Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 1200 keer ingegrepen na Whatsapp-alert treinreizigers

Ruim 1200 keer ingegrepen na Whatsapp-alert treinreizigers

DEN HAAG (ANP) - De politie of de NS-beveiliging zijn sinds treinreizigers landelijk veiligheidsmeldingen via WhatsApp of sms kunnen doen, ruim 1200 keer opgeroepen. De alarmeringsfunctie werd in totaal 2485 keer gebruikt, meldt de NS.

Op 1 mei vorig jaar voerde de NS Whatsapp/sms-alert landelijk in, na een eerdere proef in Zuid-Oost Nederland, die op verzoek van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) werd gehouden. "Juist door corona was de behoefte aan de alert extra groot. We kregen minder reizigers, waardoor stations en treinen rustiger waren. Dat kan minder prettig aanvoelen. Dit was het logische moment om de alert landelijk in te voeren", aldus lid van de raad van bestuur van NS Eelco van Asch.

Reizigers kunnen zich via het speciale nummer 06-13181318 melden als ze zich onveilig voelen of overlast ervaren. De treinreizigers krijgen dan contact met de meldkamer van de NS, die bekijkt bij elke melding of er actie nodig is.

Sinds de start van de pilot gingen de meeste meldingen, 446 in totaal, over het overtreden van huisregels. Op de tweede plek staat onenigheid tussen reizigers of het lastigvallen van reizigers, met 300 meldingen. Bedelen in de trein werd 251 keer gemeld. Van alle meldingen gingen er 26 over corona, zoals het niet dragen van een mondkapje.

Volgens Van Asch vindt de NS het belangrijk dat reizigers zich veilig voelen. "Daarvoor moeten ze eenvoudig een beroep op ons kunnen doen. Het verbetert niet alleen de veiligheidsbeleving van onze reiziger, het geeft ons ook belangrijke informatie over op welk station of traject vaker overlast is."

Meer uit Binnenland

Baudet zet aangifte tegen Derksen door om liquidatie-opmerking

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zet zijn aangifte tegen televisiepersoonlijkheid Johan Derksen door. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de liquidatie-opmerking van Derksen op televisie beoordeeld als strafbaar, meldt een woordvoerder van Baudet desgevraagd.

34 minuten geleden
Hoofdverdachte witwaszaak waarin ook Jumbo-baas verdachte is langer vast

GRONINGEN (ANP) - De 58-jarige hoofdverdachte in de fraudezaak waarin Jumbo-topman Frits van Eerd ook verdachte is, blijft zestig dagen langer vastzitten. De man uit Aa en Hunze zit nog in beperkingen en mag dus alleen met zijn advocaat contact hebben, meldt het OM woensdag.

1 uur geleden
Van der Burg in gesprek met betrokkenen over 'chaos' bij Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielbeleid) vindt dat het "niet mag gebeuren dat mensen buiten moeten slapen" bij het aanmeldcentrum Ter Apel. Volgens hem wordt er "met man en macht gewerkt om het te voorkomen". Er zouden "nu feitelijk genoeg plekken moeten zijn. Vannacht is het in Ter Apel echter chaotisch verlopen. Ik ben in gesprek met alle betrokkenen hierover", laat hij in een reactie weten via zijn woordvoerster. Wie dat precies zijn, licht hij nog niet toe.

1 uur geleden
Aantal opnames van patiënten met coronavirus stijgt verder

ZEIST (ANP) - De stijging van het aantal patiënten met het coronavirus in Nederlandse ziekenhuizen zet door. Het aantal nieuwe opnames lag de afgelopen 24 uur weer iets hoger dan in het etmaal daarvoor. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) kwamen op verpleegafdelingen 118 nieuwe patiënten binnen die het virus hebben opgelopen. Dat zijn er vijf meer dan dinsdag en het hoogste aantal sinds 2 augustus.

3 uur geleden
'Wachtkamer' voor asielzoekers in Zoutkamp mag niet uitbreiden

WINSUM (ANP) - De 'wachtkamer' voor asielzoekers in het Groningse Zoutkamp mag voorlopig niet worden uitgebreid. Het terrein biedt nu plek aan zeshonderd mensen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft woensdag gevraagd om dat uit te breiden naar zevenhonderd, de maximale omvang van de opvang. Maar de gemeente Het Hogeland heeft dat afgewezen.

3 uur geleden
COA en gemeente Westerwolde bevestigen buitenslapers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondanks een eerder afgekondigd verbod op buiten slapen hebben asielzoekers in de nacht van dinsdag op woensdag de nacht buiten doorgebracht bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat bevestigen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. Of er ook echt geen opvangplek voor hen was, is het COA aan het uitzoeken. Volgens een woordvoerder was tegen middernacht "iedereen binnen". Waarom er later die nacht toch nog mensen buiten waren, is niet bekend.

4 uur geleden
Utrecht compenseert per direct minima en middeninkomens

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht gaat per direct minima en mensen met een middeninkomen compenseren in hun inkomen. Zo stelt de gemeente extra geld beschikbaar om de energierekening te compenseren. Mensen die al jaren in de bijstand zitten, krijgen automatisch een extra maandelijkse inkomenstoeslag.

4 uur geleden