Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 1,2 miljoen bezoekers voor 36e editie Open Monumentendag

Ruim 1,2 miljoen bezoekers voor 36e editie Open Monumentendag

DEN HAAG (ANP) - Naar schatting ruim 1,2 miljoen mensen hebben dit weekend tijdens Open Monumentendag een van de duizenden rijksmonumenten in het hele land bezocht. Tijdens Open Monumentendag kan het publiek kennismaken met het Nederlands cultureel erfgoed. Dit jaar waren 5000 monumenten geopend.

"We kunnen spreken van een zeer geslaagd weekend. Als organisator ben ik ontzettend trots op de inzet van al onze vrijwilligers. Zij zorgen er jaarlijks voor dat dit evenement een succes is", zegt Harald de Boer, directeur van Nederland Monumentenland. Bij de organisatie van Open Monumentendag zijn zo'n 18.000 vrijwilligers betrokken.

Het bezoekersaantal lag dit jaar iets hoger dan een jaar geleden toen volgens de organisatie 1,1 miljoen bezoekers werden geteld. Ongeveer 4000 monumenten waren toen geopend. Volgens de organisatie zorgde onder andere het mooie weer en het feit dat er dit jaar geen coronamaatregelen zijn ervoor dat de monumenten veel bezoekers trokken.

Duurzaam duurt het langst

Het thema van de 36e editie van de Open Monumentendag was 'Duurzaam duurt het langst'. In het kader van dit thema werd onder meer een prijs uitgereikt. Die ging naar de watertoren De Reusch in het Limburgse Schimmert. Het rijksmonument is energieneutraal, doordat het materialen hergebruikt en elektriciteit opwekt door middel van ongeveer 350 zonnepanelen. Volgens de organisatie was dit weekend een "grote toeloop" bij de watertoren, waaronder van meerdere internationale bezoekers.

Volgend jaar vindt Open Monumentendag plaats in het weekend van 9 en 10 september. Het thema van de 37e editie wordt binnenkort bekendgemaakt.

Meer uit Binnenland

Nog altijd onduidelijk hoe zaak kroongetuige Marengo verder zal gaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog altijd onduidelijk hoe de behandeling van de zaak van Marengo-kroongetuige Nabil B. verder zal gaan. Mogelijk wordt de volgende zitting waarin hij aan bod komt uitgesteld. Dat zei de voorzitter van de rechtbank bij de hervatting van het megaproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

28 minuten geleden
Ook Belastingdienst wil apps als TikTok weren van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Ook de Belastingdienst heeft medewerkers gevraagd apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen, uit vrees dat die gebruikt zouden kunnen worden om mensen te bespioneren. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de dienst het kabinet hierin volgt. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) deed vorige week al een dringende oproep hiertoe aan rijksambtenaren, naar aanleiding van een advies van inlichtingendienst AIVD.

38 minuten geleden
VPRO: Wim de Bie sprak geweten van progressief Nederland aan

DEN HAAG (ANP) - Wim de Bie riep tijdens zijn carrière op om niet achter de massa aan te lopen, en sprak decennia lang het geweten aan van progressief denkende Nederlanders. Dat zegt algemeen directeur Lennart van der Meulen namens de VPRO in een verklaring over de overleden cabaretier en schrijver.

56 minuten geleden
Kees van Kooten gaat niet reageren op dood Wim de Bie

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier en schrijver Kees van Kooten gaat niet reageren op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijke partner Wim de Bie. Dat laat de VPRO maandag desgevraagd weten.

1 uur geleden
Cabaretier en schrijver Wim de Bie op 83-jarige leeftijd overleden

AMSTERDAM (ANP) - Cabaretier en schrijver Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de VPRO, waar hij decennialang programma's voor maakte, maandag bekendgemaakt. Hij kampte al jaren met ernstige gezondheidsproblemen. De Bie kreeg grote bekendheid als lid van het duo Van Kooten en De Bie. Samen maakten ze satirisch theater en verzorgden in de jaren 70, 80 en 90 iconische televisieprogramma’s voor de VPRO.

1 uur geleden
Duitse politie onderzoekt oorzaak ongeval bij Elten nog

ELTEN (ANP) - De Duitse politie onderzoekt nog hoe het kon dat twee auto's op dezelfde plek van de weg raakten op de A3 bij Elten in Duitsland. Door het ongeluk kwamen vier Nederlanders om het leven. De politiewoordvoerder zei dat het maandag nog te vroeg was om iets te zeggen over de oorzaak van het ongeval.

2 uur geleden
ProRail: na dassenburchten bij Esch ook die in Vught aangepakt

ESCH (ANP) - Alle dassenburchten bij het spoor in het Brabantse Esch zijn verwijderd. Dat meldt spoorbeheerder ProRail, die ook even verderop in Vught is begonnen met werkzaamheden om dassenburchten onder dezelfde spoorlijn weg te halen.

2 uur geleden