Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 13 miljoen euro ontvingen politieke partijen als giften

Ruim 13 miljoen euro ontvingen politieke partijen als giften

DEN HAAG (ANP) - Politieke partijen hebben in de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer ruim 13,6 miljoen euro aan giften ontvangen. Dat komt naar voren uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vorig jaar kregen de partijen bijna 11,6 miljoen euro en in de eerste maanden van dit jaar kwam daar nog eens 1,95 miljoen euro bij. Donaties vanaf 4500 euro moeten openbaar worden gemaakt door partijen.

De SP haalde het meest op met bijna 6,7 miljoen euro. Dat komt omdat een deel van de inkomsten van SP-politici rechtstreeks in de partijkas vloeien. GroenLinks ontving 1,8 miljoen euro en D66 bijna 1,5 miljoen euro.

Onlangs werd bekend dat D66 en Partij voor de Dieren een grote gift ontvingen. Het ging respectievelijk om 1 miljoen euro en om een gift van 350.000 euro. Het waren schenkingen van techondernemer en miljardair Steven Schuurman, die zo de klimaatplannen van de partijen wilde steunen.

De grootste partij in de Tweede Kamer, de VVD, haalde 480.000 euro op. De tweede partij daar, de PVV, bleef steken op dik 55.000 euro. Het CDA kreeg bijna 4 ton binnen. Bij Forum voor Democratie ging het om bijna 800.000 euro.

De nieuwe partij JA21 kon dit jaar al 122.000 euro aan giften bijschrijven. De pro-Europese partij Volt kreeg 180.000 euro en bij de BoerBurgerBeweging kwam meer dan 174.000 euro binnen.

Meer uit Politiek

D66, VVD en NSC: vaker verplicht museumbezoek na antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - Iemand die zich schuldig maakt aan Jodenhaat, moet verplicht worden om het Nationaal Holocaustmuseum te bezoeken, vinden VVD, NSC en D66. Dit mag al, maar de partijen zien "dat dit in de praktijk zelden wordt opgelegd". Het kabinet moet er samen met betrokkenen voor zorgen dat de belemmeringen worden weggenomen, zodat zo'n verplicht bezoek vaker wordt opgelegd.

1 uur geleden
Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

14 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

19 uur geleden
ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

20 uur geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

20 uur geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

21 uur geleden
Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israƫl wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

22 uur geleden