Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 100 meisjes onder de 15 lieten zwangerschap afbreken in 2021

Ruim 100 meisjes onder de 15 lieten zwangerschap afbreken in 2021

UTRECHT (ANP) - Het aantal meisjes tot 15 jaar dat een abortus onderging steeg in 2021 voor het eerst in jaren tot boven de honderd, zo meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De inspectie spreekt van een "opvallende toename", maar geeft geen verklaring voor de cijfers.

Vorig jaar lieten 101 tieners jonger dan 15 jaar een zwangerschap afbreken. In 2020 ging het om 58 meisjes, in 2019 waren het er 70. Ook in de jaren daarvoor kwam het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tieners onder de 15 jaar niet boven de honderd gevallen uit. In 2018 lieten 49 jonge meisjes een abortus uitvoeren, in 2017 waren het er 68, in 2016 65 en in 2015 83.

Het totale aantal abortussen daalde in 2021 juist ten opzichte van 2020, aldus de inspectie. Sinds 2011 ligt het aantal, inclusief overtijdbehandelingen, rond de 30.000 per jaar.

Eerste trimester

Ook het aantal zwangerschapsafbrekingen bij jongeren tot en met 19 jaar vertoonde sinds 2002 een "gestaag dalende lijn". Die daling lijkt de laatste jaren te stagneren. In 2019 steeg het aantal, maar die stijging zette in 2020 niet door. In 2021 waren het er wel weer wat meer. In totaal werden er vorig jaar 2383 abortussen bij tieners uitgevoerd, 28 meer dan in 2020.

De meeste abortussen (85 procent) werden vorig jaar volgens de inspectie in het eerste trimester van de zwangerschap uitgevoerd, dus in de eerste 13 weken. De andere 15 procent vond in het tweede trimester plaats. In Nederland mag een abortus worden uitgevoerd tot 24 weken in de zwangerschap. Daarna mag het enkel nog als daar zwaarwegende medische redenen voor zijn, zoals wanneer de baby niet levensvatbaar blijkt.

In 2021 viel 9,5 procent van de vrouwen die in Nederland een abortus ondergingen in de categorie 'buitenlandse vrouwen'. Het gaat om mensen die geen Nederlandse zorgverzekering hebben, zoals vrouwen die voor een abortus naar Nederland afreizen, arbeidsmigranten of buitenlandse studenten. Ook vrouwen op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) worden onder deze categorie geschaard omdat aparte registratie voor hen nog niet mogelijk is. Het aandeel 'buitenlandse vrouwen' in de cijfers nam in 2021 iets toe ten opzichte van coronajaar 2020, toen het aandeel ten opzichte van 2019 juist was afgenomen.

Meer uit Gezond

Nader onderzoek naar declaraties coronasteun ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - De gezamenlijke zorgverzekeraars willen van alle ziekenhuizen nogmaals de gegevens hebben over de coronasteun die ze over 2021 hebben gedeclareerd. Het gaat om vergoedingen voor geld dat ze door de epidemie extra kwijt waren aan intensive care en verpleegdagen. Volgens Zorgverzekeraars Nederland is er geen enkel vermoeden van opzet, maar kunnen onzorgvuldigheden in software en registraties onjuiste declaraties hebben veroorzaakt.

3 uur geleden
Kinderen in België verwekt met sperma gedoneerd voor onderzoek

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België zijn minstens twee kinderen verwekt met sperma dat studenten hadden gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek. Een fertiliteitsarts en professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft in de jaren zeventig misbruik gemaakt van de zaaddonaties, meldt de organisatie vzw Donorkinderen

5 uur geleden
Kabinet maakt 108 miljoen vrij voor meer technologie in zorg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt maximaal 108 miljoen euro beschikbaar om het gebruik van meer technologie in de zorg- en welzijnssector te stimuleren. Dit omvat onder meer apparaten die automatisch medicijnen verstrekken en zorg en mentale ondersteuning op afstand via een beeldscherm.

1 dag geleden
Aantal besmettingen met mazelen opnieuw licht gestegen

EINDHOVEN/BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van mazelen is afgelopen week weer licht toegenomen. In Brabant-Zuidoost registreerde de GGD zes nieuwe besmettingen, waardoor het totale aantal in de regio rond Eindhoven op 57 komt. Landelijk staat de teller dit jaar nu op 64 meldingen, volgens de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Los van de besmettingen in Brabant kreeg het instituut meldingen over een geval in Utrecht en een in Noord-Limburg.

1 dag geleden
Hoofdwetenschapper WHO: vogelgriep vormt pandemie onder dieren

GENÈVE (ANP/AFP) - De vogelgriepvariant die wereldwijd rondgaat en naast vogels tal van zoogdieren besmet, komt inmiddels neer op een "pandemie onder dieren". Wetenschappelijk hoofd Jeremy Farrar van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikte deze term donderdag voor de uitbraak. Hij noemt die "enorm zorgwekkend", vooral omdat niet valt uit te sluiten dat het zeer dodelijke virus uiteindelijk zo evolueert dat het van mens op mens kan overgaan.

1 dag geleden
Ziekenhuis wil geboortezorg in Zoetermeer behouden

ZOETERMEER (ANP) - De geboortezorg in Zoetermeer blijft waarschijnlijk toch behouden. Het bestuur van het HagaZiekenhuis wil het nieuwe gebouw dat over enkele jaren in gebruik wordt genomen voorzien van "de modernste faciliteiten voor bevallingen". Rond de fusie van het vroegere LangeLand Ziekenhuis met het HagaZiekenhuis lag de optie op tafel om de geboortezorg in Zoetermeer te sluiten. Daar was grote onrust over onder inwoners.

1 dag geleden
Meer klachten gemeld over bijwerkingen van implantaten

BILTHOVEN (ANP) - Mensen met een implantaat hebben vorig jaar vaker mogelijke bijwerkingen gemeld dan een jaar eerder. Het meldpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg van 295 mensen een melding. Dat is een toename van ruim 50 procent. Veruit de meeste meldingen (72 procent) gingen over borstimplantaten.

1 dag geleden