Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 1,2 miljoen bezoekers voor 36e editie Open Monumentendag

Ruim 1,2 miljoen bezoekers voor 36e editie Open Monumentendag

DEN HAAG (ANP) - Naar schatting ruim 1,2 miljoen mensen hebben dit weekend tijdens Open Monumentendag een van de duizenden rijksmonumenten in het hele land bezocht. Tijdens Open Monumentendag kan het publiek kennismaken met het Nederlands cultureel erfgoed. Dit jaar waren 5000 monumenten geopend.

"We kunnen spreken van een zeer geslaagd weekend. Als organisator ben ik ontzettend trots op de inzet van al onze vrijwilligers. Zij zorgen er jaarlijks voor dat dit evenement een succes is", zegt Harald de Boer, directeur van Nederland Monumentenland. Bij de organisatie van Open Monumentendag zijn zo'n 18.000 vrijwilligers betrokken.

Het bezoekersaantal lag dit jaar iets hoger dan een jaar geleden toen volgens de organisatie 1,1 miljoen bezoekers werden geteld. Ongeveer 4000 monumenten waren toen geopend. Volgens de organisatie zorgde onder andere het mooie weer en het feit dat er dit jaar geen coronamaatregelen zijn ervoor dat de monumenten veel bezoekers trokken.

Duurzaam duurt het langst

Het thema van de 36e editie van de Open Monumentendag was 'Duurzaam duurt het langst'. In het kader van dit thema werd onder meer een prijs uitgereikt. Die ging naar de watertoren De Reusch in het Limburgse Schimmert. Het rijksmonument is energieneutraal, doordat het materialen hergebruikt en elektriciteit opwekt door middel van ongeveer 350 zonnepanelen. Volgens de organisatie was dit weekend een "grote toeloop" bij de watertoren, waaronder van meerdere internationale bezoekers.

Volgend jaar vindt Open Monumentendag plaats in het weekend van 9 en 10 september. Het thema van de 37e editie wordt binnenkort bekendgemaakt.

Meer uit Binnenland

Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

5 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

5 uur geleden
Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen

DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.

5 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

5 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

6 uur geleden
Honderden VVD'ers tekenen brief aan bestuur met zorgen om coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze "grote zorgen" aangeven over de coalitie waar de partij in is gestapt. "We tolereren schadelijke situaties veel te lang en we verliezen de kracht om daar nog uit te komen", aldus de ondertekenaars. Ze willen een andere koers met duidelijkheid over "niet-onderhandelbare liberale principes, waarden en idealen".

6 uur geleden
Schoof over Biden: verspreking kan gebeuren

DEN HAAG (ANP) - Dat de Amerikaanse president Joe Biden zich tijdens een persconferentie op de NAVO-top enkele keren versprak "kan gebeuren", zegt premier Dick Schoof. Hij zag op de top dat Biden vrijwel voortdurend aanwezig was en "krachtige woorden" sprak.

7 uur geleden