Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 1 miljard dollar voor Jemen, maar VN willen nog veel meer

Ruim 1 miljard dollar voor Jemen, maar VN willen nog veel meer

GENÈVE (ANP/AFP) - Op een internationale donorconferentie voor het geteisterde Jemen is 1,2 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) voor humanitaire hulp bijeengebracht. De Verenigde Naties hadden gehoopt op meer. Volgens de organisatie is dit jaar 4,3 miljard dollar nodig om miljoenen mensen te helpen in het door oorlog verscheurde land in het Midden-Oosten.

Op de bijeenkomst in het Zwitserse Genève kwamen de Verenigde Staten met ruim 444 miljoen dollar over de brug. Het was de zevende donorconferentie in zeven jaar voor Jemen. De VN verwachten de komende dagen meer donaties.

Er is vooral geld nodig voor de 17,3 miljoen kwetsbaarste inwoners van het armste land op het Arabisch schiereiland, waar een oorlog sinds negen jaar al aan honderdduizenden mensen het leven heeft gekost. Maar eigenlijk is twee derde van de bevolking, meer dan 21,7 miljoen inwoners, aangewezen op steun.

De VN konden vorig jaar met ruim 2,2 miljard dollar maandelijks bijna 11 miljoen mensen helpen met voedsel, onderdak en onderwijs. Er was toen ook een wapenstilstand van april tot oktober, die nu nog grotendeels standhoudt. Deze vooruitgang kan snel veranderen als het geld opraakt, waarschuwen de VN. Daarom zijn ook "grootschalige en duurzame" investeringen nodig voor de wederopbouw en het herstel van Jemen.

Meer uit Buitenland

Oppenheimer en The Bear grote winnaars bij SAG Awards

LOS ANGELES (ANP) - Oppenheimer was zaterdag bij de uitreiking van de Screen Actors Guild (SAG) Awards in Los Angeles een van de grote winnaars. Bij het evenement, dat geldt als belangrijke graadmeter voor de kansen op een Oscar, kreeg de film drie prijzen. In de televisiecategorieën wist ook de serie The Bear drie prijzen te winnen.

35 minuten geleden
Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat

COLUMBIA (ANP) - Nikki Haley heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Met twee derde van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van circa 60 procent van de conservatieve kiezers in de staat, Haley op 40 procent. De overwinning van Trump is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur was van South Carolina. In een toespraak voor aanhangers toonde ze zich echter strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan.

6 uur geleden
Israël wil in Qatar praten over wapenstilstand

TEL AVIV (ANP) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdagavond besloten om een delegatie naar Qatar te sturen om te praten over een nieuwe wapenstilstand in Gaza. Dat melden Israëlische media op basis van regeringsfunctionarissen. Wanneer de gesprekken plaatsvinden is niet bekend.

6 uur geleden
Haley verliest van Trump in thuisstaat South Carolina

COLUMBIA (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina gewonnen. Hij verslaat volgens Amerikaanse media en peilingbureau Edison Research voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley. De overwinning is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur van de Amerikaanse staat was.

6 uur geleden
Weer aanvallen op Houthi-doelen in Jemen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zaterdag aanvallen uitgevoerd op achttien doelen van Houthi-rebellen, meldt het Pentagon. Doelwit waren onder meer opslagplaatsen voor raketten en andere wapens, luchtverdedigingssystemen, radars en een helikopter op acht locaties in Jemen.

10 uur geleden
Dahomey van Mati Diop wint Gouden Beer voor beste film

BERLIJN (ANP) - De film Dahomey van de Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop heeft zaterdag de belangrijkste prijs gekregen op het Filmfestival van Berlijn. De film won de Gouden Beer, de prijs voor beste film. De Berlinale wordt traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer voor de beste film en de Zilveren Beren voor onder meer beste regisseur, acteurs en script.

11 uur geleden
Weer aanhoudingen bij herdenkingen Navalny in Rusland

MOSKOU (ANP/DPA) - In Rusland zijn zaterdag tientallen mensen aangehouden die de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny herdachten of stilstonden bij het begin van de oorlog met Oekraïne twee jaar geleden, zeggen burgeractivisten. Een onafhankelijk medium meldde bijna vijftig aanhoudingen.

11 uur geleden