Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Royal FloraHolland verwacht veel minder bloemen door dure energie

Royal FloraHolland verwacht veel minder bloemen door dure energie

AALSMEER (ANP) - Nederlandse kwekers zullen door de sterk gestegen energieprijzen veel minder sierbloemen en -planten produceren. Dat is de verwachting bij Royal FloraHolland, 's werelds grootste bloemenveiling. Een woordvoerder van de coöperatie, in handen van bloemen- en plantenkwekers, houdt rekening met een terugval van 40 procent.

"We zien kwekers die vanwege de hoge kosten besluiten hun bedrijf te beëindigen, maar ook faillissementen. Daarnaast zijn er kwekers die voor 2022, dus voor de inval in Oekraïne, een heel goed contract voor energie hadden afgesloten en dat kunnen doorverkopen. Dat levert dan meer op dan zelf bloemen produceren", vertelt de zegsman.

Hoewel het afhangt van de precieze planten of bloemen die kwekers verkopen, komen veel van hen niet uit de kosten bij de huidige prijzen. Probleem is dat ze prijzen voor gas en elektriciteit niet zomaar kunnen doorberekenen doordat hun waren worden geveild. "Bij de veilingklok is het een kwestie van vraag en aanbod. Op het moment dat veel kwekers stoppen gaan de prijzen mogelijk weer omhoog door het beperkte aanbod, maar als een kweker nu al forse verliezen draait gaat die niet wachten op betere tijden."

De bloemensector, goed voor zeker 150.000 banen in Nederland, heeft het door de oorlog in Oekraïne en gestegen gasprijzen al langer zwaar. Op Valentijnsdag, een van de belangrijkste dagen voor de bloemenverkoop in binnen- en buitenland, voerden kwekers al 27 procent minder aan. Royal FloraHolland pleit voor ingrepen van de overheid op de energiemarkt zodat gas en elektriciteit weer enigszins betaalbaar worden.

Meer uit Financieel

Grootste koerssprong in meer dan 40 jaar voor maker Post-It

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse industrieconcern 3M, bekend van Post-it-notitiebriefjes en Scotch-tape, beleefde vrijdag zijn grootste koerssprong op Wall Street in meer dan veertig jaar. Beleggers zetten het aandeel 23 procent hoger na een sterk kwartaalbericht en een belofte van de dit jaar aangetreden topman om de fabrikant nieuw leven in te blazen. Zeker sinds 1980 heeft 3M niet meer zo'n grote dagwinst laten zien.

5 uur geleden
Gebruikers van X kunnen berichten afschermen van chatbot Grok

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk heeft gebruikers een manier gegeven om te voorkomen dat hun berichten en activiteit op X helpen bij het trainen van zijn chatbot Grok. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, voorheen bekend als Twitter, vrijdag aangekondigd.

6 uur geleden
Gamingwebsite: staking stemacteurs brengt GTA VI niet in gevaar

NEW YORK (ANP) - De staking onder stemacteurs van videogames heeft geen gevolgen voor de nieuwe versie van Grand Theft Auto (GTA), die voor volgend jaar gepland staat. Volgens gamingwebsite Kotaku geldt de staking alleen voor games die sinds een jaar in ontwikkeling zijn.

9 uur geleden
Hongarije vreest na zomer brandstoftekort zonder Russische olie

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije krijgt vanaf september te maken met brandstoftekorten als de Russische olieaanvoer niet wordt hersteld. Dat heeft een hoge Hongaarse regeringsfunctionaris vrijdag gezegd.

9 uur geleden
Basic-Fit en Heijmans na cijfers grote winnaars op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Fitnessketen Basic-Fit en bouwconcern Heijmans waren vrijdag de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgewekt op de cijfers die de ondernemingen naar buiten brachten en zetten hun aandelen fors hoger. Verlichtingsbedrijf Signify en flitshandelaar Flow Traders kwamen ook met resultaten. Zij stelden juist flink teleur en hun beurskoersen gingen fors omlaag.

10 uur geleden
Inspectie ziet bijna 200 overtredingen flitsbezorgers in 1,5 maand

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in anderhalve maand tijd meer dan 180 overtredingen geconstateerd bij flitsbezorgers Getir en Flink en een platform waarvan zij gebruikmaakten. Volgens een woordvoerder gaat het om een "opvallend hoog" aantal. In bijna alle gevallen was sprake van illegale arbeid.

10 uur geleden
Storingen in 97 procent computers verholpen, meldt CrowdStrike

AUSTIN (ANP) - Een week nadat een automatische update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike een wereldwijde computerstoring veroorzaakte, is 97 procent van de systemen weer hersteld. Dat meldt CrowdStrike-topman George Kurtz op LinkedIn.

10 uur geleden