personeel wordt gebruikt.

14 uur geleden
Hamburg wil geen Oranjecamping op paardenrenbaan

HAMBURG (ANP) - De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

14 uur geleden