Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Royal FloraHolland verwacht veel minder bloemen door dure energie

Royal FloraHolland verwacht veel minder bloemen door dure energie

AALSMEER (ANP) - Nederlandse kwekers zullen door de sterk gestegen energieprijzen veel minder sierbloemen en -planten produceren. Dat is de verwachting bij Royal FloraHolland, 's werelds grootste bloemenveiling. Een woordvoerder van de coöperatie, in handen van bloemen- en plantenkwekers, houdt rekening met een terugval van 40 procent.

"We zien kwekers die vanwege de hoge kosten besluiten hun bedrijf te beëindigen, maar ook faillissementen. Daarnaast zijn er kwekers die voor 2022, dus voor de inval in Oekraïne, een heel goed contract voor energie hadden afgesloten en dat kunnen doorverkopen. Dat levert dan meer op dan zelf bloemen produceren", vertelt de zegsman.

Hoewel het afhangt van de precieze planten of bloemen die kwekers verkopen, komen veel van hen niet uit de kosten bij de huidige prijzen. Probleem is dat ze prijzen voor gas en elektriciteit niet zomaar kunnen doorberekenen doordat hun waren worden geveild. "Bij de veilingklok is het een kwestie van vraag en aanbod. Op het moment dat veel kwekers stoppen gaan de prijzen mogelijk weer omhoog door het beperkte aanbod, maar als een kweker nu al forse verliezen draait gaat die niet wachten op betere tijden."

De bloemensector, goed voor zeker 150.000 banen in Nederland, heeft het door de oorlog in Oekraïne en gestegen gasprijzen al langer zwaar. Op Valentijnsdag, een van de belangrijkste dagen voor de bloemenverkoop in binnen- en buitenland, voerden kwekers al 27 procent minder aan. Royal FloraHolland pleit voor ingrepen van de overheid op de energiemarkt zodat gas en elektriciteit weer enigszins betaalbaar worden.

Meer uit Financieel

Voormalige Martinair-piloten sluiten cao-akkoord met KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond AVV en KLM hebben vrijdag een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor de voormalige Martinair-piloten, meldt AVV zaterdagavond. De ongeveer 150 vrachtvliegers zien hun salaris dit jaar met 33 procent stijgen en krijgen een werkgelegenheidsbescherming tot april 2026. De stakingen die sinds 1 februari werden gehouden, zijn beëindigd.

2 uur geleden
Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

7 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

8 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

9 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

10 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

12 uur geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

12 uur geleden