Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 100 meisjes onder de 15 lieten zwangerschap afbreken in 2021

Ruim 100 meisjes onder de 15 lieten zwangerschap afbreken in 2021

UTRECHT (ANP) - Het aantal meisjes tot 15 jaar dat een abortus onderging steeg in 2021 voor het eerst in jaren tot boven de honderd, zo meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De inspectie spreekt van een "opvallende toename", maar geeft geen verklaring voor de cijfers.

Vorig jaar lieten 101 tieners jonger dan 15 jaar een zwangerschap afbreken. In 2020 ging het om 58 meisjes, in 2019 waren het er 70. Ook in de jaren daarvoor kwam het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tieners onder de 15 jaar niet boven de honderd gevallen uit. In 2018 lieten 49 jonge meisjes een abortus uitvoeren, in 2017 waren het er 68, in 2016 65 en in 2015 83.

Het totale aantal abortussen daalde in 2021 juist ten opzichte van 2020, aldus de inspectie. Sinds 2011 ligt het aantal, inclusief overtijdbehandelingen, rond de 30.000 per jaar.

Eerste trimester

Ook het aantal zwangerschapsafbrekingen bij jongeren tot en met 19 jaar vertoonde sinds 2002 een "gestaag dalende lijn". Die daling lijkt de laatste jaren te stagneren. In 2019 steeg het aantal, maar die stijging zette in 2020 niet door. In 2021 waren het er wel weer wat meer. In totaal werden er vorig jaar 2383 abortussen bij tieners uitgevoerd, 28 meer dan in 2020.

De meeste abortussen (85 procent) werden vorig jaar volgens de inspectie in het eerste trimester van de zwangerschap uitgevoerd, dus in de eerste 13 weken. De andere 15 procent vond in het tweede trimester plaats. In Nederland mag een abortus worden uitgevoerd tot 24 weken in de zwangerschap. Daarna mag het enkel nog als daar zwaarwegende medische redenen voor zijn, zoals wanneer de baby niet levensvatbaar blijkt.

In 2021 viel 9,5 procent van de vrouwen die in Nederland een abortus ondergingen in de categorie 'buitenlandse vrouwen'. Het gaat om mensen die geen Nederlandse zorgverzekering hebben, zoals vrouwen die voor een abortus naar Nederland afreizen, arbeidsmigranten of buitenlandse studenten. Ook vrouwen op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) worden onder deze categorie geschaard omdat aparte registratie voor hen nog niet mogelijk is. Het aandeel 'buitenlandse vrouwen' in de cijfers nam in 2021 iets toe ten opzichte van coronajaar 2020, toen het aandeel ten opzichte van 2019 juist was afgenomen.

Meer uit Gezond

Oude NS-wagons mogelijk omgebouwd tot noodhospitaals Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.

15 uur geleden
Sjoemelende verpleegkundigen krijgen beroepsverbod

ZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.

2 dagen geleden
Let op bij gebruik balsem voor verkouden kind, waarschuwt Lareb

DEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.

3 dagen geleden
Veel kinderen hebben last van krentenbaard

UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.

5 dagen geleden
Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

6 dagen geleden
Huisartsentekort leidt tot stress en ongecontroleerde zelfhulp

DEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.

1 week geleden
Aantal gokkers neemt toe, vooral onder minderjarigen online

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.

1 week geleden