Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 1000 mensen geholpen bij ontvangstlocatie Rode Kruis RAI

Ruim 1000 mensen geholpen bij ontvangstlocatie Rode Kruis RAI

AMSTERDAM (ANP) - Bij een ontvangstlocatie van het Rode Kruis in de RAI in Amsterdam zijn inmiddels meer dan duizend vluchtelingen opgevangen, meldt een woordvoerster van de hulporganisatie zondag. Op de locatie, die open is sinds woensdagavond, worden vluchtelingen uit onder meer Oekraïne opgevangen, geregistreerd en doorverwezen naar een plek binnen of buiten de regio Amsterdam. Dat is in eerste instantie een hotel of hostel.

Volgens het Rode Kruis komen mensen daar vaak moe en hongerig aan nadat ze een lange reis achter de rug hebben. De organisatie voorziet ze van eten en drinken, voordat ze naar opvanglocaties worden overgebracht. Volgens de woordvoerster gaat het om moeders met kinderen, maar ook oudere mannen of jonge stelletjes. Ook melden zich bij de RAI Russen die gestrand zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om studenten of vrachtwagenchauffeurs die niet meer bij hun bankrekening kunnen. Daardoor kunnen ze hun terugreis niet betalen maar ook nergens anders terecht in Nederland, aldus de woordvoerster.

Een dergelijke ontvangstlocatie, een zogenoemd Humanitarian Service Point, is door het Rode Kruis ook opgezet op Utrecht Centraal.

Naast noodopvang door gemeenten en veiligheidsregio's wordt er ook gewerkt aan opvang bij particulieren. Het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland en het Leger des Heils zijn momenteel druk bezig te kijken of vluchtelingen gekoppeld kunnen worden aan gezinnen die zich hebben aangemeld. Ze moeten de opvang door gastgezinnen in goede banen leiden en doen dit op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Meer uit Binnenland

Zembla: OM verwijdert aantekening strafblad Zembla-journalist

HILVERSUM (ANP) - De aantekening op het strafblad van Zembla-journalist Ton van der Ham na zijn arrestatie in 2018 is door het Openbaar Ministerie verwijderd, meldt Zembla dinsdagochtend. Van der Ham was destijds aan het werk in het UMC Utrecht toen beveiligers hem aanhielden. Het OM concludeert volgens Zembla na nieuw onderzoek dat de aanhouding was gebaseerd op een dwaling.

1 uur geleden
Zorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

DEN HAAG (ANP) - Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen "zinloze" verplaatsingen van kinderen in de asielopvang. Die veroorzaken in hun optiek "onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek", maar ze zouden ook een verspilling van arbeid, tijd en geld van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en andere betrokken organisaties betekenen.

3 uur geleden
Complotdenker Micha Kat staat terecht voor opruiing en bedreiging

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) staat dinsdag terecht bij de rechtbank in Den Haag. Hij wordt onder meer verdacht van opruiing. Hij riep volgens het Openbaar Ministerie op tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen.

6 uur geleden
Relatief meer burgerhulpverleners reageren op hartstilstand

DEN HAAG (ANP) - Na "een grote opschoning" van het systeem voor reanimatie is het percentage burgerhulpverleners dat reageert wanneer er iemand in de buurt gereanimeerd moet worden, gestegen. Bij een melding van een hartstilstand reageert nu 85 procent van hen, tegenover 70 procent begin januari, meldt de Hartstichting.

10 uur geleden
Staat voor rechter om schadevergoeding na roof privédata bij GGD

DEN HAAG (ANP) - De Staat wordt voor de rechter gesleept, met als doel dat die wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding na een grote roof van privégegevens uit de computersystemen van de GGD'en. Stichting ICAM, de organisatie achter een massaclaim, overhandigt dinsdag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD'en, veiligheidsregio's en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam

10 uur geleden
Sanquin bedankt overleden PSV-perschef voor inzet bloeddonatie

AMSTERDAM (ANP) - Bloedbank Sanquin prijst de overleden perschef van PSV Thijs Slegers voor zijn hulp bij het werven van bloeddonors. "Hij vroeg aandacht voor donorschap, in de wetenschap dat hij zelf niet lang meer te leven had. Zo heeft hij Nederland in beweging gebracht", aldus Sanquin.

14 uur geleden
ProRail: dinsdag mogelijk meer duidelijk over treinverkeer Brabant

ESCH (ANP) - ProRail verwacht dinsdagmiddag meer duidelijkheid te kunnen geven over hervatting van het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel. Daar rijden dan inmiddels een week geen treinen omdat dassen burchten hadden gegraven onder het spoor. Op verschillende plekken op het traject verwijdert de spoorbeheerder de gangenstelsels.

14 uur geleden